Search
Close this search box.

Aspirator – spas za začepljen nos?

Zdravlje

ajme_portal_post

Kako ispravno očistiti začepljen nos?

Iako većina nas nije naviknuta na dnevnu higijenu nosa, ona svakako ima svoje dobrobiti. Svakodnevno čišćenje nosa, tijekom cijele godine, može biti itekako korisno za održavanje zdravlja dišnog sustava, prevenciju prehlade te smanjenje alergijskih simptoma. Redovitom higijenom nosa uklanjanju se nečistoća, prašine, bakterija i virusa koje udahnemo tijekom dana. 

Čišćenje nosa pomaže u prevenciji širenja bakterija i virusa, te je od iznimne važnosti u sprječavanju prenošenja infekcija na druge ljude. Važno je istaknuti i da čišćenje nosa pomaže u sprječavanju komplikacija, poput sinusitisa i otitisa, što može dovesti do dugotrajnih problema sa zdravljem. 

Zašto je važno očistiti začepljeni nos? 

Ima li nešto iritantnije od neprohodnog nosa? Koliko god smeta nama odraslima, djeci još i više, pogotovo onim najmlađima koji samo žele nesmetano disati, a ne mogu i ne razumiju što im se događa.
Čišćenje nosa kod djece predstavlja važan korak u održavanju njihovog zdravlja. Začepljen nos kod beba i djece može dovesti, osim do teškoća u disanju, do nesanice, glavobolje i na kraju do upale uha i/ili grla, baš kao i kod odraslih. Čišćenjem nosa, sluz i šlajm se uklanjaju iz dišnih puteva, što omogućava djetetu da diše lakše i brže se oporavlja od prehlade ili drugih respiratornih bolesti.
Od iznimne važnosti je čišćenje nosa beba u prvih nekoliko mjeseci njihova života. Bebe prirodno dišu gotovo isključivo kroz nos. Začepljen nos kod tako male djece može uzrokovati uznemirenost, plač, poteškoće s hranjenjem (jer tada diše na usta) i spavanjem.

Kako očistiti sekret iz nosa? 

Postoje različiti načini za čišćenje nosa kod djece i odraslih: ispiranje nosa, korištenje hipertoničnih otopina i sprejeva za nos te mehaničkih i električnih aspiratora.
Roditelji bi trebali odabrati proizvod koji najbolje odgovara njihovim potrebama te one koji su sigurni za upotrebu kod djece. 

Šprica i fiziološka otopina 

Ovo je metoda koju najčešće biraju roditelji koji ne žele koristiti aspiratore. Sve što vam treba je fiziološka otopina, jedna veća šprica i silikonski nastavak za špricu. Silikonski nastavak možete kupiti u ljekarnama ili naručiti online. On služi da vrh šprice ne ozlijedi osjetljivu sluznicu nosa i da se nosnica u koju uštrcavate otopinu skroz zatvori kako bi se sekret bolje izbacio van kroz drugu nosnicu. U ljekarnama, većim drogerijama i određenim trgovinama dječjom opremom možete pronaći i pakete u kojima je u kompletu šprica s nastavkom. Neke su čak šarene i životinjskog oblika kako bi djeci bila zanimljivija i smanjila strah od ovog postupka.

Špricom i fiziološkom mogu i odrasli sami sebi isprati nos. Za djecu su potrebne manje šprice, a za odrasle izaberite što veće.

Sam postupak je vrlo jednostavan. Dijete treba biti u uspravnom položaju (idealno nad umivaonikom). Špricu napunite fiziološkom otopinom. Silikonski dio se prisloni na nosnicu te naglim pritiskom ubrizga otopinu u nju. Zbog ljudske fizionomije, sva ta otopina zajedno sa sekretom će izaći kroz drugu nosnicu. Isti postupak ponoviti i na drugoj nosnici. 

Fiziološku otopinu možete kupiti u ljekarnama.
Osim šprice za ovakvo ispiranje mogu poslužiti i posebne boce za ispiranje koje se kupe u ljekarnama. Boce su često najbolji izbor za odrasle.

Hipertonična otopina 

Hipertonična otopina je fiziološka otopina koja sadrži veći udio soli u odnosu na koncentraciju soli u tijelu. Ova otopina se često koristi za ispiranje i čišćenje nosa od sluzi i šlajma. Korištenjem hipertonične otopine, voda iz nosa prelazi u otopinu, što omekšava i razrjeđuje sekret. To olakšava uklanjanje sekreta i čišćenje nosa. 

