Search
Close this search box.

Vršnjačko nasilje i ružičasta majica: što ih povezuje?

Lifestyle
ajme_portal_post

Kako je ružičasta majica postala simbol solidarnosti?

Danas se obilježava Dan ružičastih majica,Posvećen je borbi protiv vršnjačkog nasilja, a njegova priča započinje 2007. godine u kanadskom Berwicku. Srednjoškolac je tada bio žrtva vršnjačkog nasilja zbog hrabrog čina nošenja ružičaste majice. Njegovi prijatelji, David Shepherd i Travis Price, organizirali su prosvjed i s njim nosili ružičaste majice, simbol solidarnosti i protivljenja nasilju. Ovaj hrabar čin postao je globalna inicijativa, a Sabor je 2017. godine proglasio posljednju srijedu u veljači Nacionalnim danom borbe protiv vršnjačkog nasilja.

Vršnjačko nasilje i razumijevanje problema

Vršnjačko nasilje je sve više prisutno u našem društvu, a predstavlja ponavljajuće postupke s namjerom nanošenja štete žrtvi. Ova vrsta nasilja uključuje fizičku i emocionalnu bol, ponižavanje, isključivanje iz društva te širenje laži o žrtvi. U ovom našem digitalnom dobu vršnjačko nasilje postaje još opasnije ostavljajući za sobom strašne posljedice. Bitna karakteristika vršnjačkog nasilja je neravnoteža moći.Bogatstvo i siromaštvo, (ne)popularnost te bilo kakva različitost mogu biti povod nasilja među vršnjacima. Važno je razumjeti kompleksnost vršnjačkog nasilja kako bismo zajedno radili na njegovoj prevenciji i suzbijanju.

Što je cyberbullying?

Uz fizičko vršnjačko nasilje, sve više prisutan oblik nasilja je cyberbullying. To uključuje korištenje društvenih mreža u svrhu zadirkivanja, ponižavanja i prijetnji. Cyberbullying je jednako ozbiljan kao i drugi oblici nasilja, a psihološka istraživanja pokazuju da može izazvati ozbiljne posljedice poput niskog samopoštovanja, anksioznosti, depresije, pa čak i suicida. 

Kako se postaviti kod vršnjačkog nasilja? 

Djecu treba učiti da ako su izloženi nasilju ili svjedoče  nasilju nad drugima, trebaju odmah razgovarati s odraslom osobom od povjerenja, poput roditelja, nastavnika ili stručnih suradnika u školi. U slučaju cyberbullyinga, preporučuje se blokirati osobu i prijaviti administratoru društvene mreže. Važno je sačuvati dokaze o nasilju kako bi se mogao dokazati incident,  bez širenje snimki nasilja na društvenim mrežama. 

Vršnjačko nasilje u Hrvatskoj 

U Hrvatskoj se bilježi značajan porast vršnjačkog nasilja, što naglašava ozbiljan problem u sustavu obrazovanja. Unatoč povećanju broja psihologa u školama, broj prijava nasilja i dalje raste. Primjena postojećih pravila i mjera pokazuje se neefikasnom, a nedostatak odgovarajućih reakcija škola dodatno komplicira situaciju. Škole bi trebale poduzeti mjere prevencije i rane intervencije kako bi smanjile nasilje. Stručni suradnici i prosvjetni djelatnici trebali bi implementirati programe o mentalnom zdravlju i poticanju prijave nasilja. Istraživanja pokazuju da su dječaci češće počinitelji fizičkog nasilja, dok su djevojčice sklonije verbalnom nasilju. Online nasilje također postaje sve učestalije. Roditelje bi se trebalo poticati da razgovaraju s djecom otvoreno i da su spremni na suradnju s nastavnicima i psiholozima. 

Svi se sjećamo slučaja Luke Ritza, mladića koji je ubijen 12.6.2008. Ne želimo da se takvo nešto ponovi, zar ne?

Vršnjačko nasilje je ozbiljan problem koji zahtijeva pažnju, razumijevanje i aktivno sudjelovanje svih članova društva. Obilježavanje Dana ružičastih majica, koji simbolizira solidarnost i protivljenje nasilju, podsjeća nas na važnost zajedničke borbe protiv vršnjačkog nasilja. Suočavanje s vršnjačkim nasiljem zahtijeva edukaciju, otvoren dijalog i poticanje svijesti o posljedicama koje nasilje može imati na žrtve. Svi želimo da nam djeca hodaju ulicom bez straha, da idu u školu s osmijehom na licu, da budu ono što jesu bez bojazni da će biti diskriminirani, napadnuti i izopćeni. Ustrajnost u podizanju svijesti, edukaciji te aktivnom suzbijanju nasilja ključni su koraci prema stvaranju društva u kojem se svatko može razvijati bez straha od nasilja i diskriminacije.

Obucite ružičastu majicu svake posljednje srijede u veljači i recimo svi zajedno STOP NASILJU!

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga s prijateljima!
logo_green

NAJNOVIJI ČLANCI

Grše DALMATINO novi singl najtvrđe ikad

Lifestyle

Kako sam napustila struku i siguran posao, da bi pronašla SEBE

Kolumne

7 rješenja za vašu balkonsku oazu

Slow living