Search
Close this search box.

5 besplatnih aplikacija koje će vam olakšati život

Lifestyle
ajme_portal_post

U današnjem digitalnom dobu, aplikacije su postale neizostavan dio naših svakodnevnih života. Od organiziranja financija do pripreme obroka, postoji niz online alata i platformi koji mogu znatno olakšati naš život. U moru aplikacija i alata koji su nam dostupni, postoje neki koji se ističu svojom praktičnošću i korisnošću, a što je najbolje – oni su besplatni! Otkrivamo vam pet takvih aplikacija koje olakšavaju svakodnevnicu, a među njima i jednu hrvatsku.

Splitwise: praćenje financija grupe 

Koliko puta ste se našli u situaciji gdje ste morali bilježiti tko je što platio i koliko dugujete ili trebate dobiti? Splitwise je super alat koji vam pomaže da bude “čist račun duga ljubav”. Aplikacija pomaže ljudima da jednostavno dijele račune, troškove i dugove. Time se izbjegavaju neugodne situacije i olakšava se praćenje financijskih obveza s prijateljima, kolegama, cimerima ili članovima obitelji. 

U aplikaciju ubacujete zajedničke troškove, a SplitWise će automatski izračunati koliko svatko duguje ili treba dobiti. Također, možete postaviti podsjetnike za plaćanje i pratiti povijest transakcija. Ova aplikacija je posebno korisna za ljude koji često putuju, međutim možete je koristiti i u svakodnevnom životu. Imate li grupu prijatelja s kojima idete na kavu svaki tjedan, kupujete obiteljske poklone ili uzimate karte za koncerte i kazališta? S aplikacijom nema više nepotrebnog praćenja i neugodnih razgovora o novcu.

Za korištenje aplikacije prvo što morate učiniti je preuzeti aplikaciju Splitwise na svoj pametni telefon i registrirati se. Ako idete na putovanje otvorite grupu npr. “Napulj” te dodate e-mail prijatelja s kojima dijelite troškove i koji će također morati instalirati aplikaciju. Kada zajedno trošite novac, unosite sve troškove u aplikaciju. To može biti bilo što, od računa u restoranu do najma apartmana pa čak i avio karte ukoliko je jedna osoba kupila za svih. Označite tko je platio i koliko, te dodajte kratki opis troška.

Splitwise će automatski izračunati koliko svatko treba platiti kako bi se trošak podijelio ravnomjerno. Na primjer, ako ste vi platili večeru za osam osoba, aplikacija će izračunati koliko svaka osoba treba platiti kako bi pokrila svoj dio. Ako vas je bilo samo troje, u istoj grupi, označite da je to bio trošak za određene osobe koji se ne dijeli na svih. Na kraju puta aplikacija će vam pokazati koliko dugujete drugima ili koliko drugi duguju vama. 

Revolut: sigurni online bankovni račun

Došlo je vrijeme da podmirite Splitwise troškove? Jeste li već čuli za Revolut? Revolut je moderna financijska usluga koja pruža korisnicima bankarske usluge, online. Postoje i druge online bankarske usluge, ali je ova kod nas trenutno najpopularnija i najsigurnija opcija.

Prije svega, možete razmjeniti valute po povoljnim tečajima što je iznimno korisno za one koji često obavljaju međunarodne transakcije. Osim toga, ako često putujete možete podizati novac na bankomatima bez provizije ili minimalnom u besplatnoj verziji, što je rijetkost kod tradicionalnih banaka.

Revolut prati sve vaše troškove i tako postajete svjesni svojih financijskih navika i kako trošite svoj novac. Mobilna aplikacija je intuitivna i lako se navigira, ali možete naručiti i fizičku karticu te je bez straha koristi za beskontaktna plaćanja.

revolut-aplikacija

Za one koji se boje online shoppinga ili su zabrinuti za sigurnost svojih financijskih podataka, Revolut ima rješenje. Korisnici mogu generirati jednokratne virtualne kartice koje se mogu koristiti samo jednom i onda se automatski deaktiviraju. Ovo sprječava mogućnost krađe podataka o kartici ili zloupotrebu te pruža veći osjećaj sigurnosti pri kupovini na internetu.

Preuzmite aplikaciju, napravite registraciju i uživajte u jednstvenom online bankarskom iskustvu.

ScanEat: splitska aplikacija za provjeru namirnica

Nisu vam jasne deklaracije na proizvodima, a imate problema s alergijama, intolerancijom ili kroničnim bolestima? Spas za sve zbunjene je aplikacija koju je razvila splitska ekipa IT stručnjaka – ScanEat.

S ovom aplikacijom jednostavno skenirate barkod s prehrambenog proizvoda i dobijete sve potrebne informacije o njegovim sastojcima i nutrijentima. Uz više od 200 alergija i intolerancija, sedam najčešćih kroničnih bolesti te opcije za trudnice, dojilje, vegane i vegetarijance, ScanEat aplikacija pruža sveobuhvatnu podršku korisnicima u pronalasku sigurnih i zdravih prehrambenih opcija.

