Search
Close this search box.

5 praktičnih ručkova za zamrzavanje i užurbane radne dane

Lifestyle

ajme_portal_post

Donosimo vam 5 ideja za ručak koje možete zamrznuti i tako si olakšati radni tjedan

Za Ajme piše: Zrinka Janković

Živimo užurbano, sto na sat i često zbog lude svakodnevice žrtvujemo ručak, jer nemamo vremena kuhati. No bitno je ono što i kako jedemo. Ako preskačemo kuhani obrok, često naručujemo hranu koja nije ni približno toliko kvalitetna kao ona koju pripremimo sami. O cijenama bolje i da ne pričamo i ako želite uštedjeti na kućnom budžetu definitivno se više isplati planirati obroke i kuhati.

S obzirom na životni tempo, planiranje je sve. Možda zvuči kao klišej, ali zbilja je tako. Zamislite da idući put kada radite bolonjez, punjene paprike ili meso u sočnom umaku napravite duplu dozu. Jednu pojedete odmah sa svojom obitelji, a drugu zamrznete za dane kada nemate inspiraciju što kuhati ili kada nemate vremena kuhati. Može vas jednostavno i brzo spasiti i jedna obična zamrznuta šalša. Ta mala zdjelica u zamrzivaču može vam uljepšati i popraviti dan.

Svaki zaleđeni obrok možete obogatiti prilozima. Bolonjez ne mora biti samo bolonjez sa špagetima. Od njega možete napraviti ukusne tortilje ili u njega možete dodati grah i sitnu tjesteninu i dobiti sasvim drugačiji obrok. Pomfrit ili pire krumpir ne moraju biti jedini prilozi uz vaše glavno jelo. Dajte priliku lešo sezonskom povrću, tjestenini, palenti, šampinjonima ili riži.

Ako vam nedostaje inspiracija za ručak koji možete zamrznuti, donosimo vam pet jednostavnih ideja:

1. Junetina u umaku od povrća s palentom

Junetinu u umaku od povrća zamrznite, a prilog kombinirajte po želji.

Sastojci:

  • 700 g junećeg buta
  • 1 veća glavica luka
  • 2 mrkve
  • 1 paprika
  • 2 šake graška
  • 2 režnja češnjaka
  • 200 ml pasirane rajčice
  • lovorov list
  • sol
  • papar
  • suncokretovo ulje
  • 3 žličice sode bikarbone

Priprema:

Juneći but pospite sodom bikarbonom i ostavite da odstoji barem 15-tak minuta. Soda bikarbona će učiniti meso mekšim i smanjiti vrijeme kuhanja.

Meso narežite na trakice ili kockice, kako više volite. Na zagrijano suncokretovo ulje stavite pirjati meso. Posolite i pirjajte 20-tak minuta da meso omekša i pusti svoje sokove.

Meso izvadite, a u posudu dodajte luk i češnjak, zatim mrkvu i papriku. Posolite povrće i dinstajte 5-10 minuta da omekša.

Vratite meso, dodajte lovorov list i pasiranu rajčicu. Po potrebi dodajte i malo vode. Poklopite lonac i kuhajte na laganoj vatri 40-tak minuta da meso skroz omekša i da se stvori fini gusti umak.

2. Piletina s meksičkom mješavinom

Jedan put uz piletinu s meksičkom mješavinom servirajte rižu, a drugi put pire krumpir.

Sastojci:

  • 700 g pilećeg mesaJ
  • 1 glavica luka
  • 1 mrkva
  • 450 g meksičke mješavine
  • 100 ml pasirane rajčice
  • 300 g riže
  • sol
  • papar
  • suncokretovo ulje

Priprema:

Na suncokretovom ulju stavite pržiti piletinu da dobije bolju sa svih strana. Posolite ju. Kada piletina dobije lijepu boju dodajte joj na sitno nasjeckan luk i mrkvu. Dinstajte par minuta pa dodajte meksičku mješavinu.

Posolite i dodajte pasiranu rajčicu. Poklopite lonac i kuhajte na lagano dok piletina ne omekša.

