Search
Close this search box.

“Ajme, ja sam roditelj!” panel konferencija dokazala da roditelji u Splitu žude za edukativnim sadržajem

Događanja

ajme_portal_post

Panel konferencija “Ajme, ja sam roditelj!” okupila čak 25 panelista i izvođača, te oko 100 odraslih sudionika i 30 djece. Ajme lifestyle portal organizirao je ovaj besplatni događaj 28. svibnja u Splitu te ponudio bogat program ispunjen stručnim panel raspravama o roditeljstvu, radionicama za djecu i zabavnim kvizovima s nagradama. Zbog ograničenog broja mjesta, prijave su bile popunjene u samo dva dana, što potvrđuje veliku zainteresiranost i potrebu za ovakvim događanjima u Splitu.

Na kraju svakog dijela programa, sudionici su mogli sudjelovati u kvizu kojeg je sponzorirao BeSafe, proizvođač autosjedalica. Oni najbrži i najtočniji sudionici osvojili su bogate nagrade Ajme sponzora. Tako su neki otišli kući s ErgoBaby Embrace nosiljkom, ljetnim kampom Malac Genijalac za djecu od 6 do 10 godina i drugim super nagradama.

Atmosfera na konferenciji bila je opuštena, ali istovremeno informativna. Sudionici su uživali u interakciji s panelistima, postavljajući pitanja i dijeleći svoja iskustva, što je dodatno obogatilo sadržaj događaja. 

Ajme pokreni se! Panel stavio naglasak na puzanje

Konferencija je započela panelom “Ajme pokreni se!”, gdje su stručnjaci Lana Marasović iz Odgoja s glazbom, Dara Bilić iz Antigravitya, Marija Guć Primorac iz vrtića Hugo te Nikolina Ječmenjak iz Babystepsa raspravljali o važnosti tjelesne aktivnosti od najranijih dana. 

Svaka generacija je sve više sjedilačka i sve manje aktivna, što se odnosi ne samo na odrasle već i na djecu od najranije dobi. Nikolina, vlasnica Babysteps franšize u Splitu, naglasila je da treba pustiti dijete da puže. Istaknula je da ona sama nije puzala kao dijete i, iako se bavi sportom, primjećuje nedostatke zbog nepuzanja. 

Daria Bilić je objasnila kako je njezin program “Motorički razvoj djece” u Antigravity fitness centru i nastao kao odgovor na upite roditelja. 

Roditelji su dobili vrijedne savjete o tome kako poticati razvoj dječje motorike. Svi panelisti su se složili da je pokret bitan od prvog dana i da je uloga roditelja velika. Marija Guć Primorac je naglasila da je, ukoliko roditelj posumnja na problem u motoričkom razvoju, prvi korak obratiti se fizijatru

Lana Marasović je istaknula da, iako nisu terapeuti, educirani su prepoznati i ukazati na probleme u razvoju. Roditelji se zabrinu kad im se ukaže na poteškoće, ali svi panelisti kažu da je bolje preventivno provjeriti jer se većina problema može popraviti ako se otkriju na vrijeme.

Ajme začepi! panel povezao medicinu, nutricionizam i logopediju

Panel, “Ajme začepi!”, usredotočio se na razvoj govora i prehranu. Poznati pedijatar Prof. dr. sc. Vjekoslav Krželj, logopedica Emilija Ujević iz kabineta Logopedionica te nutricionistica Mia Martinac Babić iz Holos centra podijelili su svoja stručna znanja i savjete o prepoznavanju i rješavanju eventualnih problema.

Prof. Krželj započeo je panel objašnjavajući okupljenima da, osim prehrambene važnosti, dojenje značajno utječe i na budući razvoj govora. Iako “prežive i djeca s dudom varalicom”, prof. Krželj je dodao da dude mogu biti problem jer djeca često drže jezik u krivom položaju, što kasnije može uzrokovati poteškoće u govoru.

Nutricionistica Martinac Babić je napomenula da roditelji često dobivaju savjete o dodavanju formule u mlijeko zbog refluksa, ali se iza toga često krije oralni problem. Logopedica Ujević je naglasila važnost rane intervencije i educiranja roditelja, posebno majki, da nisu krive ako dojenje ne ide, jer problem često leži u djetetu.

Također je istaknuta važnost uvođenja krute hrane jer je žvakanje neophodno za razvoj mišića potrebnih za govor. Martinac Babić je istaknula da djeca koja ne govore često budu izbirljiva u jelu, što je također znak za intervenciju. Ekrani im nikako ne mogu pomoći u hranjenju i govoru, više im mogu pomoći karamel bomboni i žvake, složni su panelisti. Prof. Krželj je dodao da je veći problem prisiljavanje djece da jedu hranu koja im se gadi. Djeca imaju prirodnu intuiciju koja im govori koja hrana im treba i koliko hrane im je dovoljno.

Ajme jel ovo normalno? panel kaže da je

Panel “Ajme jel ovo normalno?” bavio se psihološkim aspektima roditeljstva. Sonja Buzov savjetnica za dojenje, postpartum doula i instruktorica masaže za bebe, te psihologinja Jelena Birsa i psihoterapeutkinja Ivana Lipak raspravljali su o očuvanju mentalnog zdravlja roditelja u izazovnim situacijama.

