Search
Close this search box.

Borba protiv ušiju: Kako se riješiti nametnika u jedan dan?

Zdravlje
ajme_portal_post

Uši su mali paraziti koji se hrane krvlju domaćina, a borba protiv ušiju zna biti naporna i psihički i fizički. To će vam potvrditi svaki roditelj koji se susreo s tim napasnicima. Noćna mora je dobiti poruku “Dragi roditelji, u vrtiću/školi se pojavila ušljivost. Molimo da pregledate djecu”. Dok čitate poruku, ruka nesvjesno ide prema glavi da se počešete. Jeste se i vi počešali čim ste pročital naslov članka?

Nekoliko činjenica koje možda ne znate o ušima
Koji su simptomi ušljivosti?
Što prvo napraviti kada vam dijete ima uši?
Alati za borbu protiv ušiju
Kako se riješiti ušiju u jedan dan?
Mogu li kućni ljubimci dobiti uši?
3 savjeta za prevenciju

Nekoliko činjenica koje možda ne znate o ušima

Postoje tri glavne vrste koje pogađaju ljude:

1. Uši u kosi (Pediculus humanus capitis)
Ove uši se najčešće nalaze na vlasištu i pričvršćuju se za dlačice. Hrane se krvlju iz vlasišta, a ženke polažu jajašca, poznata kao gnjide, na dlačice blizu korijena kose.

2. Uši na tijelu (Pediculus humanus corporis)
Ove uši se obično nalaze na odjeći, posebno na rublju koje je blisko uz tijelo te posteljini. 

3. Uši u stidnim područjima (Pthirus pubis)
Ove uši se nalaze u stidnim dlakama i perianalnom području,ali se mogu proširiti na pa područja pazuha, prsa, trepavica i brade. 

Ove tri vrste su različite i uši sa vlasišta neće se raširiti po tijelu ili stidnim dlakama i obrnuto.

Uši nemaju krila i ne lete. Prenose se direktnim kontaktom sa zaraženom osobom ili infestiranom odjećom. Proliferiraju u toplim i vlažnim uvjetima, a infestacije se često javljaju među djecom, u vrtićima i školama ili drugim zajednicama gdje je bliski kontakt čest.

Infestacija ušima nije povezana s nedostatkom higijene, već se može dogoditi svakome. 

Koji su simptomi ušljivosti?

Simptomi ušljivosti (infestacije ušima) nisu kod svakoga isti, štoviše ponekad se pojave tek kada je stanje alarmantno.

Neki uobičajeni znakovi su:

 • Svrbež (pogotovo u predjelu oko ušiju i potiljak)
 • Osjećaj gmizanja po koži
 • Crvenilo i nadraženost kože
 • Prisutnost gnjida
 • Nemir i nesanica uzrokovan svrbežom

Redovito provjeravanje kose, posebno kod vrtićke i školske djece, može pomoći u ranoj detekciji ušiju. Većina roditelja ima problem da ne zna kako prepoznati ušljivost. U ranoj fazi to i nije lako. Odrasle uši šetaju po vlasištu i ako ih ima malo možda ih nećete primjetiti. Ono što ćete primjetiti su gnjide – jajašca na dlakama. Male točkice koje se sjaje i jako su zalijepljene za dlaku. Toliko jako da je ponekad lakše iščupati dlaku nego odlijepiti uš.

Što prvo napraviti kada vam dijete ima uši?

Otkrili ste da vam dijete ima uši i pitate se što napraviti? Pripremite se na borbu sa ušima. No, prije nego krenete u borbu obavijestite odgajateljice ili razrednicu o ušljivosti djeteta. Nažalost, ovo je korak koji mnogo roditelja preskoči. Razlozi su razni – sram, neznanje, nešto treće. Odgovornost roditelja je da obavijesti kolektiv u kojem je dijete kako bi i drugi roditelji mogli na vrijeme reagirati. Baš zbog preskakanja ovog koraka, neki kolektivi mjesecima vode borbu s infestacijom ušima. Bitno je da svi poduzmu sve korake kako bi se ušljivost suzbila.

Alati za borbu protiv ušiju

Nekada davno, u borbi protiv ušiju, djeci se glavu posipalo praškom protiv nametnika – biocidom Neopitroidom. Srećom, napredovali smo pa sada imamo dostupan cijeli niz alata za borbu protiv ušiju.

