Search
Close this search box.

Ajme još jedan novogodišnji detox

Lifestyle
ajme_portal_post

Uvijek je fascinantno promatrati svijet oko sebe tijekom razdoblja između Božića i Nove godine. Kad gužve, obaveze i blagdansko uzbuđenje Božića kulminiraju, čini se da smo svi zajedno izgubljeni u nekom praznom vremenskom prostoru do dočeka Nove godine.

Ako želite saznati kako iskoristiti ovaj prazan hod blagdanskog razdoblja kako biste dočekali Novu godinu s osvježenim umom i pozitivnom energijom, samo nastavite čitati. 

Napravite digitalni detoks

Krenite već danas u digitalni detoks koji će vam pomoći usporiti ritam, osloboditi se stresa i vratiti se stvarnom životu sa svježim umom. Ovo je izvrsna prilika za refleksiju i resetiranje uma.

Pronađite trenutke tijekom dana kada možete potpuno isključiti elektroničke uređaje. Bilo da je to za vrijeme obroka, opuštajuće šetnje ili prije spavanja. Odmor od digitalnog svijeta omogućit će vam da se uredotočite na stvarni život oko sebe i povećate prisutnost u trenutku. Promatrajte prirodu, ljude, arhitekturu i prizore koji su možda promakli dok ste bili zarobljeni u digitalnom vrtlogu.

Ovo iskustvo nerijetko pruža osvježenje i novu perspektivu. U 2024. koristite tehnologiju svjesno i namjenski, tako da pridonosi kvaliteti vašeg života umjesto da vam oduzima dragocjeno vrijeme.

Napokon dovršite onu knjigu ili film koju ste započeli

Uzmite si vremena između blagdana kako biste završili onu knjigu ili film koji ste davno započeli. Pronađite nove knjige koje vas motiviraju i filmove koji vas nadahnjuju. Inspirativni sadržaj može potaknuti pozitivne promjene u vašem razmišljanju.

slow-living-3

Iskoristite svoje slobodno vrijeme između blagdana kako biste se posvetili i svojim drugim hobijima i strastima. Bez obzira radi li se o umjetnosti, glazbi, kuhanju ili sportu, bavljenje aktivnostima koje volite osnažit će vaš duh i pridonijeti osjećaju ispunjenosti. Ovo je prilika da oživite svoje kreativne strane i uživate u onome što vas istinski ispunjava. Umjesto da samo konzumirate umjetnost, potaknite se da je stvarate ili aktivno sudjelujete u aktivnostima koje vas ispunjavaju. Ukoliko nemate hobi, ovo je idealno vrijeme da pronađete neki i otkrijete novi svijet.

Detox prostora

U ovom periodu zaronite u kreativni svijet organizacije svog prostora. Počnite malim koracima – organizirajte stvari koje su vam odmah pri ruci. To će vam pružiti brze i vidljive rezultate, potičući vas da nastavite.

Riješite se viška. Donirajte, reciklirajte ili bacite stvari koje vam više nisu potrebne. Ovo oslobađanje prostora također će osloboditi prostor u vašem umu. Nakon što se riješite nepotrebnoga, dodatno očistite taj slobodni prostor – tako odradite i tjelovježbu koja je također korisna za um i tijelo. Ako imate pametni sat, izbrojat će vam popriličan broj kalorija.

Dodajte osobni dodir svojem okruženju. Fotografije, umjetnička djela ili sitnice koje volite stvorit će atmosferu koja odražava vašu osobnost i potiče osjećaj ugode. Ovaj mali makeover označiti će početak nečeg novog te donijeti svježinu i dozu pozitivne energije u vaš svakodnevni život.

