Search
Close this search box.

7 atrakcija koje morate vidjeti u Londonu

Putovanja
ajme_portal_post

London je grad bogate povijesti, kulture i atrakcija. Od kraljevskih palača do muzeja svjetske klase, svatko će pronaći nešto u čemu može uživati. U ovom članku navest ćemo sedam nezaobilaznih atrakcija Londona, dajući vam tako samo mali pregled onoga što ovaj veliki grad nudi.

1. Big Ben i Westminsterska palača
2. Dvorac Tower of London
3. Tower Bridge most
4. Katedrala Sv. Pavla (St. Paul’s Cathedral)
5. British Museum
6. Camden Town

7. Buckinghamska palača

Ako prvi put putujete u London ovaj će vam vodič pomoći da najbolje iskoristite svoje vrijeme u gradu i ne propustite one najpoznatije atrakcije.

1. Big Ben toranj i Westminsterska palača (Westminster palace)

Poznati Big Ben toranj sa satom i Westminsterska palača, sjedište vlade Ujedinjenog Kraljevstva, simboli su Londona i nezaobilazna stanica svih turista koji stignu u London.

Big Ben se nalazi na sjevernom kraju Westminsterske palače i može se popeti na njega. Karte se raspordaju tjednima unaprijed, a možete ih pronaći na ovom linku. Također, možete mu se diviti i izvana, a najbolji pogled pronaći ćete se s južne obale rijeke Temze, preko puta palače. Međutim, jeste li znali da je službeno ime tornja Elizabetin toranj, a “Big Ben” je zapravo ime zvona unutar tornja?

london-atrakcije-big-ben

Westminsterska palača, također poznata kao Zgrada parlamenta, otvorena je za posjetitelje i uključuje posjet Donjem domu i Domu lordova, kao i povijesnoj Westminsterskoj dvorani. Ulaznice za ture dostupne su na službenoj web-stranici, kreću se od 22 do 30 funti po odrasloj osobi i preporučuje se rezervirati unaprijed. Posjet Westminsterskoj palači jedinstveno je iskustvo koje nudi uvid u povijest i djelovanje britanske vlade, kao i priliku da se divite impresivnoj arhitekturi ove povijesne građevine.

U South Bank četvrti preko puta Westminstera pronaći ćete i mnoge druge atrakcije, kao što su London Eye kotač, akvarij SEA LIFE i London Dungeon povijesnu kostimiranu atrakciju.

2. Tower of London dvorac

Tower of London izgrađen je u 11. stoljeću, a tijekom stoljeća služio je kao kraljevska palača, zatvor, riznica, zoološki vrt i kraljevska kovnica novca. Danas je to glavna turistička atrakcija i UNESCO-va svjetska baština. Cijena ulaznica za odrasle iznosi 30 funti, a oko 15 funti za djecu.

london-atrakcije-london-tower

U njemu se nalazi najstariji muzej u zemlji, Muzej Bijele kule (The White Tower Museum), koji ima zbirku oružja, oklopa i Kraljevsku oružarnicu. U Kući dragulja (Jewel House) izloženi su krunski dragulji te možete vidjeti krunu kraljice Elizabete, carsku državnu krunu i druge neprocjenjive dragulje.

Također, svih ovih stoljeća u kuli živi nekoliko gavranova, o kojima brine Ravenmasterčuvar gavrana. Legenda kaže da ako gavrani ikada napuste toranj, kraljevstvo će pasti.

3. Tower Bridge most

Jedan od najprepoznatljivijih mostova na svijetu i najpoznatija atrakcija Londona je zasigurno Tower Bridge. Šetnica mosta odlično je mjesto za fotografiranje i uživanje u pogledu na rijeku Temzu, londonski City i dvorac Tower of London. Možete posjetiti i unutrašnjost mosta, vidjeti izbliza viktorijanske strojarnice te prošetati vrhom mosta koji spaja dva tornja. Cijene ulaznica se kreću od 11 do 20 funti za odrasle, a oko 6 funti za djecu.

S druge strane mosta nalazi se Shard. Jedna je od najviših zgrada u Europi i najviša je zgrada u Europskoj uniji. Možete se popeti dizalom do vidikovca na 72. katu, s kojeg se pruža pogled na London od 360 stupnjeva. Cijene ulaznica za The View from The Shard za odrasle iznosi 32 funte, a 24 za djecu.

london-atrakcije-shard

4. Katedrala Sv. Pavla (St. Paul’s Cathedral)

Katedrala St. Paul’s remek je djelo engleske arhitekture i nezaobilazna postaja za sve kojima se sviđa arhitektura, povijest i kultura Londona. U katedrali se održavaju službe i događaji tijekom cijele godine, ali otvorena je i za posjetitelje.

