Search
Close this search box.

ChatGPT – Kako nam umjetna inteligencija pomaže u svakodnevnom životu?

Lifestyle

ajme_portal_post

Zamislite chat koji vam odgovara na sva pitanja koja postavite? To je ChatGPT. Umjetna inteligencija koja je 2023. zavladala svijetom. Danas, s dovoljnim odmakom, odgovorno tvrdimo da može biti koristan u traženju informacija ili jednostavno za razgovor o svakodnevnim stvarima. Možete ga pitati o bilo čemu, od najjednostavnijih pitanja do najkompleksnijih problema. Kada je ChatGPT u pitanju, mogućnosti su gotovo beskrajne. A najvažnije, potpuno je besplatan.

Ako možda ne znate, ChatGPT, ili Chat Generative Pre-trained Transformer, je razvila tvrtka OpenAI. Treniran je na ogromnom skupu podataka svjetskog znanja do 2021., kako bi naučio razumijevati kontekst i generirati odgovarajuće odgovore. Napredna tehnologija dubokog učenja mu omogućava da obradi i generira baš vaš prirodni jezik. Prije se mislilo da će roboti zamijeniti fizički rad ljudi, da neće imati inteligenciju i kreativnost kao čovjek. Međutim, razvojem umjetne inteligencije, perspektiva se promijenila.

Ipak, važno je napomenuti da ChatGPT nije savršen ima ii može imati svoje nedostatke. Na primjer, može imati poteškoća u razumijevanju šireg konteksta, posebno s nekim složenim upitima. U toj situaciji vam nerijetko isporuči netočan odgovor. Važno ga je koristiti s razumijevanjem njegovih ograničenja i ipak provjeriti svaki složeniji upit.

Zamislite ChatGPT-a kao vašeg digitalnog asistenta. On neće donijeti kavu ujutro i neće uvijek biti u pravu, ali će vam zasigurno pomoći da riješite matematičke probleme, dati nove ideje za vaš sljedeći projekt ili prijedlogsamo odgovorai na onaj dosadni mail koji odgađate odgovoriti.

Kako jednostavno koristit ChatGPT?

Korištenje ChatGPT-a je zaista jednostavno i intuitivno, ali mi smo vam odlučili još više olakšati pa smo raspisali sve korake. 

Kako otvoriti ChatGPT?

Prvo što trebate učiniti je pronaći ChatGPT putem web stranice tvrtke OpenAI ili putem ChatGPT aplikacije. Svi korisnici trebaju se registrirati i prijaviti mailom na platformu kako bi ga koristili ChatGPT. Nešto što vas svakako traži većina on-line platformi.

Kako postavit vaš upit?

Kad otvorite naslovnu stranicu ChatGPT vas odmah pita How can I help you today?. Vi mu postavite svoje pitanje ili zatražite određenu vrstu informacija u kućici na dnu stranice gdje piše Message ChatGPT

Kada postavljate pitanje pokušajte biti što jasniji i precizniji. Dajte mu točne upute što želite od njega inače će njegov odgovor biti potpuni promašaj. Da, za dobre odgovore se treba potruditi.

Nakon što postavite svoje pitanje, ChatGPT će obraditi vaš upit i generirati odgovor. Ovisno o složenosti vašeg upita, to može potrajati nekoliko sekundi ili nekoliko minuta.

Što ako vam odgovor nije jasan?

Kada ChatGPT raspiše odgovor možete reagirati na njega. Ako vam odgovor nije jasan slobodno postavljajte dodatna pitanja ili iznosite svoje misli, kao da pričate s kolegom ili prijateljem.

Ako mislite da je dao krivi odgovor, ispravite ga. Ponavljamo, njegove su mogućnosti ipak ograničene. Nazovimo to prilikom za razgovor i razmjenu informacija s vašim ChatGPT-om.

Treba vam opet neka informacija na istu temu?

Ne brinite, vaši upiti ostaju pohranjeni na lijevoj strani sučelja. Možete lako pristupiti njima klikom na njihova naslova. Bez potrebe za ponavljanjem pitanja, na ovaj načinn lako se vratite na prethodne teme ili nastavite nedovršeni upit.

Za kakva pitanja i informacije možetegu koristit ChatGPT?

Društvene interakcije

Kad vam treba smiješna dosjetka za razgovor s ekipom ili trebate “stavit na mjesto” dosadnog šefa, ChatGPT je tu kao najbolji saveznik za generiranje diplomatskih odgovora.

U poslovnom svijetu, često se susretnemo sa baš onim kompliciranim klijentima, malo dosadnijim kolegama i prezahtjevnim managerima. ChatGPT je postao najbolji prijatelj u generiranju diplomatskih odgovora na ovakve mailove, i spasio mnoge od konflikta i otkaza.

Može pomoći u razgovoru s prijateljima i obitelji, pružanju podrške i savjeta u različitim situacijama, te pružanju interakcije i zabave. Također, dobar je u generiranju priča, pjesama, viceva, igara i drugih oblika zabave, te pružanju podrške i interakcije s korisnicima.

Učenje

Kada je u pitanju korištenje ChatGPT-a u akademskom kontekstu, važno je biti oprezan i koristiti ga na etičan način. ChatGPT može biti koristan alat za učenje i razumijevanje složenih koncepta, ali kao i kod drugih izvora informacija, uvijek je najbolje provjeriti informacije iz direktnih izvora prije nego što se oslonite na ChatGPT. Pametan je, ali ograničen.

