Search
Close this search box.

DIY Aktivnosti za djecu u kući

Uradi sam

ajme_portal_post

Donosimo vam 6 jednostavnih i zabavnih DIY aktivnosti

Stigli su nam kratki i kišni zimski dani. Vjerojatnost da ćete ostati kući s djecom je sve veća. Stoga, dječjoj kreativnosti treba dati prostora i pustiti je da se razmaše.

Donosimo vam 5 jednostavnih a zabavnih aktivnosti u kući za kojima možete posegnuti uvijek kada vanka lije kiša, a dijete vam stoji na glavi jer mu je dosadno.

Slano tijesto

Za ovom aktivnošću se najčešće poseže u vrijeme blagdana kada roditelji pokušavaju neometano pripremiti kolače. Izvrsno je dopustiti djeci da sudjeluju u izradi kolača jer im ova aktivnost donosi osjećaj vlastitog ostvarenja i uspjeha. Ipak, ponekad radimo kompleksne kolače za koje je potreban mir i koncentracija, a koje uz djecu po kući baš i nemamo. U tom slučaju će savršeno doći slano tijesto od kojeg djeca mogu izrađivati oblike uz pomoć kalupića. Ovo ne samo da će ih zaokupiti satima, već se tijesto u raznim oblicima može ispeći i s njime ukrasiti bor ili njihovu sobu za vrijeme blagdana. Kasnije im dopustite da te iste ukrase oboje vodenim ili drugim bojama i time će njihovi ukrasi dobiti sasvim drugu dimenziju.
Ako vaši mališani u tom trenutku nisu potrošili cijelo tijesto ili nisu bili zainteresirani, tijesto slobodno umotajte u plastičnu vrećicu i spremite u hladnjak za idući potrebu. U hladnjaku može stajati i tjedan dana ako ste ga ispravno skladištili.

Igre s čačkalicama

Ako kod kuće imate plastelina ili već spomenutno slano tijesto koje ste prethodno napravili – dajte djetetu da izradi Ježurka ježića. Ako nemate nijedno, kako izraditi domaći plastelin bez kemikalija pogledajte ovdje.

Plastelin oblikujete u kuglice i dopustite djeci da koncentrirano zabadaju čačkalice u plastelin.

Također, ako vam je negdje od neke proslave preostalo kukuruznog smokija koji već od stajanja nije baš najukusnija poslastica, slobodno dopustite svome mališanu da izgradi oblike sastavljajući smokije čačkalicama. Ostat ćete zadivljeni koliko dječja mašta daleko seže.

Lijepljenje

Ovakve aktivnosti su obično djeci najatraktivnije, pogotovo ako je u pitanju vruće ljepilo (uz nadzor roditelja naravno). Sve što vam je potrebno su ljepilo i običan papir.

U prirodi ili u šetnji uberite cvijeće, pokupite listove (više ovakvih jesenjih aktivnosti za djecu možete pogledati ovdje), na plaži pokupite kamenčiće ili možda otpad koji je izbacilo more. Zadatak djeteta je da sve pronađene predmete zalijepi na papir u zadanim ili slobodnim oblicima.

Također, izvorna verzija ovoga bi bila da djeci damo da trgaju novinske stranice pa ih lijepe zajedno s kolažom u boji. Kasnije je sve to moguće još i prebojati raznim tehnikama, tako da igra može trajati satima, ovisno o interesu vašeg djeteta, naravno.

Kod ove igre je najbitnije da roditelj zaboravi na tipične oblike i dopusti djetetu da bude vođa igre i kreira najapstraktniju umjetninu koju ste ikada vidjeli.

Igre samoljepljivom trakom

Ovo je tako podcijenjena stvar u kući a može vaše dijete naučiti mnogočemu.

Kada vam je dijete još jako malo i tek uči pincetni hvat, možete mu zalijepiti samoljepljive trake na pladanj hranilice kako bi se zabavilo pokušavajući odlijepiti traku.

Kada je dijete već veće ovom trakom možete iscrtati poligone po kući ili balkonu kako bi napravili sportsku, a zabavnu aktivnost u kući.

Ako imate uz todlera i školarca u kući, on bi pak mogao pokušati otpuhati balončić po traci kako bi došao do cilja (ovo nije loša ideja i za roditelje, ne bi li malo vježbali kapacitet pluća).

Lava eksperiment

Približite malo djeci čaroliju s lava eksperimentom.
Vrlo je jednostavno a možda će potaknuti vašu djecu da promisle malo više o znanosti a malo manje o TikToku.

Potrebni materijali su:

  • Prozirna boca s čepom – Preferirano staklena kako biste bolje vidjeli efekt, ali možete koristiti i plastičnu bocu.
  • Voda – Obična sobna temperatura.
  • Ulje – Biljno, sojino ulje ili ulje suncokreta
  • Boja za hranu – Za dodatni vizualni efekt
  • Šumeće tablete – Dostupna u ljekarnama ili bilo koja druga šumeće tableta koju imate kod kuće (magnezij ili vitamini)
  • Svjetiljka – Za bolje uočavanje efekta u tamnijem okruženju.

Koraci za izvođenje lava eksperimenta s uljem u boci

Napunite bocu do polovice s običnom vodom sobne temperature.
Nježno ulijte biljno ulje u bocu dok se ne stvori sloj ulja iznad vode. Gustoće ovih dviju tekućina će se razlikovati, stvarajući osnovni preduvjet za efekt lebdećih kapljica lave.

