Search
Close this search box.

Estetska medicina kroz oči Dr. Adriane Kursar Pavković

Zdravlje
ajme_portal_post

O ljepoti, samopouzdanju i njezi kože

Dr. Adriana Kursar Pavković, doktorica dentalne medicine, s više od šest godina iskustva u estetskoj medicini, otkriva nam svoj profesionalni put, što je motivira, te kako estetski tretmani poput botoxa i filera mogu utjecati ne samo na fizički izgled, već i na dublje emocionalne aspekte života pacijenata. Ovaj intervju daje uvid u najnovije trendove u estetskoj medicini. Donosimo vam razgovor o samopouzdanju, prirodnom izgledu i ljubavi prema vlastitoj koži.

1. Draga Adriana za početak reci nam nešto o sebi. Predstavi nam se, predstavi nam svoj karijerni put, čime se baviš i zašto? 

Moje ime je Adriana Kursar Pavković, doktorica sam dentalne medicine, a zadnjih 6 godina se intenzivno bavim estetskom medicinom, te sam certificirana doktorica estetske medicine. Svi u mojoj užoj obitelji su doktori dentalne medicine pa sam i ja otišla u tom smjeru, mada sam skoro završila kao inženjer građevine. Smatram da s 18 godina mladim ljudima nije jednostavno odlučiti u kojem smjeru će graditi karijeru, ali evo ja, nasreću, nisam požalila.

2. Kako si odlučila spojiti stomatologiju s estetskim tretmanima i zašto?

Vrlo brzo nakon diplome sam se počela interesirati za estetsku medicinu i tu je veliku ulogu odigrala moja mama, po struci isto dr.med.dent. koja je završila edukacije za estetsku kada su tek krenule u Hrvatskoj. Odmalena sam bila naklonjena njezi kože pa je nekako sve to došlo prirodno i počela sam graditi karijeru u malo drugom smjeru, te stvarno mogu reći da uživam u svom poslu.

3. Kako estetski tretmani poput botoxa i filera mogu poboljšati život pacijenata? (U smjeru samopouzdanja, ne samo izgleda) 

Premda ja ne bih estetku predstavljala kao filere i botox, estetski tretmani mogu podići samopouzdanje i ženama i muškarcima, pogotovo ako postoje neke vidljive asimetrije na licu, ožiljci i ostali problemi s kožom, Danas postoje razni napredni materijali, hibridi, biostimulatori koji restrukturiraju kožu na izrazito prirodan način, bez ‘napuhanog’ izgleda lica, te takva lica ne izgledaju ‘urađeno’, već samo svježije i odmornije,a time i mlađe. Svi volimo čuti da dobro izgledamo, da smo odmorni i svježi, a ono što je najbitnije je da se osoba dobro i zadovoljno osjeća u svom tijelu. To dakako ne podrazumijeva da se ovi tretmani MORAJU raditi, već da mogu jako pomoći u njezi kože, te da kod kuće to ne možete postići s kremama i kućnim uređajima.

4. Koje su prve reakcije pacijenta/ice koji/a prvi put ide na botox ili filere? Ima li više pacijentica od pacijenata ili je i naš snažniji spol sve hrabriji kod estetskih korekcija?

Tipična reakcija kod needuciranih pacijenata na tretman botulinum toksina (popularni botox) je: ‘Ajme, to je otrov, ne znam…ne želim izgledati plastično’, a za filere ih je strah prenapuhanih obraza i usana, mada kod mene pacijenti dolaze po ‘natural look’ korekcije, te mislim da sam se već isprofilirala među publikom kao doktorica koja radi korekcije prirodnijeg izgleda. Većina dolazi na preporuku, te apriori postoji neko povjerenje koje, nadam se, opravdam. Moji stalni pacijenti samo sjednu i kažu da radim što ja mislim da treba Neupitno povjerenje mojih pacijenta najveća mi je nagrada.

U mojoj ordinaciji ipak ima više našeg ‘’nježnijeg’’ spola, mada polako se podiže i brojka muškaraca.

5. Koja je uloga botulinum toksina kod liječenja estetskih problema poput linija oko očiju ili čela?

Uloga botulinum toksina u gornjoj trećini lica je da paralizira mimične mišiće koji su preaktivni i uzrokuju pojavu bora. Ovdje se ne popunjavaju bore, već se samo djeluje na mišić, te s vremenom bore postaju manje vidljive. Ako je stanje kože i dalje nezadovoljavajuće (kod starijih pacijenata koji nisu prije radili nikakve tretmane i koji su često bili izloženi suncu bez zaštite) preporučim biostimulirajuću terapiju koja može sadržavati hijaluronsku kiselinu, aminokiseline, polinukleotide, sukciničnu kiselinu i druge koji će pomoći koži da se još bolje regenerira.

6. Kada je pravo vrijeme za botulinum toksina? Što njime dobivamo?

Pravo vrijeme za botulinum toksin je dosta individualno, te bih rekla da kada počnete imati bore u stanju mirovanja (bez mimike), vrijeme je da dođete na konzultacije. Bore se uglavnom pojavljuju u kasnim 20-tima ili ranim 30-tima (geni isto igraju veliku ulogu, ali i stil života). 

