Search
Close this search box.

Ajme, još jedan tekst o Zanzibaru

Putovanja
ajme_portal_post

Dobrodošli u tropski raj Zanzibar, gdje su plaže bjelje od paste za zube polarnog medvjeda, a more plavije od štrumfa na odmoru!

Ovaj otok nije poznat samo po svojim začinima, već i po sposobnosti da čak i najmrzovoljnijima izmami osmijeh. Od plivanja s dupinima do gubljenja u krivudavim ulicama Stone Towna, Zanzibar će vas zasigurno oduševiti. Zato spakirajte svoju kremu za sunčanje i svoj smisao za humor, jer ovaj otok je spreman za golicanje vaše mašte. Hakauna matata. 

Što trebate znati prije polaska?
Koju lokaciju odabrati na Zanzibaru?
Odabir smještaja
Prijevoz po otoku
Hrana 
Aktivnosti
Sigurnost i zdravlje na otoku

Što trebate znati prije polaska?

Zanzibar je otok u Tanzaniji koje se nalazi u Indijskom oceanu. Klima na Zanzibaru je tropska, stoga su i temperature tropske cijele godine. Ipak postoje dva glavna vremenska perioda na Zanzibaru: sezona kiše i sezona suše.

Sezona kiše obično traje od listopada do travnja, kada se očekuje više padalina. Ova sezona je obično hladnija i manje vruća od sušne sezone. Plaže mogu biti manje privlačne zbog povećanih valova pa time i mutnog mora.

Sezona suše traje od svibnja do rujna i obično je vruća i suha. Ovo je najbolje vrijeme za posjet Zanzibaru, jer su plaže čiste, more je kristalno, a temperature su visoke. Ovo je također i najbolje vrijeme za kupanje, plivanje, ronjenje te druge vodene sportove.

Osim toga, na Zanzibaru postoje sezone oseke i plime koje se više-manje podudaraju s kišnom i sušnom sezonom, a odabir sezone ujedno jako utječe na cijenu smještaja. Oseka i plima ne utječu puno na promjene na plažama na sjeveru koliko na jugu otoka.

Za Zanzibar vam je potrebna viza koju je najlakše kupiti za 50$ po dolasku u zračnu luku.

Koju lokaciju odabrati na Zanzibaru? 

Postoji nekoliko mjesta na Zanzibaru koja su popularna odredišta za obitelji s djecom. Neke od preporuka su:

 • Nungwi, popularna destinacija za obitelji s djecom zbog svojih prekrasnih plaža, sigurnih za plivanje i različitih vodenih aktivnosti poput snorkelinga i ronjenja. Ovo bi ujedno mogla biti i najskuplja lokacija za smještaj, no nudi najviše sadržaja, izleta i restorana.
 • Matemwe i Kendwa su također popularna odredišta za obitelji zbog svojih prekrasnih plaža.
 • Stone Town: Stara gradska jezgra Zanzibara (Stone Town) je UNESCO-va svjetska baština i pruža uvid u bogatu kulturnu baštinu otoka. Obitelji mogu istražiti uske ulice, posjetiti tržnice i naučiti o povijesti otoka. Ova lokacija je najbolja ako želite proći što jeftinije na izletima.
 • Paje: Ukoliko ste ljubitelj kitanja ali na odmor želite ići s djecom ovo je vaša idealna kombinacija. Kilometri plićaka u kojem djeca mogu uživati i graditi kule od pijeska. Upravo zbog plićaka, ova lokacija baš i nije pogodna za kupanje već za sportove na vodi, stoga svaki hotel ima bazen kako bi vaša djeca mogla uživati u kupanju. s druge strane, južnija strana otoka je više lokalna i možete osjetiti pravu Afriku. 

Smještaj

Postoje različite opcije smještaja, od luksuznih resorta do jeftinijih hostela. Cijene po noćenju u luksuznom resortu su od nekoliko stotina dolara pa naviše, dok se cijene hostela od nekoliko desetaka dolara po noćenju. Cijene smještaja također mogu varirati tijekom sezone i van sezone, pa je vrlo važno planirati smještaj unaprijed. 

Ako dolazite s djecom, svakako potražite hotele ili odmarališta koji nude dječje klubove, igrališta i druge aktivnosti za njihovu zabavu. Uz to, razmislite o rezervaciji sobe  ili apartmana s čajnom kuhinjom kako biste mogli pripremati obroke za svoju obitelj. Ako rezervirate smještaj na nekoj od gore navedenih lokacija nećete pogriješiti. 

Tražite li jeftinije opcije smještaja, možete razmotriti boravak u privatnom smještaju ili u kampu/bungalovu. Ovakvih boutique hotela na Zanzibaru ima dosta. Ako se odlučite za boravak u privatnom smještaju, moguće je pronaći ponude po povoljnijim cijenama, a bungalovi su još jeftinija opcija.

Zanzibar je svakako jako siguran otok stoga se ne treba bojati ni ovih manje skupih smještajnih opcija. 