Nakon preuzimanja aplikacije, korisniku nije potrebna registracija niti ostavljanje osobnih podataka. Prilikom prvog korištenja, prolazi se kratak upitnik gdje se personalizira aplikacija prema korisnikovim alergijama, intolerancijama, kroničnim bolestima te prehrambenim preferencijama. Nakon toga, svaki skenirani proizvod daje jasne informacije o potencijalnim smetnjama i nutritivnoj vrijednosti, olakšavajući korisnicima donošenje informiranih odluka o prehrani.

ScanEat aplikacija također pruža korisnicima informacije o sličnim proizvodima raznih brendova, omogućujući im veću raznolikost i mogućnost odabira. Slikovit i jasan prikaz informacija o proizvodima dodatno olakšava korisnicima razumijevanje deklaracija i donošenje odluka o kupnji.

Google Alati: pohrana i suradnja na dokumentima

Google nudi raznolike alate koji olakšavaju poslovnu suradnju, ali koristite li ga dovoljno u privatnom životu? Jeste li znali da, osim što možete pohraniti dokumente, možete povezati vaše Google obiteljske račune da su svima dostupni u svakom trenu?

Na Google Drive možete pohraniti različite formate datoteka, uključujući slike, dokumente, tablice, prezentacije i još mnogo toga. Drive je jedinstveno mjesto za organizaciju svih svojih digitalnih sadržaja, kao što su skenirani rodni ili vjenčani listovi, putovnice ili zdravstvene knjižice. Možete spremiti ugovore putnog osiguranja ili sličnih koji vam trebaju na dlanu. Možete držati i tablice za praćenje kućnih proračuna, popis računa, evidenciju troškova, planiranje praznika i bilo kakve financijske dokumente koje je potrebno dijeliti i ažurirati zajednički. Pohranjeni dokumenti mogu se lako uređivati, dijeliti s drugima ili čak sinkronizirati s drugim uređajima iz bilo kojeg mjesta.

aplikacije

Olakšajte život cijeloj obitelji

Google Kalendar je izuzetno koristan alat za organizaciju obiteljskog vremena i događaja. Korisnici mogu stvarati događaje, postavljati podsjetnike i povezati različite kalendare kako bi se sve obveze vidjele na jednom mjestu, bilo da se radi o poslovnim ili privatnim aktivnostima. S kalendarom svi u obitelji imaju uvid u planove i raspored, što olakšava dogovaranje sastanaka ili aktivnosti. Više nećete trebati pisati poruke suprugu jeste li slobodni za večeru s prijateljima ovu subotu. Sve je u kalendaru.

Google Photos je također fantastičan Google alat za pohranu, organizaciju i dijeljenje fotografija i videa. Korisnici mogu sigurno i automatski pohraniti svoje uspomene “u oblaku” i tako osloboditi prostor na svojim uređajima. Alat pruža i napredne značajke pretraživanja kako bi lako pronašli određene slike ili videe. Ono što čini Google Fotos posebno korisnim je mogućnost automatske sinkronizacije s svim mobilnim uređajima, što omogućuje trenutni pristup slikama i videima cijeloj obitelji iz bilo kojeg mjesta.

Nemojte propustit probati i Google Keep. To je bilježnica i alat za organizaciju koji omogućuje korisnicima brzo zapisivanje bilješki, popisa i ideja. S mogućnosti bojanja, označavanja i kategoriziranja bilješki, možete stvarati podsjetnike, dijeliti bilješke s drugima te organizirati svoje misli i obaveze. Tražili ste idealan online popis za kupnju svakodnevnih namirnica? Google Keep će vam olakšati i organizirati život.

Duolingo: besplatno učenje novih jezika

Duolingo je za one koji besplatno žele učiti nove jezike na jednostavan i zabavan način. Ova platforma koristi lekcije, vježbe i testove kako bi korisnicima omogućila da lako uče nove jezike i provjeravaju svoj napredak. Ako se pripremate za put ili selidbu, možete koristiti Duolingo za učenje novog jezika ili poboljšanje svojih jezičnih vještina. 

Prvo pronađete aplikaciju, instalirate je i napravite svoj profil. Odaberite jezik koji želite naučiti, ciljeve i koliko često želite prakticirati. Svaki korisnik može odabrati razinu znanja koja mu odgovara i pratiti svoj napredak. Duolingo nudi nagrade i bodove za svaku uspješno završenu lekciju ili vježbu. Koristite ove nagrade kao motivaciju za nastavak učenja i poboljšanje svojih rezultata. 

Duolingo pruža interaktivno iskustvo učenja koje uključuje različite vrste aktivnosti poput vježbanja vokabulara, izgovora, čitanja i pisanja. Ipak, kako biste što bolje naučili jezik, prakticirajte ga i izvan Duolingo aplikacije. Razgovarajte s prijateljima koji govore taj jezik, gledajte filmove ili slušajte glazbu na tom jeziku. 

Ove besplatne aplikacije postale su naša desna ruka u svakodnevnom životu. Od upravljanja financijama do usavršavanja jezičnih vještina dizajnirane su kako bi vam pružile praktična rješenja za različite izazove s kojima se susrećete. Nadamo se da će i vama biti od koristi koliko su i nama.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga s prijateljima!
logo_green

NAJNOVIJI ČLANCI

Mirela Ilenić: Žena koja zna sve tajne svijeta kozmetike

Lifestyle

Grše DALMATINO novi singl najtvrđe ikad

Lifestyle

Kako sam napustila struku i siguran posao, da bi pronašla SEBE

Kolumne