Hipertoničnu otopinu možete kupiti u ljekarnama u obliku spreja ili ampula. 
Sprej se koristi tako da se kratkim pritiskom na aplikator rasprši u obje nosnice. 
Ampule se koriste pomoću inhalatora. U posudicu ulijemo sadržaj ampule te inhaliramo sebe ili dijete. 
Važno je koristiti hipertoničnu otopinu u skladu s uputama stručnjaka te se obratiti svom doktoru ako imate bilo kakvih sumnji ili pitanja o sigurnosti i učinkovitosti ovog proizvoda.
Hipertonične otopine možete kupiti u svim ljekarnama. U pojedinim ljekarnama hipertoničnu otopinu možete naručiti u većim pakiranjima baš kao i fiziološku. I dok jedni farmaceuti ovo preporučavaju, drugi nisu za ovu opciju jer nije dokazano koliko je ovakva otopina “stabilna” u takvom većem pakiranju.
Pojedini ORL specijalisti će vam čak preporučiti da sami napravite hipertoničnu otopinu tako da u 1l mlake prokuhane vode dodate 1 žličicu morske soli.

Kod korištenja hipertonične otopine trebate biti oprezni jer, zbog većeg udjela soli u odnosu na koncentraciju soli u našem organizmu, može oštetiti sluznicu nosa. Kao u svemu, tako i u ovom korištenju treba biti umjeren.

Što je to aspirator? 

Aspirator za nos je medicinski uređaj koji se koristi za čišćenje sluzi iz nosa djeteta ili bebe, a i ponekog odraslog koji je umoran od ispuhivanja nosa. Najčešće se koristi kod beba i mlađe djece koji još ne znaju kako ispuhati nos, što može dovesti do začepljenja nosa i teškoća u disanju.  

Korištenjem aspiratora za nos, možete pomoći svom djetetu da se riješi sluzi u nosu i lakše diše, što posljedično ublažava i simptome prehlade te druge respiratorne bolesti.
Aspirator za nos mogu koristiti i odrasle osobe, ali je to rijedak slučaj.

Vrste aspiratora 

Postoje dvije glavne vrste aspiratora za nos: mehanički i električni aspiratori

Mehanički aspiratori za nos pomoću pumpanja ili usisavanja izvlače sekret iz nosa. 

Električni aspiratori za nos koriste električni motor kako bi pomogli u uklanjanju sluzi iz nosa. Često su kompaktniji i praktičniji za korištenje u usporedbi s mehaničkim aspiratorima. 

Oba tipa aspiratora za nos dolaze u različitim oblicima i veličinama, a važno je odabrati onaj koji najbolje odgovara potrebama i preferencijama roditelja i djeteta. Važno je osigurati da se aspirator koristi pravilno i prema uputama stručnjaka kako bi se izbjegli neželjeni učinci. 

Mehanički aspiratori 

Mehanički aspiratori za nos služe na jednostavan i učinkovit način za čišćenje nosa beba i djece. 

Funkcionirajući pomoću pumpanja ili usisavanja, mehanički aspiratori za nos pomažu u uklanjanju sluzi iz nosa beba i djece, čime se omogućava lakše disanje. Ovaj jednostavan proizvod može značajno smanjiti simptome prehlade i drugih respiratornih bolesti, čime pomaže u jačanju općeg zdravlja beba i djece. 
Mehanički aspiratori za nos dostupni su u različitim oblicima i veličinama, što omogućava roditeljima da odaberu onaj koji najbolje odgovara njihovim potrebama i preferencijama. Osim toga, mehanički aspiratori su jednostavni za upotrebu i čišćenje, zbog čega su idealni za svakodnevnu upotrebu. 

Neki od mehaničkih aspiratora su: pumpica, usni aspirator i, onaj najpoznatiji roditeljima, aspirator za nos pomoću usisavača. 

Usni aspiratori obično se sastoje od cijevi, nosnog dijela i spremnika za sluz. Rade tako da se nosni dio prisloni na nosnicu, a roditelj, ili neka druga odrasla osoba, pomoću cijevi usisava ustima u spremnik sluz iz nosa djeteta. Prednosti ovog aspiratora su jednostavnost korištenja i dimenzije zbog kojih je pogodan kao dio “putne ljekarne”. Mane su mu da trebate imati dobar kapacitet pluća kako biste izvukli sekret. Druga mana mu je  mogućnost otežanog rukovanja ukoliko dijete nije mirno dok ga aspirirate jer se trebate koncentrirati i na svoje disanje i na smirivanje djeteta. 