Razmislite o tome kako biste u 2024. mogli osvježiti svoj životni ili radni prostor. Organizacija prostora trebala bi ići ruku pod ruku s funkcionalnošću. Postavite stvari tako da vam olakšaju svakodnevne aktivnosti i potiču produktivnost. Uključite elemente koji potiču opuštanje. Bilo da je to kutak s jastucima i dekama, zelene biljke ili omiljena glazba, stvorite prostor gdje možete pobjeći od svakodnevnog stresa.


Poveži se s prirodom

Provedite vrijeme na otvorenom, u prirodi. Šetnje šumom, uz more, planinarenje ili jednostavno sjedenje na svježem zraku dokazano imaju terapeutski učinak na um i tijelo. Ako volite snježne avanture, skijanje je sjajna opcija. Osim u Hrvatskoj, bacite pogled na skijališta Slovenije, Crne Gore ili Bosne i Hercegovine o kojima smo već pisali, a prepuna su prirodnih ljepota.

Još jedna izvrsna opcija za povezivanje s prirodom i pružanje wellness doživljaja jest posjet termama. Mi smo posjetili Terme Sveti Martin koje nude opuštajuće termalne bazene, wellness tretmane te prirodno okruženje koje će sigurno obnoviti vašu energiju i potaknuti unutarnju ravnotežu.

Bez obzira na to preferirate li uzbudljive snježne aktivnosti ili mirno opuštanje u termama, važno je pronaći način kako povezati se s prirodom i pružiti si zasluženi odmor. Budite aktivni na način koji vam odgovara. Bilo da je to šetnjom na svježem zraku, jogom ili jednostavnim vježbama kod kuće, fizička aktivnost potiče lučenje endorfina i poboljšava raspoloženje, što će vam pomoći u suočavanju s izazovima nove godine.

Postavite realna očekivanja za Novu godinu

Umjesto da se opterećujete velikim odlukama, fokusirajte se na refleksiju 2023. godine. Nerijetko zaboravimo bezbroj malih uspjeha koje smo imali kroz godinu. Refleksija na prošlu godinu može biti duboko osobno iskustvo koje vam pomaže sagledati postignuća, izazove i rast koji ste doživjeli.

Prisjetite se vaših postignuća, to mogu biti osobni, profesionalni ili emocionalni uspjesi. Kako ste se osjećali kada ste postigli te ciljeve? Koje vještine ili resurse ste koristili?

Razmislite o izazovima koje ste susreli tijekom godine. Kako ste se nosili s njima? Jesu li vam izazovi pružili priliku za osobni rast? Koje lekcije ste naučili iz tih izazova?

Jeste li doživjeli promjene u protekloj godini? To uključuje promjene u odnosima, poslu, zdravlju ili bilo kojem drugom području života. Kako su te promjene utjecale na vas? Jeste li ih doživjeli pozitivno ili negativno?

Razmislite o svojim emocionalnim stanjima tijekom protekle godine. Kako ste se osjećali u različitim situacijama? Jeste li bili zadovoljni svojim životom? Ako ne, što biste željeli promijeniti?

Refleksija na prošlu godinu nije samo retrospektiva; to je prilika za učenje, rast i postavljanje temelja za budućnost. Na temelju refleksije, postavite si nove, realne, ciljeve za nadolazeću godinu. Razmislite o tome kako možete koristiti svoja iskustva iz prošle godine kako biste postigli veći uspjeh i sreću u budućnosti.

Priprema za Novu godinu nije samo o postavljanju ciljeva; to je i o obnavljanju uma, tijela i duha. Pronalaženje vremena za odmor i refleksiju sada će vam pružiti snažnu osnovu za početak sljedeće godine s pozitivnom energijom, jasnim ciljevima i osvježenim entuzijazmom.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga s prijateljima!
logo_green

NAJNOVIJI ČLANCI

ChatGPT – Kako nam umjetna inteligencija pomaže u svakodnevnom životu?

Lifestyle

Mirela Ilenić: Žena koja zna sve tajne svijeta kozmetike

Lifestyle

Grše DALMATINO novi singl najtvrđe ikad

Lifestyle