 • Gusti češalj – je češalj kojem su zubovi jako usko postavljeni i oblikovani tako da izvuku iz vlasišta uši, ali i odlijepe gnjide sa dlake. Jako su slični češljevima za skidanje tjemenice, osim što su metalni kako bi bili izdržljiviji. Ove češljeve dobijete uz šampone protiv ušiju.
 • Električni češalj – je češalj koji pod posebno podešenim naponom (koji djeca ne osjećaju) ubija nametnike u kosi. Možete ih kupiti u ljekarnama i specijaliziranim prodavaonicama.
 • Električni češalj s vakuumom – je češalj koji usisava uši i gnjide u poseban spremnik koji kasnije samo bacite u smeće bez da išta dirate rukama. Primjer takvog češlja je V-Comb kojeg možete pronaći u bolje opremljenim ljekarnama i trgovinama dječjom opremom.
 • Šamponi protiv ušiju –  su sredstva koja se nanose na vlasište i kosu, ostavljajući ih 5-15 min da djeluju, a potom se ispiru. Dostupni su u svim ljekarnama i nekim većim drogerijama.
 • Šamponi za prevenciju – su obični šamponi za kosu koji su sigurni za redovitu upotrebu, a sadrže najčešće eterična ulja koja odbijaju nametnike. Ovi šamponi djeluju samo preventivno.
 • Sprejevi za prevenciju – su tekućine koje se sprejanjem nanose na kosu kao preventivna zaštita

  AJME NAPOMENA: Nekima je alat i pegla za kosu. No, dok se jedni kunu u njenu učinkovitost, drugima je bila apsolutno beskorisna. Uz to, peglanje može dječju kosu jako oštetiti. Još nešto što roditelji koji su već očajni rade je bojanje kose (kod kuće ili u frizerskom salonu). Postoji vjerovanje da bojanje kose ubija nametnike i da se kasnije neće “vratiti”. Djeci se kosa boja sa bezbojnim preljevom. Niti jedan frizer vam neće sa 100% sigurnošću potvrditi da to djeluje, ali neki roditelji tvrde da im je samo to pomoglo.

Kako se riješiti ušiju u jedan dan?

//Recept mame koja je više puta imala borbu s ušima.//

1. KORAK – Vcomb električni češalj

Ovo nije klasični električni češalj koji samo ubija uši, ličinke i gnjide, već ih i usisava. Više o njemu pročitajte u članku na linku. Počešljate cijelu kosu prema uputama. 

2. KORAK – dobri stari ocat

Poprskajte (ili natopite) kosu razblaženim octom. Omjer octa i vode neka bude 1:1. Preko kose stavite maramu, tetra pelenu ili kapicu za tuširanje i ostavite 30 minuta da ocat djeluje.

3. KORAK – regenerator za kosu

Ocat je odradio svoje i vrijeme je za novi korak. Na kosu i vlasište obilato nanesite regenerator. To znači da ćete na dječju kratku kosu potrošiti pola tube pakiranja, a na dužu možda čak i cijelo pakiranje. Ponovno stavite kapicu za tuširanje i pričekajte 30 minuta.

4. KORAK – češljanje

Ovo je najteži korak jer su djeca nestrpljiva i češljanje ih može čupati. Češalj koji trebate je onaj mali uski koji služi za dječju tjemenicu ili onaj koji dobijete u pakiranju sa šamponima protiv ušiju. Češljate pramen po pramen, od korijena do vrhova. Ovako čete iščešljati regenerator iz kose, a sa njim i uši i gnjide. Nakon svakog pramena obrišite češalj o papirnati ručnik.

5. KORAK – prvo pranje kose

Kada ste češljanjem izvukli sav regenerator iz kose, vrijeme je za pranje. Samo vodom isperite ostatak regeneratora iz kose. Kosu obrišite ručnikom i osušite fenom.

6. KORAK – šampon protiv ušiju

Prema uputama proizvođača nanesite preparat i kosu. Ponovno stavite kapicu za tuširanje i pričekajte onoliko minuta koliko piše u uputstvima. Budite oprezni i pridržavajte se uputa, jer svako vremenski duže izlaganje preparatu može oštetiti vlasište.