Prijevoz po otoku

Razmislite kako ćete se kretati Zanzibarom. Morati ćete uključiti u svoj budžet novac za najam automobila, taksije ili druge mogućnosti prijevoza kako biste došli do i od svog smještaja i raznih atrakcija.

Najsigurniji način putovanja po otoku Zanzibaru ovisit će o vašim osobnim preferencijama i budžetu. Evo nekoliko opcija:

 1. Taksiji: Taksiji su lako dostupni na otok. siguran su i praktičan način kretanja. Obavezno koristite licencirane taksije ili prije nego što krenete na putovanje dogovorite cijenu s vozačem. Evo samo nekoliko primjera troškova za prijevoz taksijima: prijevoz od aerodroma do Stone Towna koštat će vas do 15$, a prijevoz dalje od Stone Towna na sjevernu ili istočnu obalu platit ćete oko 40$ (oko sat vremena vožnje)
 1. rent-a-car: Najam automobila je još jedna opcija za kretanje po Zanzibaru. Međutim, važno je napomenuti da uvjeti vožnje na otoku mogu biti izazovni, s uskim cestama, gustim prometom i lošim uvjetima na cestama u nekim područjima. Vozi se lijevom stranom. Osim toga, mnogi vozači u Zanzibaru ne poštuju prometne zakone, što može biti opasno za turiste koji ne poznaju ceste. 

  Ako se odlučite na rent-a-car, potrebno je imati međunarodnu vozačku dozvolu koju je izdala njihova lokalna policija, a cijena je oko 30$. Ove je informacije najbolje detaljno istražiti prije unajmljivanja automobila.

  Nije rijetkost da policajci traže mito ili iznuđuju novac od turista. Važno je biti svjestan toga i biti oprezan u kontaktu s policijom. Ako smatrate da se s vama nepravedno postupa, najbolje je da kontaktirate svoje veleposlanstvo ili turoperatora za pomoć.
 1. Autobusi: dala dala ili javni autobusi su puno jeftiniji način putovanja po Zanzibaru, ali možda nisu najudobnija opcija za obitelji s malom djecom ili za putovanja na velike udaljenosti. No, za usporedbu, vožnja od Stone Towna do sjevera će vas koštati 1Euro. 
 1. Obilasci s vodičem: pridruživanje obilasku s vodičem još je jedna sigurna opcija za putovanje Zanzibarom. Tako ćete imati profesionalnog vodiča koji će vas odvesti na najbolja mjesta i osigurati vašu sigurnost.
 2. Pješačenje: Šetnja Stone Townom (povijesnim središtem Zanzibara) također je sigurna opcija, osobito tijekom dana. Međutim, važno je biti svjestan svoje okoline i izbjegavati hodanje sam noću.
ajme_zanzibar_riba

Hrana na otoku

Voda na Zanzibaru nije pitka ni čista. Pije se isključivo voda iz boce s kojom i perete zube. Također se preporučuje izbjegavati led u piću kako bi se dodatno zaštitili. 

Cijene u turističkim restoranima su gotovo iste kao u Hrvatskoj, stoga možemo reći da je ovo skuplja afrička država, ali u njoj sigurno nećete bankrotirati. Bitna razlika je što ćete na Zanzibaru za nekih 15 eura naručiti svježeg jastoga što sigurno nije slučaj kod kuće. 

Također možete potražiti lokalnu uličnu hranu ili restorane koji nude obiteljske jelovnike po pristupačnim cijenama. Hrana je generalno jako ukusna, no pripremite se na Hakuna Matata režim i očekujte da svoju hranu nećete dobiti odmah, nekad se čeka i 1 do 2 sata na hranu, što je za ovaj otok potpuno očekivano. 

Aktivnosti na Zanzibaru

Zanzibar nudi širok spektar aktivnosti za obitelji, od ronjenja do kulturnih izleta i safarija. Obavezno predvidite budžet za aktivnosti koje najviše zanimaju vas i vašu djecu. Razmislite i o kupnji paketa ili ponuda kako biste uštedjeli novac.

Jozani Forest: Jozani šuma je jedini nacionalni park na Zanzibaru. Dom je različitih vrsta životinja, uključujući i rijetkog crvenog Colobus majmuna. Možete uživati u vođenim šetnjama kroz šumu i naučiti o jedinstvenoj ekologiji otoka.

Jedrenje Dhowom: Jedrenje Dhowom je tradicionalna aktivnost Zanzibara, gdje posjetitelji mogu jedriti na tradicionalnom drvenom brodu i uživati ​​u prekrasnom pogledu na more te roniti na obližnjem koraljnom grebenu. Ovdje savjetujemo ronjenje na dah kraj zaštićenog koraljnog grebena pokraj otoka Mbemba, navodno u vlasništvu Bill Gatesa. 