Može pomoći učenicima da razumiju složene koncepte, provjere rješenja matematičkih problema ili pak dobiju kostur priza pisanju eseja ili izrade prezentacija. Također, može biti koristan za nastavnike i profesore u pripremi lekcija i materijala za učenje. 

Istraživanja

Istraživači mogu analizirati velike količine teksta, prepoznati ključne riječi i teme, identificirati obrasce i trendove, te generirati nove hipoteze i ideje za istraživanje.

Zamislite ga kao vašeg istraživačkog partnera koji pomaže razumjeti prošlost i predviđa budućnost! S njegovom pomoći otvaraju se vrata za istraživanje koje nije moguće postići na tradicionalne načine.

Poslovanje

Koristan je u generiranju ideja za kampanje, pisanju oglasa i marketinških materijala. Kada je riječ o analizi povratnih informacija od potrošača ChatGPT može uočiti i najmanje nijanse. Uz to, pomaže u razvijanju strategija, daje podršku i savjete, te nudi analize i preporuke za poslovanje.

vision-board

Recimo da ste vlasnik malog obrta koji proizvodi prirodnu kozmetiku. Želite osmisliti novu marketinšku kampanju za ljeto, ali vam nedostaje inspiracije. S ChatGPT-om možete brainstormati ideje, razraditi vizuale i složiti plan kampanje. Uz njegovu pomoć, vaš mali obrt može se istaknuti i privući nove kupce tijekom ljetne sezone. 

Financije

Može pomoći u analizi financijskih podataka, generiranju izvještaja i preporuka za ulaganje, pružanju informacija o financijskim proizvodima i uslugama, te pružanju podrške i savjeta klijentima.

U praksi, ChatGPT može analizirati vaše kredite ili dugove. Na temelju analize može i pružiti pregled troškova, kamatnih stopa i rokova otplate. Uz pomoć ChatGPT-a, možete donijeti informirane odluke i postići financijsku učinkovitost koja će dugoročno pridonijeti vašem poslovanju ili osobnim financijama.

Vlastiti razvoj

Koristan alat u postavljanju ciljeva, razvijanju vještina, pružanju motivacije i podrške, te pružanju savjeta i ideja za osobni razvoj i rast.

Kada se osjećate demotivirano ili izgubljeno u postizanju svojih ciljeva, ChatGPT može pružiti motivacijske poruke i podršku. Na primjer, možete tražiti inspirativne citate ili strategije za održavanje motivacije tijekom teških vremena. Doduše, možete napraviti refleksiju i novu strategiju prema našim uputama: OVDJE.

Putovanja

Turisti mogu planirati putovanja, dobiti informacije o destinacijama i atrakcijama, napraviti plan puta i naći preporuke za aktivnosti.

Za vas, pitali smo ChatGPT da nam odgovori na pitanje „Koji su ekološki prihvatljivi načini putovanja u Europi?“. Niže prenosimo cijeli njegov odgovor.

ChatGPT daje prijedloge za ekološki prihvatljive načine putovanja u Europi 

Svakako! Evo nekoliko prijedloga za ekološki prihvatljive načine putovanja u Europi:

  1. Putovanje vlakom: Vlakovi su jedan od najekološki prihvatljivijih načina putovanja. Možete istražiti različite rute i opcije putovanja vlakom preko web stranica kao što su Eurail i Interrail.
  2. Održivi smještaj: Tražite hotele, hostele ili privatne smještaje koji imaju certifikate o održivosti. Također, birajte smještaje koji potiču recikliranje, štednju energije i upotrebu ekoloških proizvoda. Na mnogim web stranicama za rezervaciju smještaja možete filtrirati opcije prema održivosti kako biste podržali ekološki prihvatljive prakse u turizmu.
  3. Javni prijevoz: Različite opcije javnog prijevoza, kao što su autobusi, tramvaji i podzemne željeznice su ekološki prihvatljiv način putovanja. U većini gradova u Europi možete unajmiti bicikle, romobile ili električne skutere za istraživanje gradova na ekološki prihvatljiv način.
  4. Podržite lokalne obrte: Kada posjećujete neku destinaciju, kupujte lokalno i birajte ručno izrađene predmete kako biste doprinijeli jačanju malih tvrtki i obrtnika. Ograničite kupnju na stvari koje vam stvarno trebaju te tražite trajne proizvode koji će vam dugo služiti.
  5. Planinarenje: Ako volite prirodu, planinarenje je odličan način za istraživanje prirodnih ljepota Europe. Možete istražiti različite staze i planinarske rute putem web stranica kao što su AllTrails i Hiking Project.

ChatGPT nam daje mogućnost da brzo i lako dobijemo odgovore na naša pitanja. Koje bi mu pitanje vi postavili?

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga s prijateljima!
logo_green

NAJNOVIJI ČLANCI

Zašto je Ajme redakcija odustala od gledanja serije The Gentlemen?

Lifestyle

Proljeće u ritmu Rim Tim Tagi Dim

Kolumne

Treća sezona “Bridgertona”: Colin Bridgerton je novi “hot“ frajer?

Lifestyle