Search
Close this search box.

Hripavac: zašto je važno cijepljenje djece i trudnica?

Zdravlje
ajme_portal_post

Što je točno hripavac?

Hripavac, poznat i kao magareći kašalj, predstavlja ozbiljnu infekciju dišnog sustava. Uzročnik ove bolesti je bakterija Bordetella pertussis. Ključna karakteristika hripavca su napadi kašlja, koji završavaju dugotrajnim, hripavim udahom.

– Djeca se rutinski cijepe protiv hripavca, pri čemu se cjepivo obično kombinira s onima protiv difterije i tetanusa. Ova praksa je značajno unaprijedila epidemiološku situaciju vezanu uz hripavac, smanjujući smrtnost i komplikacije od ove bolesti… Unatoč tome, hripavac i dalje predstavlja ozbiljan izazov za javno zdravlje širom svijeta, a lokalne epidemije se bilježe svako nekoliko godina. – objašnjava nam Prof. prim. dr. sc. Joško Markić, pročelnik Zavoda za intenzivnu pedijatriju, KBC-a Split.

Koji su simptomi hripavca?

Inkubacija, u prosjeku, traje od 6 do 20 dana, ali se simptomi najčešće razvijaju oko 9 do 10 dana od inkubacije. Hripavac ima tri stadija tijekom kojih se simptomi mijenjaju:

  1. Kataralni stadij (traje 1-2 tjedna)

Blag i postupan početak, sličan prehladi.

Hunjavica, crvenilo očiju, prozirna sekrecija iz nosa, kihanje, blagi kašalj.

Tjelesna temperatura često ostaje normalna.

  1. Paroksizmalni Stadij (2-6 tjedana):

Napadi kašlja postaju češći, osobito noću.

Dramatični napadi kašlja bez mogućnosti udaha.

Lice poprima crvenu boju, oči su pune suza, jezik isplažen, curi slina.

Moguća pojava povraćanja nakon napada kašlja.

  1. Stadij Rekovalescencije:

Simptomi se smiruju, broj napada i jačina kašlja opadaju.

Kašalj može trajati i nekoliko mjeseci.

Kako se prenosi hripavac?

Hripavac se prenosi kapljičnim putem, a osoba je najzaraznija tijekom rane faze bolesti. Prijenos putem dodira sa zaraženim predmetima je rijedak.

Mogu li se javiti komplikacije?

Hripavac je opasan za novorođenčad i dojenčad. Hripavac može proći bez većih problema, ali može isto tako ostaviti trajne posljedice, ili čak završiti i smrću (0,3 – 1,3 % smrtnih slučajeva kod dojenčadi). Glavne komplikacije su: prestanak disanja (apneja), sekundarne infekcije (upala pluća, upala srednjeg uha) i posljedice naprezanja kod kašlja (krvarenja iz nosa i drugim organima, pojava kile), a poseban su problem konvulzije i encefalopatija koje se javljaju kod dojenčadi.

Kako se bolest dijagnosticira?

Dijagnozu hripavca nije uvijek lako postaviti. U pravilu na bolest treba posumnjati u svakog pacijenta s kašljem kao jedinim ili vodećim simptomom, posebno kad nema ostalih pratećih simptoma npr. povišena tjelesna temperatura, glavobolja, osip i sl. Definitivna dijagnoza se postavlja na temelju nalaza PCR testa.

Kako se liječi hripavac?

Za novorođenčad i mlađu djecu, često je potrebno bolničko liječenje.  Bolest se u većini slučajeva liječi antibioticima.

Stvoreni imunitet kod cijepljenih osoba s vremenom se znatno smanji ili nestane, kao i zaštita stečena preboljenjem. Mogu oboljeti i nepotpuno cijepljena mala djeca, starija djeca i odrasle osobe, bez karakterističnih simptoma.

