Search
Close this search box.

Fotografirajte svoje dijete kao profesionalni fotograf

Lifestyle
ajme_portal_post

Fotografiranje djece ili igra “Uhvati me ako možeš”

Fotografiranje djece može biti velik izazov. Želite uspomenu sa putovanja, izleta ili pak nekog običnog trenutka u danu, ali čim krenete fotografirati dijete odbija suradnju, glupira se, trči okolo, ne miruje…? Sve što dobijete su mutne mrlje, a fotografiranje nalikuje na igru “uhvati me ako možeš”? Ništa neobično. Profesionalne fotografije djece su jako slatke i izmame osmijeh na lice. Gledajući ih vjerojatno pomislite kako je samo vaše dijete nemirno i da samo vi ne možete nikako dobiti “jednu poštenu fotografiju”. Istina bi vas mogla iznenaditi. Kao profesionalni fotograf i mama dvoje “uhvati me ako možeš” djece reći ću vam da vam to samo tako izgleda. Trava je uvijek zelenija kod susjeda. Snimanja često budu energična, djeca nemirna, ali uvijek postoji milisekunda u kojoj ih možete uhvatiti i ovjekovječiti. Sada zasigurno mislite “lako je njoj govoriti kada joj je to profesija”. Kako bih i vama olakšala, odlučila sam podijeliti neke trikove koje i sama koristim.

10 savjeta za uspješno fotografiranje djece

Fotografiranje djece je izazovno, ali uistinu nije toliko teško i nemoguće. Nadam se da ćete slijedeći ovih nekoliko koraka i vi dobiti fotografiju baš kakvu želite.

1. FOTOGRAFIRANJE DJECE JE USPJEŠNO SAMO KADA SU SITA I ODMORNA


Glad i umor su dobitna kombinacija za katastrofu. Većina djece ako su gladni, žedni, umorni ili pospani su tempirane bombe. Samo je pitanje trenutka kada će nastati kaos. Sva snimanja namještam prema djeci. Roditeljima uvijek savjetujem da izaberu termine u kojima će dijete biti sito i odmorno. Isto vrijedi i kada ih sami želite fotografirati – birajte trenutke kada su dobre volje, siti i odmorni.
ajmeportal-fotografiranje-djece-11

2. NEMOJTE OČEKIVATI DA ĆE MIRNO SJEDITI DUŽE OD PAR SEKUNDI.


To su djeca! Koncentracija im je nepoznanica. Puno djece je bilo ispred mog objektiva i, vjerujte mi, rijetka su ona koja mirno sjede i poziraju. Moje dijete pozira ravno 10 sekundi i to samo ako je dobre volje. Situacija nije ništa bolja ni sa starijom djecom. Tinejdžerima je sve to dosadno i naporno i jedva čekaju da kliknete da ih pustite na miru. Fotografiranje djece treba biti što kraće vremenski. Pomirite se sa tom činjenicom i budite brzi. 

3. PUSTITE DJECU DA BUDU DJECA.


Fotografiranje djece u spontanim trenucima je zapravo najlakše i vama i njima. Fotografirajte dok nešto rade (trče, beru cvijeće, skupljaju kamenčiće…), a ako želite da vas pogledaju zovnite ih imenom ili recite “Vidi ptica/pas/mačka/bager/avion..” Dok se igraju u sobi ili na igralištu, dok čitaju ili gledaju tv, dok crtaju ili izrađuju svoje malo umjetničko djelo… sve su to spontani trenuci u kojima niti ne moraju znati da ih fotografirate. Iz skrivenog kutka ovjekovječite trenutak.

ajmeportal-fotografiranje-djece

4. ZA FOTOGRAFIRANJE DJECE IZABERITE LOKACIJE KOJE SU I NJIMA ZANIMLJIVE.


Kada im je nešto zanimljivo lakše pristaju na suradnju. Najčešće ono “Stani tu da te slikam” stvori inat, pa baš ne žele. Budimo realni, djeca vole raditi suprotno od onogo što im kažemo, pa se poslužite obrnutom psihologijom. Ukoliko im kažete “Vidi ovaj cvijet /kamen/štap/… ovdje” u djeci se budi znatiželja koja je jača od njih pa  dođu da pogledaju, a vi iskoristite to da dobijete fotografiju. Fotografiranje djece u spontanim trenucima je moguće i kod kuće, ali i na putovanjima.ajmeportal-fotografiranje-djece-8

5. TRIK “POKAZAT ĆU TI SLIKU” ZA USPJEŠNO FOTOGRAFIRANJE DJECE


Ovo često pali kod svih uzrasta. Žele znati kako izgleda ta fotografija na kojoj su oni. Kažem da ću ih ja namjestiti i fotografirati, a onda ću im pokazati na ekranu fotoaparata da pogledaju kako izgledaju na fotografiji. U ovim situacijama čak krenu sami pozirati i govoriti “Ajde me sad ovako slikajte”. Možete im ponuditi, osim da pogledaju svoju fotografiju, da oni fotografiraju vas, pa se izmjenjujte. Ovo je i zabavno i super uspomena jer ćete dobiti fotografije iz dječje perspektive.