Buzov je istaknula kako istraživanja pokazuju da 80 – 90 % novih mama doživljava nelagodu u novoj životnoj ulozi i situaciji. Lipak je nadovezala, opisujući postporođajnu depresiju kao “lopova koji krade majčinstvo.” Podsjetila je roditelje da će sigurno pogriješiti, ali da je to u redu jer su greške popravljive. Birsa je dodala da je važno imati kapacitet za sebe kako bismo imali kapacitet za dijete.

Ajme koja obitelj! podijelio svakodnevne priče roditelja

Posljednji panel, “Ajme koja obitelj!”, donio je priče roditelja. Igor Drašković, Neda Zubović Mihaljević, Slavica de Jong, Nikolina Dukić i Marina Ramljak podijelili su svoje roditeljske (ne)zgode, pružajući prisutnima uvid u svakodnevne izazove i radosti obiteljskog života.

Neda Zubović Mihaljević je podijelila svoj dojam da s malom djecom se nekad jednostavno osjećaš kao da samo preživljavaš, dok je Igor Drašković opisao kako je roditeljstvo doživio kao manje teško, možda zbog toga što su postali roditelji u kasnijoj dobi. Slavica de Jong je podijelila svoju priču o tome kako je mislila da njezino dijete nikad neće gristi, već idući tren guglala “kako da dijete ne grize”.

Na kraju, pitanje o “baka servisu” izazvalo je raznolike reakcije. Jedni dijelili svoje dobro iskustvo s bakama i drugim članovima obitelji koji pružaju podršku, uzimajući u obzir i izazove koje to može donijeti u pogledu poštivanja roditeljskih odluka. 

Nikolina Dukić kao samohrana majka, naglasila je važnost podrške prijateljica u nedostatku podrške partnera za odmor. Marina je istaknula sreću zbog podrške obitelji i spremnost da, kad je potrebno, angažira pomoć kako bi osigurala vrijeme za sebe i partnera.

STEM radionice, pričaonica i radionica za djecu

Dok su roditelji pratili panel rasprave, djeca su uživala u bogatom programu prilagođenom njihovom uzrastu. Malac genijalac vodio je STEM radionice iz programa Malac Sveznalac, dok je poznata spisateljica dječjih priča, Jelena Pervan, u Kući od priča oduševila djecu s pričom o medvjediću Hrkalom.

StvaraONIca Magdalene Kudelik pružila je mališanima priliku da izrađuju predmete koje su mogli ponijeti kući, dok su na STEM radionicama Tinker Labs Split djeca imala priliku postati mali znanstvenici.

Ovo je omogućilo roditeljima da se opuste i uživaju znajući da su njihova djeca zbrinuta i zabavljena, pružajući im priliku da maksimalno iskoriste vrijeme na konferenciji.

– Oduševljena sam organizacijom! Radionice za djecu su bile fantastične, moje dijete već pita kada ćemo opet doći! – rekla je Ivana, sudionica panela.

Ajme povezivanje, informacije i popusti

Važnost ove konferencije su prepoznali i omogućili da bude besplatna sponzori BeSafe, NajNaj.eu, Malac Genijalac, A-derma i Medikor. Odaziv pokazuje koliko je roditeljima ovakva podrška potrebna i koliko je interes u ovom gradu velik.

“Ajme, ja sam roditelj!” konferencija pružila je roditeljima odgovore na brojna pitanja, nove trikove za svakodnevne izazove te osvijestila da nisu sami u svojim roditeljskim problemima. Djeca su se zabavila i učila kroz kreativne i edukativne radionice, čime je ovaj događaj bio uspješan za sve sudionike. 

– Ovakvog sadržaja u Splitu baš nedostaje, imali smo toliko toga za čuti i naučiti. Jedva čekam što će ove organizatorice sljedeće smislit. – dodala je Nevena , jedna od sudionica konferencije.

Među našim aponzorima i partnerima našli su se također: Alterego media, Lumer print & shop, Mickey Handmade, Cedulja, Ivy Decorations, Briig hotel, Mali Anđeo, Vinisa, on/Skin, Malish velish, Intermax, Beside design, D16 coffe, Oh La La Cake Decor, Mini Maxi studio, Vanesa Makeup i Slovarica. U izlagačkom dijelu, BeSafe je predstavio novu revolucionarnu autosjedalicu, a Mali Anđeo novu kolekciju proizvoda.

Sudionici i pretplatnici Ajme portal newslettera dobit će link s kodovima za ekskluzivne popuste sponzora konferencije, kontakte panelista i druge korisne informacije kako bi nastavili koristiti vrijedne resurse i povezivanje koje je konferencija pružila.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga s prijateljima!
logo_green

NAJNOVIJI ČLANCI

Donosimo veliki vodič ljetnih festivala

Događanja

Rođendanski party #girlsonlyputovanja o kojem će se još dugo pričati

Događanja

Burger fest ide na godišnji odmor

Događanja