Search
Close this search box.

Biohacking: kako optimizirati svoje tijelo i um

Zdravlje
ajme_portal_post

Znaš li što je biohacking? To je kao kad si na dijeti, ali umjesto da brojiš kalorije, brojiš kromosome! Ako želiš biti uspješan u biohackingu, moraš biti brži od gena koji ti pokušavaju pobjeći! 

Šalu na stranu, ali prvo što vam pada na pamet su sigurno nekakvi znanstveni eksperimenti, genetske mutacije za ljepotu ili možda bijeli miševi testirani u laboratoriju. A zapravo se radi o trikovima, ili takozvanim „hackovima“, za hakiranje vlastitog tijela i uma kako bi se povećala njihova produktivnost.

Zasniva se na drevnoj metodi slušanja svoga tijela i biohacking je zapravo jedno ime za različite trendove i saznanja. I svaki se segment ovog trenda prvo odnosi na slušanje svoga tijela, uzimanje u obzir spola, dobi, zdravstveno stanje i potrebe, okolinu u kojoj se nalazimo pa se tek onda na temelju toga primjenjuju prehrambene navike, sportske navike ili suplementi.

Opće smjernice biohackinga

Biohacking je relativno nova praksa koja se sve više popularizira diljem svijeta. Biohacking podrazumijeva korištenje tehnologije, aktivnosti i praksi usmjerenih na poboljšanje različitih aspekata fizičkog i mentalnog zdravlja. Koristi i tradicionalne i inovativne pristupe. To može uključivati stvari poput vježbanja, prehrane, poboljšanja sna, dodataka prehrani i alata za upravljanje stresom kako bi se optimiziralo funkcioniranje tijela i uma. Biohakeri žele postići što veću produktivnost, izdržljivost i opće zdravlje koristeći razne metode i proizvode.

Nema jasno definiranih pravila za biohacking, jer se ovaj koncept razvija i mijenja u skladu s novim informacijama i tehnologijama. Međutim, neke od općih smjernica uključuju sljedeće:

  • fokus na zdravu prehranu
  • korištenje tehnologije, kao što su pametni satovi, aplikacije za praćenje aktivnosti i alati za meditaciju
  • integriranje suplemenata i proizvoda, poput nootropika i adaptogenih biljaka
  • post, meditacija i vježbe disanja su sastavni dio svakodnevice biohakera
  • redovita tjelovježba koja vam najviše odgovara s naglaskom na boravak u prirodi ili šetnju u blizini mora
  • edukacija i istraživanje o različitim metodama i proizvodima kako bi odlučili što im najbolje odgovara
  • prilagodljivost i stalno testiranje kako bi pronašli ono što najbolje funkcionira za njih.

Zdrava prehrana

Prva stvar koju bi trebalo učiniti ako želiš biti biohaker je poboljšati svoju prehranu. To uključuje prehranu punu povrća, proteina i zdravih masti, a izbjegavanje šećera i prerađenih namirnica.

Biohacking obroci ne odstupaju mnogo od mediteranske ishrane, no naglasak se stavlja na redoslijed uzimanja namirnica unutar jednog obroka. Tako će biohaker prvo pojesti salatu ili vlaknasto povrće kako bi vlakna obložili želudac i pripremili ga za tešku proteinsku hranu. Potom će pojesti svoje proteine i masnoće, a tek na kraju ugljikohidrate koji će ih držati sitima mnogo duže ako se pojedu na kraju obroka.

Naglasak u ishrani biohakera je i na triku s jabučnim octom. Piju ga pije prije svakog obroka, ili barem ujutro i navečer, naravno ako vašem tijelu odgovara uzimanje jabučnog octa. Ovaj jeftini trik pomaže reguliranju hormona, detoksikaciji tijela, poboljšava probavu i jača naš mikrobiom, pomaže u regulaciji tjelesne mase kao i poboljšanju kože.  

Regulacija hormona i inzulina

Ovakva vrsta ishrane fokusirana je na sprječavanju inzulinskih skokova. Skokovi inzulina česta su briga u biohakiranju jer fluktuacije u razinama inzulina mogu imati značajan utjecaj na fizičko i mentalno zdravlje. Inzulin je hormon koji proizvodi gušterača i regulira razinu šećera u krvi tako što uklanja višak glukoze iz krvotoka i pohranjuje je u stanice kao glikogen.

U kontekstu biohakiranja, skokovi inzulina često se javljaju kao rezultat konzumiranja slatke hrane bogate ugljikohidratima, što može uzrokovati brzo i značajno povećanje razine inzulina. To može dovesti do pada energije, osjećaja umora i drugih zdravstvenih problema.

