Search
Close this search box.

Aktivnosti za djecu na selu: DIY

Uradi sam
ajme_portal_post

Pošaljete dijete na selo, a ono je opet na mobitelu. Evo kako ih zabaviti.

Nebrojeno se puta svima dogodilo da smo odveli djecu kako bi se na selu družilo s bakama i djedovima, i usput udahnulo svjež zrak. Ono što se zapravo događa danas je da su djeca opet na kauču s glavama zabijenim u ekrane. Ako im mi ne kreiramo atraktivne seosku aktivnost, velike su šanse da će se vrlo brzo djeca naći na mobitelu. Da, ovo je realnost današnjice i gradske djece, malo koje će dijete samostalno osmisliti zabavu na selu kao što su:

Uradi sam projekti (DIY) sjajan su način da provedete kvalitetno vrijeme sa svojom djecom ili unucima, naučite ih novim vještinama i dopustite da njihova kreativnost zablista. Dopustite im da razvijaju vještine rješavanja problema ali i fine motoričke vještine, a također mogu biti izvrsna aktivnost povezivanja za cijelu obitelj. 

Izrada vlastitih proizvoda od prirodnih materijala uvijek je zabavna za odrasle a pogotovo za djecu. Korištenjem prirodnih materijala poput drva, kamena, gline ili slamnatog papira, možete izraditi razne proizvode, poput dekorativnih predmeta, nakita ili čak namještaja. A ako baka ima komadić vrta pred kućom, vrtlarstvo će biti odličan ispušni ventil vašem djetetu, s dodatnim naglaskom na ispunjavanje važnih senzornih zahtjeva u razvoju vašeg djeteta* (preformulirat) 

Vrlo važan aspekt ovakvih zadataka je i osjećaj zadovoljstva vašeg djeteta nakon što izgradi ili ostvari neki ovako važan seoski zadatak. Sljedećeg puta kada djecu odvedete kod bake i djeda na selo zadajte im jedan od ovih DIY zadataka, sigurni smo da neće ostati samo na jedno.

Evo nekoliko jednostavnih DIY projekata koje će djeca voljeti:

Izrada kućica za ptice 

Izgradnja kućice za ptice klasičan je dječji DIY projekt koji je i zabavan i praktičan. Sve što trebate je komad drveta, nekoliko čavala i čekić. Komplete za sastavljanje kućica za ptice možete pronaći u lokalnoj željezariji ili na internetu, ili možete dizajnirati vlastitu kućicu sa svojom djecom. Sada već u nekolicini trgovina postoje i gotove kućice za ptice koje je potrebno samo bojati i objesiti. Nakon što je kućica za ptice napravljena, možete je obojiti i ukrasiti kako god želite. 

Sljedećom prilikom mogu izgraditi i hranilica za ptice. Za izradu hranilice možete koristiti plastičnu bocu, plastični podložak za cvijeće ili čak recikliranu kartonsku kutiju. Nakon što je izgrađena (vidi sliku), vaša vam djeca mogu pomoći da je napunite ptičjim sjemenom i objesite na drvo ili ogradu.

Slikanje na kamenu

Slikanje na kamenu je jednostavna i kreativna aktivnost u kojoj će uživati ​​djeca svih uzrasta. Sve što trebate je kamenje, boja i četke. Baka i unuk/unuka mogu skupljati kamenje iz svog dvorišta ili ga kupiti u trgovini rukotvorinama. Zatim pustite svoju djecu da budu kreativni i slikaju svoje vlastite dizajne na stijenama. Gotove stijene mogu izložiti u vrtu ili ih koristiti kao utege za papir ili ukrase, da ih uvijek podsjeća na zajedničku aktivnost. Ovaj DIY bi mogao oduševiti bake jer joj napokon unuci neće bojati vezeni stojnjak vodenim ili drugim bojama, već će kamenja bojati vani na svježem zraku. Kamenjem kasnije može dekorirati bakin vrt, da ga zauvijek podsjeća na super vikend proveden kod bake.

Izrada vrtne gredice

Ovim projektom će sve bake biti oduševljene. Za izradu gredice možete koristiti drvo, ciglu ili čak stare gume. Ako koristite drvo, potrebni su vam čavli kako bi drva spojili u željeni oblik gredice. Gredicu napunili zemljom. 

Ako koristite ciglu, sa svojim unukom prvo miješajte cement (djed će sigurno znati upute za mješanje cementa, no možete omjere pronaći i na internetu) pa dopustite dijetetu da bude pravi Bob graditelj. Iznenadit ćete se koliko brzo uče ovaj teški zanat. 

Ako pak koristite staru gumu automobila, dovoljno ju je napuniti zemljom i spremna je za sadnju. 