Kod mlađih osoba nisam sklona raditi ovaj tretman jer smatram da su to bore izazvane više lošim stilom života i prehrane nego starenjem (tek iza 25.te počinjemo gubiti kolagen), te u takvim slučajevima razgovaram s pacijentima, educiram ih o patofiziologiji starenja, dajem neke savjete za zdraviji stil života, te predložim neku njegu u vidu seruma i krema ili tretmane poput microneedling-a u kombinaciji s kemijskim pilinzima. Ako primjetim neke kožne bolesti, uputim ih dermatologu na pregled, ako vidim da postoji sumnja na neki hormonalni disbalans, šaljem ili doktoru opće medicine ili endokrinologu/ginekologu na daljnju obradu jer svi smo mi doktori i moramo surađivati. 

Prije svakog tretmana odradim kratke konzultacije, uzmem anamnezu (upitnik o zdravlju), te pacijenti potpišu pristanak za injekcijsku terapiju. Lice se očisti i dezinficira, te krećemo s pomno odabranim lokacijama uboda jer nije svako lice isto, te se individualno pristupa svakom pacijentu. Za tretmane botulinum toksina nije potrebna anestetska krema, eventualno ohladim područe s ledom ako netko baš ima nizak prag boli. Postupak je relativno bezbolan i dobro podnošljiv, te se stvarno možete vratiti svakodnevnim obavezama odmah nakon tretmana. Moguće komplikacije su hematomi (modrice) koje brzo prođu, a od ‘težih’ komplikacija mogu napomenuti pad kapka koji je jako rijedak ako se date u ruke stručnjaku. Trajanje razultata je od 3-6 mjeseci.

7. Koji su trenutno najpopularniji zahvati?

Trenutno najpopularniji tretmani su apsolutno biostimulatori kolagena kojih ima puno na tržištu, te je tu bitno znanje doktora koji će preporučiti koji je najbolji izbor za vaše lice. Ja ih volim kombinirati jer oni se međusobno nadopunjuju, te daju još bolje rezutate. Svakako bih tu dodala i tretmane botulinum toksina koji je nezamjenjiv izbor za tretiranje bora u gornjoj trećini lica i stvarno daje wow-efekt. Hijaluronske filere i hibride ne mogu izostaviti jer su oni volumizatori, te gdje imamo veliki gubitak volumena, oni su pravi izbor za te regije.

8. Koja je uloga biostimulatora i kada bi se trebalo početi s tim tretmanima?

Uloga biostiumulatora je da potiču proizvodnju vlastitog kolagena i elastina u svrhu stvaranja zaliha jer iza 25.godine života počinje se smanjivati proizvodnja. Pravo vrijeme za biostimulatore su kasne 20-te, 30-te i 40-te ovisno o stanju kože. Nije kasno započeti ni s 50+ ali tu će vjerojatno biti potrebno napraviti više tretmana za neki rezultat, ali će i rezultat biti vidljiviji jer je koža više naborana.

Zalihe kolagena i elastina kod žena su bitne u razdoblju perimenopauze (godine koje prethode menopauzi) jer će nam one pomoći da se koža održi kada uđemo u menopauzu. U prvih nekoliko godina menopauze se događa ogroman pad u proizvodnji kolagena i elastina, te često čujem kod takvih pacijentica da su ostarile ‘preko noći’. Upravo da se to ne dogodi, jako je bitno započeti s biostimulatorima prije ulaska u menopauzu.

9. Imaš li savjest za svoje sadašnje i buduće pacijente za kraj?

Volite sebe, brinite se za sebe, ali ne samo izvana, već i iznutra jer vanjska ljepota ne vrijedi ništa ako smo iznutra prazni i nezadovoljni. Previše se mladih osoba opterećuje sa starenjem već po izlasku iz srednje škole, što je potpuna ludost, trebaju uživati u tom periodu neopterećeni ovim temama, a starijima preporučam ‘njegovano starenje’, odnosno da ne teže brisanju svake bore već da s estetskim korekcijama usporimo starenje u cilju dobivanja njegovanog i dostojanstvenog izgleda. 

Nema ničeg lošeg u tome da želimo izgledati bolje, danas je sasvim normalno obojati kosu, staviti umjetne trepavice, nokte, kosu, tetovirati se, dok su ovakvi esetetski zahvati kod nekih, nažalost, i dalje tabu tema. Za kraj bih savjetovala da nađete doktora/icu koji imaju sličan pogled na estetiku kao i vi, te s kojim  ćete izgraditi povjerenje jer danas puno needuciranih ljudi daje savjete i ideje, neki čak i sprovode tretmane, što je jako opasno i dovodi do neželjenih izgleda s komplikacijama.

P.S. Ne zaboravite na spf koji je ‘sine qua non’ za antiage!

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga s prijateljima!
logo_green

NAJNOVIJI ČLANCI

Uz A-DERMA EPITHELIALE liniju do savršene njege tetovaža

Zdravlje

Što svaka kućna ljekarna treba sadržavati?

Zdravlje

Treći krajnik – priprema djeteta za operaciju

Zdravlje