Kako bi izbjegli skokove inzulina, mnogi se biohakeri usredotočuju na prehranu s niskim udjelom ugljikohidrata i visokim udjelom masti, ili pak uzimanje ovakvih namirnica posljednjih unutar jednog obroka. Osim toga, neki biohakeri koriste suplemente, poput cimeta ili berberina, kako bi regulirali razinu inzulina i poboljšali metabolizam glukoze.

Važno je i redovito vježbanje, što može pomoći u regulaciji razine inzulina i poboljšanju cjelokupnog zdravlja. Međutim, važno je napomenuti da je svatko drugačiji i da ono što odgovara jednoj osobi ne mora odgovarati drugoj, stoga je uvijek najbolje posavjetovati se sa zdravstvenim radnikom prije bilo kakvih značajnih promjena u prehrani ili načinu života.

Jedan od ključnih aspekata biohackinga je balansiranje hormona. Hormoni su kemijski signali koji se proizvode u našem tijelu i kontroliraju mnoge funkcije, uključujući razinu energije, raspoloženje, apetit, libido i metabolizam.

Biohakeri se fokusiraju na pravilno funkcioniranje hormona. Ta praksa može uključivati prilagodbu prehrane, izbjegavanje hrane koja iritira probavni sustav jer to remeti ravnotežu hormona, dodavanje suplemenata, redovite tjelovježbe, vježbe disanja, spavanja i svjetlosne izloženosti. Također, velik naglasak se stavlja na različit pristup u planiranju biohackinga za žene i za muškarce, jer upravo njihov hormonalni sustav nije isti. 

Tjelovježba

Važno i redovito vježbati. Funkcionalni trening, joga ili boravak u prirodi su vrste fizičke aktivnosti koje se preferiraju, uz naglasak na kontinuitet aktivnosti a ne na intenzitet. Stavlja se naglasak i na razlike u pristupu treningu za muškarce i za žene. 

Korištenje tehnologije

Nakon poboljšane prehrane i tjelovježbe, sljedeći korak u biohackingu je korištenje tehnologije kako bi se poboljšalo funkcioniranje tijela i uma. To može uključivati spavanje s pametnim satom koji mjeri kvalitetu sna i pomaže u budnom stanju, korištenje aplikacije za meditaciju ili praćenje aktivnosti pomoću fitness tracker-a. Uvodi se i tehnologija u kuhinju pa će tako jedan biohaker koristiti aparat ionizaciju vode, ozon generatori, aparati za čišćenje hrane i druge aparate. Za početak se hrana može oslobađati od toksina uz pomoć sode bikarbone ili zeolita. Svakako se sugerira da su većina kupljenih namirnica iz biološkog ili organskog izvora. 

Suplementi 

Pored toga, postoji i niz proizvoda i suplemenata koji se koriste u biohackingu. To uključuje nootropike, supstance koje pomažu u poboljšanju kognitivnih funkcija poput koncentracije i pamćenja, te adaptogene biljke koje pomažu tijelu da se nose sa stresom.

Međutim, treba biti oprezan s proizvodima i suplementima koji se koriste u biohackingu, budući da nemaju dovoljno znanstvenih dokaza o njihovoj učinkovitosti i sigurnosti. Prije nego ih počnete koristiti, trebate se posavjetovati sa stručnjakom za zdravlje kako bi se osiguralo da neće naštetiti vašem zdravlju.

San i meditacija

Vrlo važan faktor života svakog biohackera je meditacija. Barem 5 minuta meditacije se smatra velikom promjenom u životu svakog čovjeka. Također veliki se naglasak stavlja na kvaliteti sna te se izbjegava štetnost plavog svijetla ekrana prije spavanja, a soba mora biti što hladnija za što kvalitetniji san. 

Međutim, uz sve navedeno, treba imati na umu da se biohacking još uvijek razvija i da ne postoje dokazane i potvrđene metode. Stoga, prije nego se počnete baviti biohakingom, trebate se posavjetovati sa stručnjakom za zdravlje kako bi se osiguralo da će vam odabrane metode biti sigurne i učinkovite.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga s prijateljima!
logo_green

NAJNOVIJI ČLANCI

Mirela Ilenić: Žena koja zna sve tajne svijeta kozmetike

Lifestyle

Grše DALMATINO novi singl najtvrđe ikad

Lifestyle

Kako sam napustila struku i siguran posao, da bi pronašla SEBE

Kolumne