Dodajte prehrambenu boju za dodatni vizualni efekt. Boja će se širiti i stvoriti dramatičan kontrast između vode i ulja. Možete dodati i uvijek poželjne šljokice.

Stavite komadić šumeće tablete u bocu i brzo zatvorite čep. Promatrajte kako tableta reagira s vodom, stvarajući mjehuriće plina koji će se uspinjati kroz sloj ulja, stvarajući efekt lebdećih kapljica lave.

Za najbolje rezultate, obavite ovaj eksperiment u tamnijem okruženju i koristite svjetiljku kako biste bolje vidjeli lebdeće kapljice lave. Ako želite da ova igra traje malo duže, vodu i boje zaledite u kalupima za led. Kada su se potpuno zaledile dajte ih djeci da ih stave u staklenku i lagano miješaju i prate kako se stvaraju novi mjehurići u bojama.

Znanstvena Pouka

Ovaj jednostavan, ali fascinantan eksperiment ilustrira koncept gustoće i različitih svojstava tekućina. Voda i ulje imaju različite gustoće, što čini vodu težom od ulja. Šumeća tableta reagira s vodom, stvarajući mjehuriće plina koji su lakši od vode i ulje. Mjehurići se uspinju kroz sloj ulja, stvarajući efekt “lave” koja se čini kao da lebdi.
Ovaj eksperiment je idealan za sve uzraste i može poslužiti kao odličan alat za učenje i zabavu. Učite o znanosti kroz eksperimentiranje i oduševite se čarima fizike i kemije. Isprobajte ga danas i uživajte u spektakularnom prikazu lave unutar vaše vlastite boce.

Vulkan eksperiment – Učenje Kroz Eruptivnu Zabavu

Da biste probudili radoznalost vašeg djeteta prema svijetu prirode i nauke, ne morate se upuštati u komplicirane eksperimente. Jedan od najpopularnijih i najzabavnijih eksperimenata za djecu jest kreiranje vulkana. Ovaj eksperiment nije samo poučan, već je i sjajan način da se vaše dijete uključi u kreativno učenje. Donosimo vam kako napraviti jednostavan vulkan eksperiment za djecu koji će im omogućiti da nauče o procesima vulkanske erupcije kroz praktično iskustvo.

Materijali potrebni za eksperiment

Soda Bikarbona – Za simulaciju lave
Ocat – Kako biste potaknuli erupciju
Prehrambena boja

Ako želite da važa zabava potraje izradite i vulkan sami. Danas možete kupiti gotove vulkanske setove za igru. Ali uz ovaj DIY izrada vulkana će biti lakša od odlaska u dućan.

Izrada vulkana

Za početak, predlažemo da pripremite svoj radni prostor te uzmete plastični podmetač na kojem ćete graditi svoj vulkan kako bi spriječili nepotreban nered i mrlje u kući.

Uzmite plastičnu bocu i prerežite joj dno da u nju može stati cca 2 dcl tekućine, ili pak uzmite šalicu za kavu. Šalicu ili bocu obložite kako bi dobili željeni izgled vulkana.

Vašu bazu vulkana možete obložiti tvrđim papirom pa bojati u tonovima vulkana. Zalijepite papir dodatno samoljepljivom papirnatom krep trakom za bolji i trajniji izgled. Što je više slojeva boje veća je otpornost vašeg vulkana, ali i stvara se sve veće remek djelo vaših mališana.

Vulkansku bazu možete i jednostavno obložiti plastelinom u raznim bojama.

Koraci za izvođenje eksperimenta

Unutar šalice za kavu, stavite nekoliko žlica bikarbonata sode.
Ako želite lavu u bojama, u sodu nakapajte prehrambene boje po želji mališana. Za realan izgled lave, predlažemo kombinaciju crvene i žute boje.

Pripremite ocat u posebnoj čaši. Sada ste spremni za erupciju.

Neka vaše dijete nježno doda ocat u šalicu sa sodom bikarbonom. Brzo će se početi stvarati mjehurići, simulirajući vulkansku erupciju. Vaš mali znanstvenik će biti oduševljen ovim spektakularnim prizorom.

Znanstvena Pouka

Ovaj jednostavan eksperiment omogućava djeci da nauče o osnovnim konceptima vulkana i kemije. Kada se ocat (kiselina) pomiješa sa sodom bikarbonom (baza), dolazi do reakcije koja stvara mjehuriće ugljičnog dioksida, simulirajući izbijanje lave iz vulkana. Također, ovaj eksperiment potiče kreativnost i razvoj motoričkih vještina kod djece.

Vulkan eksperiment za djecu je ne samo poučan, već i izuzetno zabavan način da se provode kvalitetni trenuci zajedno. Tijekom eksperimenta, potaknite vaše dijete da postavlja pitanja i razmišlja o tome kako vulkani funkcioniraju. Otvorite vrata svijeta prirode i nauke kroz ovu eruptivnu zabavu!

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga s prijateljima!
logo_green

NAJNOVIJI ČLANCI

Uradi sam(a): Buket koji možeš pojesti

Uradi sam

Mislite da je vašoj kuhinjskoj dasci došao kraj?

Sve za kuću

7 rješenja za vašu balkonsku oazu

Slow living