6. KOD FOTOGRAFIRANJA DJECE KLJUČ USPJEHA JE – GLUPIRANJE.


Glupiranje je djeci zabavno i smiješno. Kako malima tako i onim većima, a ponekad i roditeljima. Ponudite im da ćete fotografirati 2 fotografije – jednu dok se glupiraju kako god oni žele, a druga će biti onako kako vi želite. Možda ne pristanu na omjer 1:1 nego na 3:1 u korist glupiranja, ali bitno je dobiti na kraju ono što želite zar ne? Ako su na 3 fotografije rogovi na glavi, ruke u zraku i isplažen jezik, a na jednoj stoje u pozi kakvu vi želite, smatrajte to uspjehom jer fotografiranje djece nije lagan posao.
ajmeportal-fotografiranje-djece-9

7. OSMIJEH.


Dvije su opcije a) Poziraju sa osmijehom serijskog ubojice ili b) oni su ozbiljni i odrasli, a vi ste ludi jer mislite da će se oni smijati jer vi to želite. U oba slučaja “gadarije” izmame na lice osmijeh. Pitajte ih “Kako tvoj tata prdi/podriguje? Jel tvoja mama prdi?” Prva reakcija je onaj iskreni osmijeh od uha do uha, ali budite oprezni jer nakon toga se oni krenu glupirati i proizvoditi zvukove. Srećom živimo u digitalnom dobu pa samo “klikajte”, jedna fotografija će biti onakva kakvu želite, a ostale lako izbrišete.

8. FOTOGRAFIRANJE DJECE U TRENUTKU DOBRE VOLJE.


Čak i kad su djeca loše volje postoje one milisekunde u kojima imaju smiren izraz lica da možete dobiti super fotografiju. Neka snimanja budu toliko kaotična da me roditelji na kraju pitaju “Hoće li biti ijedna normalna fotografija?”. Kad im pošaljem link sa galerijom, pitaju me “Kad si ti ovo uspjela snimiti?” Vjerujte, milisekunda uvijek postoji samo je trebate “uhvatiti”. Ovdje se ponovno vraćamo na sreću da živimo u digitalno doba 🙂
Ako su baš loše volje ne forsirajte ništa, tada jednostavno pratite djecu, zapričavajte ih i misli im skrenite na nešto što im je zanimljivo. Pričajte im o onome što vole i tako ih pokušajte animirati.

ajmeportal-fotografiranje-djece2

9. PRIPREMA.


Ukoliko planirate neku posebnu scenu, pripremite baš baš sve i onda samo stavite dijete tu. Za male bebe koje odmah otpužu ili se okrenu jer su akcija-reakcija trebate asistenta, najbolje drugog roditelja ili prijatelja kojeg dijete dobro opznaje. Neka “asistent” postavi dijete, a vi budite spremni da u toj milisekundi kliknete i dobijete željenu fotografiju. Za stariju djecu pokušajte sa savjetom broj 6, a u zadnjoj liniji sa savjetom koji sam ostavila za kraj.

10. FOTOGRAFIRANJE DJECE ČESTO ZNAČI – MITO I KORUPCIJA.


Podmititi dijete nije neka sretna opcija, ali “pali” kod 99% djece (3god+) u 99% slučajeva. Ja nisam generalno za to da je hrana djeci nagrada, ali i moja djeca ponekad dobiju gumene bombone ili čokoladu za nekoliko fotografija. Koristite ono šta “pali” kod vas samo neka vam ovo bude zadnje “oružje” u borbi za dobru fotografiju.

Fotografiranje (djece) je zabava

Fotografiranje djece može predstavljati izazov, ali uz ovih nekoliko trikova, nadam se da ćete uspješno surađivati s malim modelima. Na kraju svega ne zaboravite se zabavljati jer tako se stvaraju najljepše uspomene. 

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga s prijateljima!
logo_green

NAJNOVIJI ČLANCI

Mirela Ilenić: Žena koja zna sve tajne svijeta kozmetike

Lifestyle

Grše DALMATINO novi singl najtvrđe ikad

Lifestyle

Kako sam napustila struku i siguran posao, da bi pronašla SEBE

Kolumne