7. KORAK – šampon za prevenciju

Nakon što ste šampon protiv ušiju držali na kosi prema propisanom vemenu, vrijeme je za pranje. Kosu operite preventivnim šamponom.

8. KORAK – ponovno češljanje

Osušite kosu i još jednom počešljajte Vcomb češljem.

9. KORAK – vjerujte svojim očima

Kako bi bili sigurni da su koraci 1-8 uspješno odrađeni pregledajte još jednom kosu.

 Kako biste bili sigurni da ste sve nametnike ubili nakon 2 dana ponovite samo korake 6-9.
Ako ste u glavi pronašli jednu odraslu uš, ponovite tretman nakon 7, 14 i 21 dan ( jer je toliki zivotni ciklus od gnjide do odrasle uši).


AJME SAVJET: Dokle god su djeca u kolektivu koristite preventivni šampon i sprej. Dugu kosu vežite u pletenice ili rep. Curicama naglasite da ne koriste tuđe ukosnice, gumice za kosu, češljeve…

Ovo su koraci za čišćenje vlasišta i kose, ali, kako kaže reklama, to nije sve. Uz čišćenje kose važno je oprati posteljinu na kojoj je dijete spavalo, plišance s kojima je bilo u kontaktu, jakne, kape te autosjedalicu. Kauč i tepihe usisajte kao i ukrasne jastuke. Četku za kosu operite šamponom protiv ušiju, stavite u vrećicu i u zamrzivač na 24h. Predmete koje ne možete oprati, a sumnjate da su infestirani, zavežite u crnu vreću za smeće i ostavite 5-6 dana.

Možda se pitate zašto to sve treba napraviti? Odgovor je zapravo jednostavan. Uši nemaju krila, ne lete, ne skaču i prenose se samo izravnim kontaktom. Taj kontakt može biti sa zaraženom osobom ili infestiranim predmetom. Odrasla uš može bez domaćina (čovjeka) živjeti 2 dana, a ličinka 4-5 dana. Dakle ako je zaražena osoba, dotaknula jastuk i ličinka je ostala na jastuku, ona će živjeti još 5 dana. Ukoliko u tom periodu neka druga osoba dotakne vlasištem to mjesto, ličinka se može uhvatiti za vlasište i nastaviti svoj životni ciklus.
Najčešće je u pitanju direktni kontakt u kojem uš prelazi s glave na glavu. Mjesta na kojima se to događa su u pravilu kolektivi poput vrtića i škola.

Mogu li kućni ljubimci dobiti uši?

Mogu, ali ne onu vrstu ušiju koja je nametnik na ljudima. Ako imate dijete vrtićkog ili školskog uzrasta, ne trebate se bojati da će uši preći na kućnog ljubimca ili obratno.
Uši kod kućnih ljubimaca ćete primjetiti baš kao i uši kod djece.

3 savjeta za prevenciju

1. Koristite preventivne šampone i sprejeve
Jednom tjednom operite kosu šamponom za prevenciju, a svaki dan prije vrtića koristite sprej za prevenciju.

2. Ne dijelite četke, kape, gumice, ukosnice
Pokušajte ovo naglasiti djetetu svaki dan prije odlaska u vrtić ili školu. Djeca su sklona dijeljenju i razmjenama što može dovesti i do prijenosa i zaraze ušima.

3. Redovito pregledavajte kosu 
Lakše je djelovati kada infestacija nije uzela maha. Ujutro dok češljate dijete pregledajte brzinski da budete mirni. V-Comb češalj vam je odličan pomagač u ovome, jer i djecu i sebe pregledate jako brzo.

U borbi protiv ušiju, strpljenje i dosljednost su ključni. Slijedite ove naše savjete kako biste pobijedili u borbi protiv ušiju i oslobodili se dosadnih nametnika na brz način.

Koliko puta ste se tijekom čitanja ovog članka počešali po glavi?

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga s prijateljima!
logo_green

NAJNOVIJI ČLANCI

Uz A-DERMA EPITHELIALE liniju do savršene njege tetovaža

Zdravlje

Što svaka kućna ljekarna treba sadržavati?

Zdravlje

Treći krajnik – priprema djeteta za operaciju

Zdravlje