Search
Close this search box.

Hrvatske željeznice putnički prijevoz (HŽPP): Potiče povoljno putovanje vlakom

Putovanja

ajme_portal_post

Dok svijet traži alternative za smanjenje ugljičnog otiska, vlak je uvijek postavljao standarde kao najekološkiji način putovanja. Kroz inovativne pristupe i investicije u infrastrukturu, Hrvatske željeznice putnički prijevoz nastoji potaknuti putnike da izaberu vlak kao svoje prijevozno sredstvo. Možda nisu najbrži, ali su sigurno najekološkiji. 

Popusti i povlastice za putnike svih generacija

HŽ pruža raznolike pogodnosti i popuste za putnike svih dobnih skupina.

Djeca:

Djeca do 6 godina putuju besplatno, uz identifikacijski dokument koji sadrži datum rođenja, ako ih prati odrasla osoba s prijevoznom kartom. U slučaju potrebe za posebnim sjedalom, plaća se samo rezervacijska karta. Karte se mogu preuzeti na blagajnama ili u vlaku ako blagajna nije dostupna.

Djeca od 6 do 12 godina ostvaruju 50% popusta na cijenu karte. Mladi od 12 do 26 godina s hrvatskim državljanstvom i stalnim prebivalištem u RH imaju 30% popusta na neograničen broj jednosmjernih i povratnih putovanja u 1. ili 2. razredu vlakova na relacijama duljima od 25 km.

tin-express-bozicni-vlak

Učenici:

Učenici osnovnih i srednjih škola putuju besplatno putem pametne kartice HŽ Putničkog prijevoza. Djeca do 18 godina koja ne pohađaju srednju školu pravo na besplatna putovanja ostvaruju na temelju pametne kartice HŽ Putničkog prijevoza.

Za izradu pametne kartice potrebno je dostaviti zahtjev koji uključuje potvrdu obrazovne ustanove, fotografiju te uplatiti iznos od 2,65 €. Zahtjev i fotografiju možete poslati e-mailom, poštom ili predati na blagajni. Rezervacijska karta za vlakove s obaveznom ili mogućom rezervacijom iznosi 1,06 EUR.

Redovni studenti:

Redovni studenti mogu provjeriti povoljnosti putovanja od mjesta prebivališta do mjesta studiranja putem web stranice HŽPP-a. Postoji popis županija, gradova i općina koje sufinanciraju prijevoz studenata sa svojeg područja, a nerijetko je to 100%.

Umirovljenici i osobe starije od 65 godina

Od 16. travnja 2024., umirovljenici i osobe starije od 65 godina mogu koristiti besplatno željeznički prijevoz bez ograničenja na području Hrvatske. Za ostvarivanje prava na besplatno putovanje, umirovljenici trebaju imati pametnu karticu HŽ Putničkog prijevoza, koja vrijedi do kraja 2024. Za izradu pametne kartice potrebno je dostaviti zahtjev, ispravu o primanju mirovine HZMO-a, identifikacijski dokument te uplatu od 2,65 €. Zahtjev i dokumentaciju možete predati na blagajni ili putem e-maila na adresu besplatno.umirovljenici@hzpp.hr.

planinarenje-udruga-umirovljenika

Kako bi koristili uslugu, korisnici pametne kartice trebaju imati prijevoznu kartu za putovanje, koju mogu nabaviti na blagajni ili od konduktera u vlaku ako je nisu unaprijed kupili.

Posebni HŽPP popusti 

Online karte 5% povoljnije

Online karte za sve relacije u unutarnjem prijevozu su 5 % povoljnije. Online kupovina karata i rezervacija sada su praktičnije nego ikad. Putem web stranice ili HŽPP aplikacije odaberete polazište, odredište, datum i vrijeme putovanja te broj putnika. Unesete potrebne podatke i platite karticama Visa, MasterCard, Diners ili Maestro. Nakon kupovine, kartu možete isprintati ili jednostavno pokazati kondukteru/kontroloru na svom pametnom telefonu.

