Bučijada u Ivanić-Gradu: Za sve obožavatelje jeseni i proizvoda od buće

Događanja

ajme_portal_post

Za Ajme portal piše: Ivana Imamović Međugorac

Prošle godine stanovnici američkog gradića Pomfreta u Vermontu izglasali su zabranu dolaska turistima od početka kalendarske jeseni pa do 15.listopada. Naime, taj gradić obiluje najjesenskijim prizorima i apsolutno svi su žele fotke od tamo. Kad razmišljam koja takva lokacija bi mogla biti u Hrvatskoj, na prvom mjestu definitivno je Ivanić Grad za vrijeme tradicionalne Bučijade, i utješno je znati da tamo zabrane dolaska nema. Zato smo proteklog vikenda tamo mogli loviti najjesenskije fotografije, ali i uživati u svim delicijama od buče.

Ivanić-Grad je ovog vikenda postao prava jesenska oaza zahvaljujući 20. Bučijadi, jednoj od najprepoznatljivijih manifestacija koja slavi buču i njene proizvode. Ovaj događaj okuplja tisuće posjetitelja iz svih krajeva Hrvatske i šire, te su se i ove godine posjetitelji brojali u desetcima tisuća.

Središte grada bilo je prekriveno jesenskim dekoracijama s bučama, stvarajući neodoljive prizore za fotografiranje. Instagramabilne lokacije, tematske skulpture i instalacije napravljene od buča privukle su pažnju prolaznika, dok su različiti štandovi puni domaćih proizvoda stvarali živopisnu atmosferu na ulicama Kralja Tomislava i Moslavačkoj.

Hrvatski Sajam bučinog ulja

Jedan od ključnih elemenata Bučijade je svakako je bio najveći hrvatski Sajam bučinog ulja. S preko 220 izlagača, posjetitelji su mogli kušati i kupiti široku paletu proizvoda, od bučinog ulja do sušenih koštica, namaza i bučinog brašna.

Sajam je otvorio prof. dr.sc. Dragan Primorac koji je istaknuo kako je kvaliteta buče i bučinog ulja iznimna za zdravlje. „Cijela paleta vitamina i niz drugih benefita njegovog sastava čini ju idealnom namirnicom. Bučijada je manifestacija koja najviše pridonosi njegovom brendiranju u sinergiji s promocijom hrvatskog turizma.“

Bučijada je postala nacionalna platforma za proizvođače bučinog ulja koji dolaze iz cijele kontinentalne Hrvatske, a promet koji se ostvari u dva dana prodaje je iznimno značajan prije svega za same proizvođače. „Kao jedinstvena manifestacija u državi očekujemo da ćemo premašiti prošlogodišnje brojke od 70.000 posjetitelja što se vidi i po gužvi koja se od jutros stvorila.“, rekao je gradonačelnik Javor Bojan Leš.

Bučino ulje od polja do stola

„Svake godine bilježimo rast broja dolazaka, ali i rast kvalitete naših manifestacija. Stvaramo autentične proizvode u kojima njegujemo priču od polja do stola. Bučijada je jedinstvena!“, naglasila je direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije Ivana Alilović.

Osim bogatstva ponude, manifestacija je oduševila i edukativnim sadržajem. Znanstveno-stručni skup pod nazivom “Bučino ulje od polja do stola” pružio je uvid u kvalitetu domaće proizvodnje i rezultate istraživanja. Stručnjaci su pohvalili utjecaj bučinog ulja na zdravlje, osobito u kontekstu prevencije i liječenja, naglašavajući njegovu važnost u očuvanju zdravlja.

Različite skulpture i instalacije postavljene su parkovima i ulicama u centru grada za koje je iskorišteno 12 tona buča različitih oblika i veličina. Bučijada je uspjela spojiti tradiciju, gastronomiju i turizam, stvarajući događaj koji je istovremeno zabavan i edukativan. Manifestacija je i ove godine ponudila bogat program za najmlađe u sklopu Male Bučijade, kao i večernje koncerte, među kojima se izdvajaju nastupi popularnih izvođača kao što su Jole i Tony Cetinski.  

Naše iskustvo na Bučijadi

Mi smo Bučijadu posjetili u subotu popodne i odlično se zabavili. U tri sata uspjeli smo: obaviti jesenski fotosešn, provozati se dječjim žutim vlakićem po centru Ivanića, popiti craft pivo s bućom, pojesti bućnice, pojesti bućolike kolače, popiti late od buće i sve dodatno začiniti fritulama s čokoladom! Svatko od nas troje ima svoje favorite. Što se tiče cijena, mora se priznati da su to bile sajamske cijene – mnogima previsoke, ali već standardno prihvaćene. Piva se mogla popiti za 4 eura, fritule su 5, bućnice od 2-5 (ovisno o štandu), a late s bućom je bio 2 eura. Čak me cijena jako ugodno iznenadila – i to je ujedno najbolje što sam i probala tamo. Ima i cimeta!

Ovaj vikend, moglo bi se reći, definitivno smo jesenarili. Ako niste stigli u Ivanić ili u Gospić na „Jeseni u Lici“, zapišite ovo događanje za dogodine.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga s prijateljima!
ajme-logo-zeleni

NAJNOVIJI ČLANCI

Otvoreno prvenstvo Hrvatske na ergometrima

Događanja

Chic Evolution Festival u Zadru

Događanja

Druga konferencija “Ajme, ja sam roditelj!” u Splitu pod pokroviteljstvom Baby Centera

Događanja