Vašu novu gredicu  je također moguće bojati raznim bojama. Nakon što je izgrađena, djeca mogu pomoći odabrati i posaditi cvijeće, povrće ili začinsko bilje. Ovo je sjajan način da naučite djecu o vrtlarstvu, održivosti i okolišu.

Igre na otvorenom

ajme_balkon_presadjivanje

Postoji mnogo igara na otvorenom koje djeca mogu sama napraviti uz malo kreativnosti i uz neke osnovne materijale. Na primjer, možete upotrijebiti PVC cijevi i spojnice da napravite DIY teren za golf ili možete upotrijebiti hula hoop i rezance za bazen (Snorky) da napravite poligon s preprekama. Traženje štapova, izrada praćke, a da ne govorimo kako bi bilo idealno pitati djeda koje su bile njegove igre iz djetinjstva pa da pokuša unuka naučiti davno zaboravljene igre. To bi možda značilo i da će djed i unuk izraditi krpenu loptu kakva se nekada koristila. Moguće je da će vaše dijete cijeniti nogometnu loptu puno više nakon toga.

Potraga za blagom

Pomozite djeci da ožive svoju avanturističku stranu organiziranjem uzbudljive potrage za blagom u prirodi. Zajedno s djecom, sjednite i stvorite nekoliko sličica koje predstavljaju blago koje će trebati pronaći. To mogu biti slike školjki, cvjetova, insekata, kamenčića ili bilo kojeg drugog elementa koji se može pronaći u vašem okolišu. Ovisno o dobi djece, možete dodati i jednostavne nazive ispod svake sličice. Djeca mogu uzeti škare i pažljivo izrezati svaku sličicu. Ovo je prilika za razvijanje motoričkih vještina i koncentracije.

Baka može pronaći prazan karton od jaja koji će poslužiti kao “blago-košara”. Djeca mogu ukrasiti karton bojama, flomasterima ili čak ljepilom i šljokicama kako bi ga učinili što zanimljivijim. Djeca i baka zajedno kreću na lov na blago! Baka može držati karton od jaja dok djeca, koristeći svoje sličice, traže skriveno blago u prirodi. Kada pronađu svaki element, mogu ga staviti u svoju blago-košaru.

Evo kako je @travel.and.liv napravila svoju ljetnu varijantu ove potrage.

Izrada vanjskog namještaja 

Izrada vanjskog namještaja izvrstan je DIY projekt na otvorenom za djecu koja vole raditi rukama. Možete koristiti drvo, reciklirane materijale ili čak palete za izradu klupa, stolova i drugog namještaja za svoje dvorište. Nakon sastavljanja, djeca će uživati u bojanju i dekoriranju svog stvorenog namještaja. Neka djeca oslikaju svoje inicijale, crtaju cvjetne uzorke ili stvaraju šarene dizajne. Ovo je zabavna i praktična aktivnost koja će vašoj djeci dati osjećaj postignuća i ponosa. 

Izrada kućice na drvetu 

Zadnji i najveći projekt koji može vući vaše dijete na selo svakoga vikenda, jer realno, svaka kuća uvijek traži popravke i prepravke. Izgradnja kućice na drvetu klasičan je DIY projekt na otvorenom. Može biti jednostavan ili složen koliko god želite, ovisno o vašem proračunu i materijalima koje imate na raspolaganju. Možete upotrijebiti drvo, konop i druge materijale kako biste napravili kućicu na drvetu u kojoj će vaša djeca uživati ​​godinama koje dolaze.


Igra s blatom

Igru s blatom možemo i fino nazvati rukotvorine od gline, možda će svi moderni roditelji tako lakše prihvatiti ovu pre važnu igru. Izrada stvari od gline može biti zabavna i edukativna za djecu, pomažući im u razvoju fine motoričke kontrole. 

Zadatak je vrlo jednostavan, pronaći zemlju i napraviti blato. Figure će biti još dodatno čvršće ako se oko kuće pronađe malo vapnenačke pržine. 

Seoski život može biti dosadan, no postoje mnoge zabavne aktivnosti koje možete sami napraviti kako biste ispunili svoje slobodno vrijeme.

DIY projekti na otvorenom izvrstan su način da djeca provode vrijeme vani, malo se razgibaju i koriste svoju kreativnost. Također mogu biti zabavna i poučna aktivnost za cijelu obitelj. Dakle, isprobajte ove DIY projekte na otvorenom i pogledajte što će vaša djeca smisliti!

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga s prijateljima!
logo_green

NAJNOVIJI ČLANCI

7 rješenja za vašu balkonsku oazu

Slow living

Uskrsne DIY dekoracije – Inspiracija Instagram kreativki

Uradi sam

Naučile smo izraditi uskrsni vijenac: Radionica by Lalisia decor

Događanja