Cijena standardne ulaznice iznosi 26 funti za odrasle i 14 funti za djecu. Kupite li ulaznicu online proći ćete znatno jeftinije i platiti 20 funti za odrasle, odnosno 9 funti za djecu.

london-atrakcije-st-pauls-cathedral

Standardna ulaznica omogućuje vam pristup svim katovima katedrale, dvorištu, kripti i svim galerijama, kao i galeriji šaputanja (The Whispering Gallery). Galerija je tako nazvana zbog svoje akustike. Omogućuje osobi koja stoji na jednom kraju galerije da čuje šapat nekoga tko stoji na suprotnom kraju, iako su međusobno udaljeni više od 30 metara. Posjetitelji se također mogu popeti na vrh kupole katedrale s koje puca nevjerojatan pogled na taj dio grada.

Katedrala je smještena točno na Millennium mostu, a s njegove druge strane nalazi se Tate Modern i izvorna replika elizabetanskog kazališta Shakespeare’s Globe.

5. Muzej British Museum

Jedan od najstarijih i najvećih muzeja na svijetu u koji je ulaz besplatan!

Britanski muzej ima širok izbor zbirki, uključujući artefakte iz starog Egipta, Grčke i Rima, kao i artefakte iz drugih kultura diljem svijeta. Odlično mjesto za obitelji, s mnogo interaktivnih izložaka i obiteljskih aktivnosti koje učenje o povijesti i kulturi mnogih različitih civilizacija čine zabavnim za sve uzraste.

london-atrakcije-british-museum

Ako ste turist koji voli posjećivati muzeje stavite na vaš popis i Natural History Museum, Science Museum te Victoria and Albert Museum. Većina muzeja u Londonu je besplatna pa provjerite cijene ulaznica na njihovim stranicama.

6. Camden Town

Ova četvrt u sjevernom Londonu poznata je po živahnoj atmosferi, alternativnoj kulturi i tržnici. Camden Market, velika je tržnica na otvorenom na kojoj se nalaze različiti štandovi koji prodaju hranu, odjeću, rukotvorine i drugu robu.

Osim toga, Camden Town također je dom Primrose Hilla, malog brežuljka smještenog na sjevernoj strani Regent’s Parka. Ovo brdo pruža panoramski pogled na cijeli London i popularno je mjesto za piknike i fotografiranje.

Regent’s Park je veliki javni park i odlično mjesto za šetnju prekrasnim vrtovima, divljenje jezerima i spomenicima, opuštanje i uživanje na otvorenom. Osim sportskih objekata i igrališta, ovdje se nalazi i Londonski zoološki vrt te Kazalište na otvorenom.

london-atrakcije-primrose-hill

7. Buckinghamska palača (Buckingham palace)

Službena rezidencija britanskog monarha turistima je najzanimljivija zbog ceremonije smjene straže koja se svakog dana održava na ulaznim vratima palače. Ceremonija je živopisan događaj koji uključuje stražare u tradicionalnim odorama i kapama od medvjeđe kože, uz pratnju benda.

Tijekom ljetnih mjeseci (obično od kraja srpnja do rujna) palača otvara svoje svečane sobe i vrtove za javnost, dajući posjetiteljima priliku vidjeti raskošne interijere palače, uključujući prijestolnu dvoranu, bijelu salonsku sobu i Plesnu dvoranu. Ulaznice možete kupiti na ulazu ili online, a kreću se od 15 do 30 funti, ovisno o načinu na koji se odlučite kupiti ulaznice.

Vrijeme je da uskočite u autobus na kat i krenete u London, zemlju lošeg vremena i dobrog čaja. Gdje možete vidjeti Big Bena, snimiti selfie sa stražarom u Buckinghamskoj palači i probati neku egzotičnu kuhinju u Camden Town četvrti. I nemojmo zaboraviti na pubove, gdje možete uživati u pinti piva i glazbi uživo.

Rezervirajte smještaj, spakirajte kofere, provjerite vremensku prognozu i svejedno ponesite kišobran!

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga s prijateljima!
logo_green

NAJNOVIJI ČLANCI

Provjerili smo za vas: Što istražiti u Omišu?

Putovanja

Zašto je Fortica poviše Omiša nezaobilazna turistička lokacija?

Putovanja

U ribolov s tatom – Zašto je ovo odlična aktivnost?

Slow living