Božićni vijenac koji možete pojesti

Advent

U vrijeme blagdana češće se okupimo oko stola-s obitelji, s prijateljima, sa susjedima… Pa ako je već sve oko nas u blagdanskom ruhu zašto ne bi bila i hrana? Nakon što smo vam pokazali kako na 3 načina možete urediti blagdanski stol (link), vrijeme je da vam predložimo i što servirati na stolu. Božićni vijenac koji možete pojesti zvuči možda čudno, ali je, osim što je preukusan, zanimljiv i vizualno. Najbolje od svega je da priprema nije komplicirana! 

Nastavite čitati da se i sami uvjerite, a na kraju teksta vas čeka video uputa kao i popis za kupovinu kako bismo vam potpuno olakšali pripremu.

Koji sastojci vam trebaju za božićni vijenac?

Božićni vijenac je zapravo salata, ali to ste moždado sada već shvatili. Salate su jednostavne za pripremu, a sastojke prilagođavate sebi i gostima i vašim ukusima. 

Za pripremu naše božićne salate koristi se niz svježih i ukusnih namirnica. Salata je bazirana na već mini zelenim listovima: rukoli, matovilcu i baby špinatu. Hrskava tekstura i bogatstvo vitamina kao baza, zbog čega je ova salata ne samo ukusna, već i zdrava. 

Uz zeleno povrće trebamo i malo proteina. Zato dodajemo losos, koji se često smatra delikatesom. Njegov bogat okus i sočnost savršeno se uklapaju u cjelokupnu harmoniju okusa salate. Uz losos, stavljamo mozzarellu koja daje sočnost, mekoću i izgled bijelih pahulja te sir s tartufima i sir u teraninu koji daju bogatstvo okusa i luksuzan osjećaj ovome jelu.

Za kraj još malo tekstura i boja. To smo postigli orasima, brusnicama, cherry rajčicama i maslinama. Orasi dodaju hrskavost, dok brusnice unose blagu slatkoću i kiselost. Rajčice dodaju svježinu i boju, a masline pružaju slanu notu koja zaokružuje cijeli doživljaj.

Jednostavna priprema božićne salate

Sve sastojke pripremite, a povrće operite. Sireve narežite na željene oblike. Kada ste to napravili trebate okrugli tanjur ili dasku na kojoj ćete poslužiti jestivi božićni vijenac. Mi smo koristili rotirajuću drvenu dasku kako bi prilikom jela svi gosti za stolom mogli uživati maksimalno. Evo kako složiti vijenac.

  1. Na sredinu daske (ili tanjura) stavite okruglu zdjelu naopako. 
  2. Posložite oko zdjele zelenilo, tj. salatu koja vam je baza jela.
  3. Dodajte sireve i komadiće lososa
  4. Posložite cherry rajčice, masline, orahe i brusnice
  5. Začinite salatu prema vašem ukusu.

S obzirom na to da su masline i sirevi dosta slani, mi nismo koristili sol i zapravo jedini začin nam je aceto od smokve Pašman Libre. Možda se čini nedovoljno, ali slatka nota ovog aceta je jedino što ovakvoj salati treba.

I to je to! Jednostavno zar ne? U jedno smo sigurni – božićni vijenac salata će oduševiti sve vaše goste ovih blagdana.

Popis za kupovinu

Kako smo i obećali, evo popis namirnica koje smo koristili. Naravno, vi taj popis prilagodite sebi, pa ako ne volite npr. losos koristite pršut, šunku ili biftek. 

  • baby špinat
  • rukola
  • matovilac
  • dimljeni losos
  • mozzarella
  • sir s tartufima
  • sir u teraninu
  • masline odkoštene
  • cherry rajčice
  • brusnice
  • orah
  • aceto od smokve Pašman Libre
Nama je preukusno, a vaše dojmove čekamo da nam javite. Dobar tek! 
Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga s prijateljima!

NAJNOVIJI ČLANCI

Ajme još jedan tekst o Blue monday

Lifestyle

Život s alopecijom

Lifestyle

Realni novogodišnji detoks

Slow living