Najpopularniji mehanički aspirator je vakuumski aspirator za nos (pomoću usisavača). Koristi se tako da se nosni dio prisloni na nosnicu, a drugi kraj cijevi na usisavač čijom se snagom usisava sekret iz nosa u spremnik. Mana ovog aspiratora je da trebate imati “klasični” usisavač koji vam treba biti stalno nadohvat ruke. Još jedna mana je da sekret nerijetko završi u cijevi usisavača pa trebate i te cijevi dodatno prati. 

Mehaničke aspiratore možete kupiti u ljekarnama, drogerijama te trgovinama dječjom opremom.
Važno je osigurati da se aspirator koristi pravilno i prema uputama stručnjaka kako bi se izbjegli neželjeni učinci. 

Električni aspiratori 

Električni aspiratori za nos su uređaji koji se koriste za čišćenje nosa kod beba i djece. Oni funkcioniraju pomoću električnog motora i omogućuju brzo i učinkovito čišćenje nosa. Električni aspiratori su često poželjniji od mehaničkih aspiratora jer su učinkovitiji, brži i čistiji.  

Kod električnih aspiratora razlikujemo one koji za pokretanje električnog motora koriste baterije te one koji koriste strujni kabel. 

Baterijski električni aspiratori su većinom manjih dimenzija, ali i slabije snage od strujnih. Primjer električnog aspiratora koji koristi baterije su Nano Aspiro, Hubdic te Mediblink. Ovi aspiratori su praktični za svakodnevnu higijenu nosa kod tek rođene djece i beba do 6 mjeseci starosti.

Električni aspiratori na strujni kabel su jači i učinkovitiji od baterijskih, ali i većih dimenzija. Mogu ih čak koristiti i odrasli. Njihova jedina mana je da ih ne možete koristiti ako ostanete bez struje. Kod ovih aspiratora je bitno “uhvatiti ruku” tj. izvlačiti sekret točno prema uputama proizvođača.

Najpopularniji električni aspirator sa strujnim kabelom je Nosiboo. Dobra opcija je i Omron Duobaby koji je inhalator i aspirator – 2u1. 

Električne aspiratore možete kupiti u ljekarnama, specijaliziranim trgovinama te trgovinama dječjom opremom.
Važno je koristiti ih u skladu s uputama stručnjaka te se obratiti svom pedijatru ako imate bilo kakvih sumnji ili pitanja o sigurnosti i učinkovitosti ovog proizvoda. 

 Čišćenje nosa kao dio dnevne higijene

Čišćenje nosa kao dio dnevne higijene igra važnu ulogu u održavanju zdravlja dišnog sustava i općeg dobrog stanja organizma. Nos djeluje kao filter koji zadržava prašinu, bakterije, viruse i druge čestice koje udahnemo. Redovitim čišćenjem nosa, uklanjamo te nečistoće i sprječavamo njihovo nakupljanje. Tako pomažemo u sprečavanju infekcija dišnog sustava. Ako se bakterije ili virusi zadrže u nosu, postoji veća vjerojatnost da će izazvati infekciju. Tijekom zimskih mjeseci kada boravimo u grijanim prostorima u kojima je zrak suh te tijekom mjeseci u kojima je povećana koncentracija alergena u zraku, redovito čišćenje nosa može smanjiti iritacije i svrbež. Održavanje čistog nosa pomaže u podršci imunološkog sustava. Sluznica nosa ima važnu ulogu u zaštiti organizma od invazije patogenih organizama.

Sve ovo su razlozi zbog kojih bi svi, i djeca i odrasli, trebali svakodnevno ispirati nos jednom dnevno kao dio dnevne higijene. Redovito čišćenje nosa jednostavna je i učinkovita mjera koja može doprinijeti očuvanju zdravlja i prevenciji različitih problema s dišnim sustavom.

Ako vas zanima koji sve uređaji vam mogu pomoći kod prehlada i bolesti, pročitajte na link ovdje.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga s prijateljima!
logo_green

NAJNOVIJI ČLANCI

Kampanja ‘Nisam rekla DA!’ Svaka seksualna aktivnost bez pristanka je seksualno nasilje

Zdravlje

Ove sastojke SPF krema trebamo izbjegavati

Zdravlje

Centar HOLOS: Novi pogled na zdravlje

Zdravlje