Search
Close this search box.

7 trendova u uređenju interijera za 2024. godinu

Lifestyle

ajme_portal_post

Izabrali smo za vas održive trendove koji će obilježiti godinu pred nama.

 Trendovi dizajna dolaze i odlaze, ali s nadom da će vaš dom biti prostoro s kojim ćete uvijek rasti, čak i kada se vaš stil mijenja. Oprostili smo se s 2023. godinom, pa je pravo vrijeme za dijeljenje najnovijih trendova koji nas čekaju u 2024. Prošle godine smo svjedočili trendovima poput tihog luksuza i “cottagecore” stila, a dobrodošlo je i povratak povijesnih dizajnerskih pristupa poput Japandi stila i feng shuija. 

Da bismo vam pomogli u planiranju i pripremi a vas smo istražili što svi svjetski renomirani časopisi za uređenje interijera smatraju da će biti glavni trendovi u nadolazećoj godini. Predviđaju da će 2024. godina biti godina personalizacije, veće nego ikad prije. 

Donosimo vam presjek trendova koji se preklapaju kod većine, i koji su lako primjenjivi u svakom domu na održiv i ekonomičan način. 

Panton 2024: Breskva “Peach Fuzz”

Nježne, slatke i tek malo kisele, nijanse breskve i marelice dominiraju prognozama boja za uređenje interijera u 2024. godini. Pantone je proglasio Peach Fuzz svojom bojom godine te ju opisuju kao “boju koja zrači toplinom i modernom elegancijom”. 

Ipak, ovo neće biti jedina boja koja će dominirati naredne godine. Legendarni američki proizvođač boja Benjamin Moore za svoju boju 2024. godine je odabrao Blue Nova 825, plavu boju inspiriranu svemirom. 

Japanski Wabi Sabi 

Wabi Sabi je stil uređenja koji zapravo nikad nije izašao iz mode, ali je definitivno ponovno postao popularan posljednjih godina. Japanski pristup uređenju interijera temelji se na pronalaženju ljepote u nesavršenosti, jednostavnosti i prirodnome svijetu. Unos mnogo organskih oblika i tekstura u vaš prostor – poput nepravilnih keramika iz lokalne radionice ili tržnice, asimetričnih svjetiljki te drvenog ili kamenog namještaja – doprinosi stvaranju ovog izgleda. 

Vintage lampe

Poznato je  da je ključ uređenja interijera rasvjeta. Savršeno lijepa soba tijekom dana, može biti potpuno uništena pod oštrim, bijelim stropnim svjetlima tijekom večernjih sati. Lampe Noguchi iz 1950-ih postale su sveprisutne, zajedno s vintage lampama. Što su lampe manje poznate ili jedinstvenije, to su traženije. Ove lampe su doživjele svoje replike prošle godine u nekoliko svjetskih “fast fashion” trgovina i time postale must-have dodatak svakom domu. 

ajme_vintage-lampa

Ajme savjet: Predlažemo vam da ovakve lampe pokušate i rekreirati sami prije nego li posegnete za novčanikom. Sjenilo stare lampe prebojajte, ili pak izradite novo od papira ili gline.

Umjetnički statement komadi

Izražajni umjetnički statement komadi na vašim zidovima uvelike mogu promijeniti kompletan dojam prostora u kojem se nalazite. Zidne skulpture pružaju nevjerojatnu dubinu i dimenziju. Obični print posteri koji se kriju iza stakla i jednostavnog crnog okvira često djeluju jednolično.

aJME_NEON_ZNAK

Izražajne umjetnine su super način da jednostavno svom prostoru dodate karakter . Uz to ovo može biti i jedinstvena tema za razgovor s gostima. Velika, apstraktna i živopisna platna mogu dodati boju i teksturu nekada praznom zidu. Preporučujemo posjetite najbližu umjetničku galeriju i podržite lokalne umjetnike i kreatore.

Ajme savjet: Ovakve statement umjetnine zaista možete izraditi i sami. Samo treba malo odvažnosti i zaigranosti. Apstraktne umjetnine možete izraditi i preko starih postera koji vam ne služe svrsi. 

Kromirani detalji

Ušli smo u godinu koja nam donosi povratak k osnovama, metalik tonovi kao što su krom, čelik i aluminij iskaču u prvi plan. “Pinterest Predicts 2024” ističe “vruće metale” s nevjerojatno nadrealističkim sjajem koji podsjeća na živuću tekućinu.

Ovo je vjerojatno prirodna reakcija na prekomjernu upotrebu zemljanih tonova ranijih godina. Ipak,  krom i čelik nisu samo industrijski, ovi metalik tonovi pružaju dinamičnost prostoru.

Mnogi vodeći dizajneri su dali svoje komentare u kojima očekuju da će svijetli aluminij i srebrni tonovi dominirati 2024. godinom, zamjenjujući zlatne i crne nijanse.

Ajme savjet: Ako ste mislili zamijeniti sve srebrene detalje u kući onim zlatnoga sjaja, ipak se strpite još malo s kupnjom.

Seoski šik

Čini se da svi sanjamo o bijegu u seoske krajeve ovih dana, pa nije čudo što naši domovi počinju odražavati ovaj trend. Gole drvene grede, rustikalna staračka dekoracija u stilu shabby-chic i namještaj koji izgleda kao da je izravno prenesen iz seoske kuće – ovaj dizajnerski pristup sve je u znaku osjećaja mirnoće. 

Šarene kuhinje

Ako ste sanjali o zelenim kuhinjama Kendall Jenner, Dakote Johnson lii Emme Chamberlain, onda je vrijeme za šarene kuhinjske elemente, pločice i police! Udaljimo se od dosadnih bijelih i sivih kuhinja posljednjih desetljeća i umjesto toga dajmo malo zabave svojim kuhinjama. Ove godine će i eklektičan stil svakako zavladati i našim krajevima.

renovacija-stana
https://ajme.hr/renovacija-stana-korak-po-korak/

Uređenje interijera – u trendu, a održivo

Uz sve veći naglasak na održivost, 2024. godina poziva nas da se usredotočimo na kvalitetu, trajnost i suptilnost u dizajnu interijera, potičući nas da se odmaknemo od prolaznog konzumerizma i stvorimo prostore koji su odraz naše posvećenosti budućnosti planete kroz svijest o svakom komadu i trendu koji uključujemo.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga s prijateljima!
logo_green

NAJNOVIJI ČLANCI

Kakve veze imaju krokodili i parfemi?

Lifestyle

Wabi-sabi: Umjetnost jednostavnosti koja očarava Instagram svijet

Lifestyle

Kako dobiti povišicu?

Lifestyle