Za to vrijeme skuhajte rižu. U lonac stavite čašu riže, dvije čaše vode, sol i maslinovo ulje. Poklopite i kuhajte dok riža ne popije svu tekučinu. Rižu poslužite uz piletinu i uživajte u ručku.

3. Mljeveno meso sa svježim kupusom

Kompletno jelo iz jedne posude koje možete zamrznuti.

Sastojci:

  • 1 glavica luka
  • 2 mrkvež
  • 3 režnja češnjaka
  • pola glavice kupusaili jedna manja glavica
  • 600 g mljevenog mesa
  • 250 ml pasirane rajčice
  • peršin
  • sol
  • papar
  • maslinovo ulje

Priprema:

Na maslinovom ulju stavite dinsati luk i češnjak. Dodajte im na kockice narezanu mrkvu.

Zatim povrću dodajte mljeveno meso. Posolite. Kada meso dobije lijepu boju, dodajte mu na trakice narezan kupus. Ja kupus narežem na četvrtine i onda svaku četvrtinu na trakice.

Posolite, dodajte pasiranu rajčicu i malo vode. Poklopite lonac da se kupus skuha. Ako je potrebno dodajte još malo vode, koliko je potrebno kupusu.

Kuhajte na laganoj vatri uz povremeno miješanje. Na kraju dodajte peršin i uživajte u ukusnom ručku iz jedne posude. Ako želite, možete dodati i malo muškatnog oraščića u jelo.

4. Lungić u umaku od rajčice s palentom

Lungić u umaku od rajčice možete kombinirati s tjesteninom ili palentom.

Sastojci:

  • 700 g lungića
  • 1 manaj glavica luka
  • 4 režnja češnjaka
  • 400 ml pasirane rajčice
  • malo origana
  • peršin
  • 300 g palente
  • sol
  • papar
  • maslinovo ulje

Priprema:

Lungić narežite na fete debljine cca 1,5 cm. Posolite ga i popaprite.

Na maslonovo ulje stavite dinstati luk i češnjak. Dodajte im lungić i dinstajte dok meso ne dobije lijepu boju sa svih strana.

Jelu dodajte pasiranu rajčicu, još malo posolite, popaprite, dodajte žličicu šećera i origano, Kuhajte na laganoj vatri cca 25 minuta.

Dok se umak kuha pripremite prilog. Uz ovo jelo super paše palenta, pire krumpir ili čak tjestenina.

5. Piletina u umaku od slanutka i povrća

Piletinu u umaku od slanutka i povrća- zamrznite i kombinirajte s prilozima po želji.

Sastojci:

  • 1 glavica luka
  • 2 mrkve
  • pola tikvice
  • 1 paprika
  • 700 g piletine – možete koristiti pileći file, batak ili zabatak
  • 400 g slanutka
  • 300 g riže
  • 150 ml pasirane rajčice
  • lovorov list
  • kurkuma
  • peršin
  • sol
  • papar
  • maslinovo ulje

Priprema:

Piletinu začinite sa soli i maslinovim uljem i stavite na zagrijano ulje. Dinstajte dok piletina ne dobije boju sa svih strana.

Zatim piletinu izvadite u neku posudu, a u lonac dodajte luk (možete i malo pancete za aromu). Dodajte i na kockice narezanu mrkvu, tikvicu i papriku.

Dinstajte 5 minuta pa dodajte pasiranu rajčicu, kurkumu i lovorov list. Vratite piletinu u lonac, poklopite i kuhajte cca 20-tak minuta.

Zatim dodajte ocijeđeni slanutak, naribani češnjak i peršin i kuhajte još 10-tak minuta.

Poslužite uz rižu, pire krumpir ili palentu.

Planirajte, zamrznite obroke i olakšajte si život.

Facebook Mamin ručak

Instagram Mamin ručak 

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga s prijateljima!
logo_green

NAJNOVIJI ČLANCI

Wabi-sabi: Umjetnost jednostavnosti koja očarava Instagram svijet

Lifestyle

Kako dobiti povišicu?

Lifestyle

Imaš ideju, nemaš Prostor? Inovativna priča iz Splita

Lifestyle