Obiteljska karta

Posebna ponuda “Obiteljska karta” omogućuje vam ostvarivanje 40% i 50% popusta na obiteljska putovanja vlakom. Ovaj popust može iskoristiti svaka obitelj koja se sastoji od najmanje tri, a najviše deset članova.

Putnici koji su roditelji, skrbnici, djeca, bake, djedovi ili drugi članovi obitelji mogu koristiti ovaj popust. Uz to, barem jedan putnik mora biti dijete između 6 i 15 godina starosti. Povratna karta vrijedi 6 dana, a postoji mogućnost produljenja valjanosti karte na 30 dana.

Ako u obitelji ima više djece u dobi od 6 do 15 godina od odraslih, ostvaruje se 50% popusta. Ako pak ima više odraslih od djece, popust je 40%. Popust se primjenjuje ako je barem jedan od tri putnika dijete između 6 i 15 godina. Djeca do 6 godina starosti, koja ne plaćaju kartu, ne ulaze u ovaj popust. Starost djeteta provjerava se putem zdravstvene iskaznice ili drugog dokumenta, dok ostali putnici ne moraju dokazivati obiteljsku povezanost.

“Vikend u pola cijene” za pretplatnike.

Posebna ponuda “Vikend u pola cijene” namijenjena je svima koji redovito koriste pretplatne karte. Sada, svaki vikend i blagdan, uz svoju pretplatnu kartu, možete putovati po pola cijene želite unutar zemlje. To znači da dobivate 50% popusta na putovanja u vlakovima u 2. razredu na bilo kojoj relaciji koju odaberete.

Putujte jeftinije i uživajte u hotelima i wellnessu

Popusti u toplicama

HŽ Putnički prijevoz omogućuje 40% popusta na povratne karte u 2. razredu redovnih vlakova za posjetitelje Daruvarskih Toplica u Daruvaru. Karte se mogu kupiti na blagajnama, u vlaku i prodajnim mjestima Tiska. Popust je dostupan do 30. rujna 2024., ali ne vrijedi za udaljenosti kraće od 25 km. Uz povratnu kartu, putnici dobivaju 15% popusta na bazen, smještaj i hranu u Daruvarskim toplicama.

wellness-sveti-martin

Isto tako, HŽ Putnički prijevoz nudi 40% popusta u 1. i 2. razredu redovnih vlakova za posjetitelje Termi Stubaki. Popust vrijedi do 30. rujna 2024. samo za povratne karte do Stubičkih Toplica i natrag. S ovom kartom za vlak, putnici mogu kupiti ulaznice za Terme Stubaki s 20% popusta. Popust se ne odnosi na putovanja kraća od 25 km.

Popusti u hotelima

Uz prijevoznu kartu, putnici mogu ostvariti 15% popusta u određenim hotelima diljem Hrvatske. U Splitu u hotelima As, Slavija i More, Zagrebu Hotel Meridijan16, Osijek hotele Vila Ariston, Millennium i Maksimilian, Vinkovci hoteli Slavonija i Admiral, te Pansion Maltar u Varaždinu.

Lakoća kupnje HŽPP karte 

Beskontaktno plaćanje

Hrvatske željeznice PP omogućuju putnicima beskontaktno plaćanje direktno u vlakovima. Dovoljno je reći kondukteru željenu relaciju putovanja. Kondukter će zatim unijeti cijenu karte u aplikaciju, a vi samo prislonite svoju karticu, mobitel ili pametni uređaj na zaslon mobitela konduktera.

Visa, Mastercard, Maestro kartice, kao i digitalni novčanici poput Apple Paya i Google Paya, prihvaćaju se kao sigurni načini plaćanja. Nakon završetka transakcije, aplikacija nudi više opcija za digitalno izdavanje računa. Sada možete brzo, jednostavno i bez dodira kupiti svoju kartu.

Kartomat na sedam kolodvora

Uvođenjem prodaje putem kartomata na sedam kolodvora završena je prva faza implementacije integriranog sustava prodaje i rezervacije karata (ISPRO). Kartu možete kupiti na kartomatima koristeći kartični način plaćanja. Četiri kartomata su postavljena na zagrebačkom Glavnom kolodvoru, a po jedan u kolodvorima Sesvete, Osijek, Slavonski Brod, Vinkovci, Varaždin i Split.