Stone town, Zanzibar

Stone Town: Ovaj UNESCO-ov lokalitet svjetske baštine je povijesno srce Zanzibara i nudi pogled na bogatu kulturnu baštinu otoka. Posjetitelji mogu istraživati ​​krivudave ulice, posjetiti tržnice i upoznati se s poviješću otoka. Stone Town je poznat po svojim specifičnim vratima, no svakako nemojte zaobići rodnu kuću Freddie Mercurija, koja je pretvorena u hotel. 

Prison Island: Iz Stone Towna možete uzeti izlet na Prison Island na kojem su smještene kornjače stare preko 180 godina, otok je predivan i nudi zanimljivu povijesnu priču. Izlet možete rezervirati kod lokalnih vodiča ili rezervirati svoje mjesto direktno na brodici na plaži. 

Obilasci začina: Zanzibar je poznat po trgovini začinima, a posjetitelji mogu obići farme začina kako bi saznali više o različitim začinima koji se uzgajaju na otoku i njihovoj tradicionalnoj upotrebi.

Plaže: Zanzibar je poznat po prekrasnim plažama, a mnoge od njih savršene su za obitelji. Matemwe, Nungwi i Kendwa nekoliko su popularnih opcija koje nude sigurno kupanje, bijele pješčane plaže i razne vodene aktivnosti poput ronjenja s disalicom.

Promatranje dupina i kitova: Zanzibar je odlično mjesto za promatranje dupina i kitova, što je savršena aktivnost za obitelji. Ovakvi su izleti mnogo jeftiniji ako ih rezervirate dok ste na jugu otoka. Nitko vam ne garantira da ćete životinje zaista i sresti, ali vrijedi pokušati ako ste u mogućnosti.

Kulturne ture: Zanzibar ima bogatu kulturnu baštinu, a posjetitelji mogu krenuti u ture kako bi posjetili lokalna sela i upoznali se s običajima, tradicijom i poviješću otoka.

Upoznavanje djece s lokalnom kulturom Zanzibara je važan dio svakog putovanja s djecom i predstavlja jedinstvenu priliku za razumijevanje i cijenjenje drugačijih svjetova. Postoji nekoliko načina na koje se djeca mogu upoznati s lokalnom kulturom Zanzibara kao npr: posjetiti tradicionalna sela Zanzibara i saznati više o načinu života i običajima lokalnog stanovništva. Mogu vidjeti kako se obrađuje zemlja, kako se proizvode različiti proizvodi i saznati više o običajima i tradicijama lokalnog stanovništva, posjetiti lokalne škole koje su gotovo uvijek otvorenog tipa. 

Sigurnost i zdravlje na otoku

Svakako sugeriramo da uzmete putno osiguranje kako biste zaštitili sebe i svoju obitelj u slučaju bilo kakvih neočekivanih događaja kao što su otkazivanje putovanja, hitni medicinski slučajevi ili izgubljena prtljaga. 

U svoju medicinsku torbicu stavite: aktivni ugljen, dramine, pripravak za zaustavljanje proljeva, probiotike (sugeriramo piti probiotike i nekoliko tjedana prije polaska), lijekove protiv bolove i za povišenu tjelesnu temperature, flasteri, gaze, sprej za dezinfekciju, obavezno sprej za komarce kao i kreme za sunčanje s visokim faktorom. 

Tablete za malariju nije potrebno uzimati. Sprej za komarce (što jači i djelotvorniji) obavezno morate koristiti čim krene zalazak sunca jer je to doba dana kada malarični komarci grizu. Usprkos suprotnim tvrdnjama, malarije IMA na Zanzibaru, ali je rijetka pojava. Dobrom prevencijom, kao što su dugi rukavi i sprej protiv komaraca, možete zaobići korištenje malarona i drugih antimalarika. Cjepivo za žutu groznicu nije potrebno, ali se može obaviti.

Važno je predvidjeti sve medicinske troškove koji mogu nastati tijekom putovanja s djecom. To uključuje troškove poput posjeta liječniku ili zubaru ako je potrebno. Svakako savjetujemo u slučaju nužde odlazak u privatnu bolnicu. Troškovi nisu vrtoglavo visoki, no uvijek možete uzeti i SOS vrstu putnog osiguranja koje vam odmah pokriva sve medicinske troškove.

Sve u svemu, Zanzibar ima puno toga ponuditi za obitelji s djecom ili bez, od prekrasnih plaža, raznih aktivnosti do kulturnih izleta i šetnji kroz šumu. Najbolje je konzultirati se s lokalnim turističkim agencijama ili operatorima za više informacija o obiteljski prikladnim opcijama i prilagoditi put prema vašim preferencijama.

Uz malo planiranja i vođenja računa o potrošnji, možete se lijepo provesti putujući u Zanzibar gdje ćete stvoriti nevjerojatne uspomene koje će trajati cijeli život.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga s prijateljima!
logo_green

NAJNOVIJI ČLANCI

Provjerili smo za vas: Što istražiti u Omišu?

Putovanja

Zašto je Fortica poviše Omiša nezaobilazna turistička lokacija?

Putovanja

U ribolov s tatom – Zašto je ovo odlična aktivnost?

Slow living