Search
Close this search box.

Čari vožnje Božićnim vlakom s Djedom Božićnjakom: Tin Express

Događanja
ajme_portal_post

Za Ajme piše: Ivana Međugorac Imamović

Dok bi saonice na kojima, po legendi, putuje Djed Božićnjak bile ekološki najprihvatljivije sredstvo putovanja, u stvarnom svijetu to su definitivno vlakovi. Upravo zato smo bili impresionirani modernizacijom Djeda Božićnjaka (aka Mraza, kako vam je drago) koji se u prosincu diljem Hrvatske vozi vlakom i tako uveseljava male, ali i velike. Budimo realni, tko se ne želi provozati u božićnom vlaku s Djedom Božićnjakom kojemu se pridružuje i sv. Nikola?

Vlak se zove Tin Express i definitivno olakšava prosinac sobovima, koji ionako imaju gužvu u ovo doba godine. Hrvatske željeznice Putnički prijevoz dugi niz godina u prosincu pušta posebne božićne vlakove, koji voze na raznim relacijama diljem zemlje.

Ove godine i mi smo imali zainteresiranog putnika u kućanstvu koji sve o čemu misli ovih dana je to kako da se umili Djedu Božićnjaku i Sv. Nikoli te dostavi svoje „skromne“ želje. Moram priznati da pomalo i strahujem od završetka blagdana, trenutno je adut Djeda Božićnjaka u rukavu jedan od uspješnijih načina uspostave mira u kaotičnoj svakodnevici. Znam, najgori smo roditelji, ali imamo čudesnu liniju s Djedom Mrazom i ne libimo se koristiti ga kao sredstvo ucjene.

tin-express-bozicni-vlak

Tin Express karte se mogu kupiti samo na blagajni

No, vratimo se na božićne tračnice. Vožnje božićnih vlakova kreću uvijek prvi vikend u prosincu, karte smo par dana prije kupili na kolodvoru s kojeg kreće, Zagreb Glavni, nažalost jedina mana ovog iskustva je ta što se karte ne mogu kupiti online – nego samo fizički na blagajni. Ali ima i u tome neke čari, ne moram vam govoriti koliko je jedan četverogodišnjak bitan kad sam svojim novčićima kupi kartu za vlak u kojem će upoznati Djeda Božićnjaka. I to nije sve, ima tu priliku pokazati je vilenjačkom kondukteru koji će mu tu istu kartu cvikati!

Naša relacija je bila Zagreb Gl. – Turopolje – Zagreb Gl. i trajala je oko sat vremena, vlak je krenuo oko 11 a oko podne smo već bili natrag i nastavili na zagrebački advent.

Ono što mi je bilo super u Tin Expressu je definitivno ta toplina i atmosfera kojom odiše cijeli vlak, također zvučna kulisa je posebna – mix zvuka tračnica i dječjih pjesmica. Djed Božićnjak u vlaku je posebno društven, zaista se trudi provesti određeno vrijeme u razgovoru sa svim putnicima a ono što ne stigne on, definitivno nadopuni kolega Sv. Nikola ili vilenjaci. Mi smo išli čoporativno, 5 odraslih i 4 djece, što je rekla bih, savršen omjer da sve bude pod kontrolom. Inače, u vlaku smo vidjeli klince od godine dana pa do tinejdžera. Posebna radost su bile i prve pahulje snijega koje su pale noć prije.

tin-express-bozicni-vlak

Božićnim vlakovima po Hrvatskoj možete putovati u prosincu

Tin Expressom se najbolje voziti vikendom, s obzirom da je radnim danom rezerviran za grupe, vrtiće, škole, domove. Relacije na kojima još voze ovaj mjesec su:

Zagreb

Zagreb Glavni kolodvor – Turopolje vlakovi će voziti subotama i nedjeljama u prosincu s polascima u 9.30 i 10.51 sati. Dana 24. prosinca vozit će vlak s polaskom u 9.30 sati, a 3. i 26. prosinca vlak s polaskom u 10.51 sati. Karta za dijete s uključenim darom iznosi 6 €/45,21 kn, a za odrasle 5 €/37,67 kn. Vožnja traje oko 60 minuta.

Zagreb – Delnice vozi 16. prosinca 2023. na Delničku adventsku bajku s polaskom iz Zagreba u 12.22  sati, a povratak iz Delnica je u 18.00 sati. Karta za dijete s uključenim darom iznosi 13 €/97,95 kn, a za odrasle 12 €/90,41 kn.

Split

Split – Kaštel Stari vlak će voziti 9. prosinca s polascima u 10.00 i 11.40 sati, 16. prosinca s polascima u 10.05, 11.45 i 13.20 sati i 23. prosinca s polaskom u 10.05 sati. U nedjelju 10. i 17. prosinca vlakovi će polaziti u 10.05 i 11.45 sati. Karta za dijete s uključenim darom iznosi 7,30 €/55 kn, a za odrasle 6 €/45,21 kn. Vožnja traje oko 60 minuta.

tin-express-bozicni-vlak

Druge relacije

 • Rijeka-Delnice
 • Zagreb-Ivanić Grad
 • Zagreb-Turopolje
 • Vinkovci – Tovarnik
 • Slavonski Brod – Nova Kapela-Batrina
 • Zagreb – Fužine
 • Osijek – Beli Manastir 
 • Bjelovar – Sveti Ivan Žabno
 • Virovitica – Suhopolje-Slatina
 • Koprivnica – Ludbreg
 • Varaždin – Novi Marof
 • Zabok – Konjščina

Najbolje je na stranicama HŽ putničkog prijevoza pogledati za relaciju koja vas zanima.

Na našoj vožnji vidjeli smo obitelji, bake i djedove s unucima, veće grupe prijatelja… Osobno, vratilo me u neka mirnija vermena kad nije bilo toliko bitno što je ispod bora nego sami ti momenti prije otvaranja darova koje smo dijelili s obiteljima, nakon što stara, naravno dobije 3 živčana sloma.

Odlučili smo definitivno Tin Express uvesti u našu obiteljsku tradiciju, idući put samo mijenjamo relaciju. Zagreb-Fužine zvuči privlačno, pogotovo jer u tom paketu ide i pravi pravcati snijeg.

Uz radost i veselje blagdanske čarolije, srdačno vas pozivamo da zajedno s nama istražite niz šarenih i uzbudljivih božićnih aktivnosti koje će ispuniti srca svih članova obitelji, od najmanjih do najvećih.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga s prijateljima!
logo_green

NAJNOVIJI ČLANCI

Za Praznik rada svi u Komižu na prvi Dječji festival – Kalanko

U Splitu se ovog četvrtka održava treća mini PR konferencija

Događanja

Panel kreativnosti i menadžmenta u Solinu

Događanja