Prijevoz kućnih ljubimaca

Uz veterinarsku knjižicu, dopušten je prijevoz manjih kućnih ljubimaca, službenih pasa i pasa vodiča/pomagača, pod uvjetom da to nije zabranjeno veterinarskim, sanitarnim ili drugim propisima. Prijevoz pasa u svim vrstama vlakova naplaćuje se prema sljedećim tarifama:

a) Besplatno za životinje u ručnim transportnim kutijama i male pse koji se drže u krilu,

b) 50% cijene karte u 2. razredu putničkog vlaka za velike pse.

Posebni vlakovi i manifestacije diljem Hrvatske

HŽ organizira niz posebnih vlakova i manifestacija diljem Hrvatske kako bi dodatno obogatili putničko iskustvo. Ovi posebni vlakovi često su povezani s lokalnim festivalima, manifestacijama ili turističkim atrakcijama, pružajući putnicima priliku da istraže kulturnu i prirodnu baštinu Hrvatske na jedinstven način.

 • Zagorski cug – prikaz stubičke bitke uz viteške borbe u veljači
 • Karnevalski vlak – međunarodna karnevalska povorka u Rijeci u veljači/ožujku
 • Uskrsni vlak Zeko-express
 • Bike-express Kutina – Dan planeta Zemlje na biciklu u Moslavini u travnju
 • Štruklijada – festival štrukli uz degustacije u Zaboku u svibnju
 • Festival igračaka – uz igraonice i predstave u Ivanić-Gradu u svibnju
 • Bike-express Petrinja – biciklijada u Petrinji u svibnju/lipnju
 • Karlek – Festival bajke u Ogulinu u lipnju
 • Čigoč-express – europsko selo roda u lipnju
 • Žetalac-express – žetva i vršidba u prošlosti u Županji u srpnju
 • Renesansni Pan-express – Dan otvorenih vrata pivovare Carlsberg i posjet Renesansnom festivalu u Koprivnici u kolovozu
 • Potepuh – Kaj su jeli naši stari u Vrbovcu u kolovozu
 • Krapek – Tjedan kajkavske popevke uz obilazak muzeja u Krapini u rujnu
 • Lika-express – Jesen u Lici uz obilazak Pećinskog parka Grabovača u Gospiću i adrenalinskog parka u listopadu
 • Kesten-cug – Kestenijada u Hrvatskoj Kostajnici u listopadu
 • Gljivarski cug – Gljivarenje u Stubakima u listopadu
 • Bučko-express – Bučijada u Ivanić-Gradu u listopadu
 • Martinjski vlak – Velike martinjske špelancije u Koprivnici u studenom
 • Katarinski vlak – Katarinski sajam uz raznovrsnu eko-etno ponudu i predstave za djecu u studenom
 • Božićni vlak Tin-express u prosincu

Vlakovi nude prostrane sjedala, mogućnost kretanja tijekom vožnje, WC-eve i druge pogodnosti koje osiguravaju udobno i sigurno putovanje. Osim toga, putujući vlakom, aktivno sudjelujemo u zaštiti okoliša i smanjenju našeg ugljičnog otiska. Ne zaboravimo ni na financijske aspekte – u mnogim situacijama, vlakovi mogu biti ekonomičniji izbor prijevoza, osobito uz brojne dostupne popuste i posebne ponude.

Hrvatske željeznice putnički prijevoz (HŽPP) omogućuju širok spektar pogodnosti i prilika za putnike svih dobnih skupina i interesa. Njihove raznolike ponude čine planiranje putovanja jednostavnim i pristupačnim. Stoga, ne čekajte – isplanirajte svoje avanture, osigurajte svoje mjesto i krenite u nove pustolovine s HŽPP-om.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga s prijateljima!
logo_green

NAJNOVIJI ČLANCI

Let do Milana za samo 30€: Evo što trebate posjetiti

Putovanja

Gdje popiti najbolju kavu u Berlinu? Otkrivamo vam top 20 lokacija 

Putovanja

Spremite se za izlet: Što sve ponijeti za bezbrižno uživanje?

Lifestyle