– Za djecu koja se do sada nisu cijepila, potičemo roditelje da što prije posjete njihove pedijatre ili liječnike kako bi započeli s redovnim cijepljenjem. – naglašava Prof. prim. dr. sc. Joško Markić,

Zašto je važno cijepljenje trudnica?

U želji da ne učine nešto što šteti njihovom djetetu, mnoge trudnice zaziru od cijepljenja. Međutim, kada se trudnica cijepi, ona ne štiti samo sebe, već i dijete stvarajući mu obranu od bolesti s kojima će se susreti nakon rođenja. Protutijela koja majka stvori po cijepljenju, preko posteljice dolaze do djeteta. 

Hrvatski zavod za javno zdravstvo preporučuje cijepljenje trudnica u drugom ili trećem tromjesečju protiv hripavca kako bi se zaštitila novorođenčad od ove bolesti. Budući da novorođenčad ne može biti potpuno zaštićena od hripavca prvih pet mjeseci života, cijepljenje trudnica potiče proizvodnju IgG protutijela koja se prenose na dijete te pružaju zaštitu u kritičnim mjesecima.

Hripavac možda predstavlja ozbiljnu prijetnju, ali još uvijek nije razlog za paniku. Želimo potaknuti trudnice da budu informirane i aktivno sudjeluju u odlučivanju o svom i bebinom zdravlju. Savjetujemo trudnicama da otvoreno porazgovaraju sa svojim liječnicima i ginekolozima i same donesu odluku koja najbolje odgovara njihovom zdravstvenom stanju i dobrobiti njihovih beba.

trudnica-2

Kakvo je stanje u Hrvatskoj?

Hripavac se već neko vrijeme širi Hrvatskom. Najčešće pogađa djecu, ali sve češće obolijevaju i odrasli.  Cijepljenje protiv hripavca dio je obveznog kalendara cijepljenja u Hrvatskoj. Uvedeno je 1959. godine, a provodi se uglavnom tijekom prve, druge i pete godine života. U nekim županijama procijepljenost pada iz godine u godinu. Na primjer, u Splitsko-dalmatinskoj županiji primovakcinaciju je primilo 86 posto dojenčadi, a docijepljenih je oko 76 posto.

Epidemiolozi ističu zabrinjavajući porast broja oboljelih, posebno među bebama i djecom predškolske dobi. Najrizičnija skupina su dojenčad, gdje se bilježi 21 slučaj na svakih tisuću stanovnika.

Stručnjaci naglašavaju da prava zaštita dolazi tek nakon druge doze cjepiva. No, problem nastaje kod pada kolektivnog imuniteta u populaciji, koji omogućava bakteriji da se širi i pogađa malu djecu koja još nisu cijepljena.

Podaci pokazuju da je procijepljenost najslabija na jugu Hrvatske, posebno u Splitsko-dalmatinskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji, gdje je 78.49% djece primilo prvu dozu, a 68.2% drugu dozu. Za održavanje kolektivnog imuniteta, epidemiolozi trvde da je potrebno postići procijepljenost između 92% i 94%.

– Lokalna epidemija i dalje traje, a od početka godine bilježimo nove slučajeve, uglavnom među mlađom djecom, posebno onom koja nije cijepljena. Upućujem poziv svim roditeljima da iskoriste lijepo vrijeme u Dalmaciji za šetnje na otvorenim prostorima s mlađom djecom i dojenčadi te izbjegavaju posjete šoping centrima. Također, apeliram na obitelji s članovima koji pokazuju respiratorne simptome da izbjegavaju bliski kontakt s djecom. – zaključio je Prof. prim. dr. sc. Joško Markić, pročelnik Zavoda za intenzivnu pedijatriju, KBC-a Split.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga s prijateljima!
logo_green

NAJNOVIJI ČLANCI

Uz A-DERMA EPITHELIALE liniju do savršene njege tetovaža

Zdravlje

Što svaka kućna ljekarna treba sadržavati?

Zdravlje

Treći krajnik – priprema djeteta za operaciju

Zdravlje