Search
Close this search box.

Ideje za produženi vikend: Kako maksimalno iskoristiti svaki neradni dan u 2024.?

Putovanja
ajme_portal_post

Nova 2024. godina već tu, što znači da je vrijeme za planiranje novih godišnjih odmora. Međutim, iako je 2024. godina prijestupna, nemojte očekivat pregršt prilika za spajanje neradnih dana i planiranje produženih vikenda. Ove godine su se državni praznici posložili baš “krivo”. Ipak, postoje načini kako maksimalno iskoristiti neke neradne dane. Saznajte kako ih mudro spojiti i stvoriti prilike za nezaboravna putovanja i potpuno opuštanje, a na kraju članka imate popis neradnih dana koji možete spremiti.

Prva prilika za produženi vikend je u travnju

Prva prilika za produženi vikend je krajem ožujka, odnosno početkom travnja. Naime, 31. ožujka je Uskrs, a 1. travnja je Uskrsni ponedjeljak. Ovo je prilika za produženi vikend u krugu obitelji ili vikend putovanje. 

Ako se odlučite za putovanje, razmotrite europske destinacije jer se nerijetko mogu pronaći povoljni letovi. Međutim, vodite računa da cijene smještaja poskupljuju oko blagdana, ulaznice za muzeje i druge atrakcije treba kupiti na vrijeme, a top restorani već primaju rezervacije dok vi ovo čitate, pa provjerite sve prije nego kupite taj jeftini let.

Split – Basel: LINK

Split – Napulj: LINK

Zagreb – Pariz: LINK

Zagreb – Milan: LINK

Ako vam se ne leti samo za par dana, uvijek možete rezervirati odmor u Hrvatskoj, bilo na Jadranskoj obali, Međimurju ili u Lici. Ovo je izvrsna prilika za istraživanje ljepota domaćih destinacija, kojih ima u izobilju. Ponekad je jeftinije biti 5 dana i 4 noći na Malti u all-inclusive hotelu nego dvije noći s doručkom u Istri. Na vama je da izaberete što vama više odgovara.

Svibanj je prava prilika za vikend godišnji odmor

Sljedeća prilika za spajanje vikenda dolazi u svibnju. Praznik rada (1. svibnja) pada u srijedu pa ako imate dva dana viška godišnjeg odmora, ovaj period lako pretvorite u petodnevno putovanje. 

Split – Rim: LINK

Zagreb – Malta: LINK

Nažalost, Dan državnosti i Tijelovo padaju na isti dan, četvrtak 30. svibnja, ipak i tada imate sjajnu priliku za istraživanje nekih novih destinacija.

Istra, sa svojom raznolikom ponudom, pruža mnoštvo mogućnosti za otkrivanje kulturne baštine, prirodnih ljepota i okusa koje nudi. Povijesni gradovi poput Pule, Rovinja i Motovuna dočaravaju bogatu prošlost regije, dok netaknuta priroda nudi miran bijeg od gradske vreve.

S druge strane, Slovenija, sa svojim zelenim dolinama, slikovitim jezerima i planinskim vrhovima, izaziva vaš istraživački duh. U svakom kutku ove zemlje, pronaći ćete iznimnu ljepotu koja odiše prirodnim čarima. Razmislite o opciji putovanja kamperom – ne samo da ćete imati priliku spontano istražiti svaki kutak Slovenije, već biste mogli uštedjeti i vrijeme i novac. 

slovenija-2

U kolovozu prilika za dva ljetna produžena vikenda

Vikend na početku kolovoza također je produženi jer Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, 5. kolovoza, pada na ponedjeljak. Ovo je izvrsna prilika za kraća ljetna putovanja po Hrvatskoj obali.

Razmotrite i destinacije u unutrašnjosti zemlje koje nude znatno povoljne opcije smještaja, aktivnosti i gastronomske doživljaje. Lika, recimo,  ima znatno niže temperature u odnosu na obalu, a na nekoj od prekrasnih rijeka možete se lijepo osvježiti. 

S obzirom na blizinu, mogli biste pronaći pristupačne i zanimljive opcije za opuštanje i istraživanje u susjednoj nam Bosni i Hercegovini. Odmor u blizini vodopada Koćuša kraj Ljubuškog, ne samo da je povoljnija opcija, već se možete pošteno odmorit, dobro pojest i osvježiti u obližnjoj rijeci, a sve dok istražujete njene prirodne ljepote.

Velika Gospa, 15. kolovoza, pada na četvrtak pa možete spojit taj dan s vikendom i kreirati si produženi odmor.

Zima donosi klasične prilike za spajanje neradnih dana

Blagdan Svi sveti ove godine pada na petak, 1. studenog, pa dobivate lagano produženje vikenda na tri dana. Godina je već bila dovoljno duga, zaslužujete odmor u nekom od zimskih wellness centara. Topli termalni izvori, opuštajuće masaže i različite saune savršen su način da se oslobodite stresa i opustite u ugodnom zimskom okruženju.

Na isti način ćete dobiti tri neradna dana povodom Dana sjećanja, koji pada u ponedjeljak, 18. studenog.

S obzirom na to da je Božić (25. prosinca) u srijedu, a Sveti Stjepan dan kasnije, dodajte jedan dan godišnjeg u petak i imate odličnih pet dana odmora. Iskoristite ove dane za različite adventske aktivnosti na otvorenom. Provjerite najavljena događanja u vašem gradu i okolici ili otiđite do Varaždina koji je 2023. godine imao najljepši Advent pa sigurno neće razočarati ni ove.

Pametno planiranje godišnjih odmora i spajanje neradnih dana u produžene vikende pruža vam priliku za istraživanje novih destinacija, odmaranje s obitelji ili opuštanje na prekrasnim lokacijama. 

Za lakše planiranje vaših produženih vikenda skinite svoj popis neradnih dana u 2024. godini: LINK

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga s prijateljima!
logo_green

NAJNOVIJI ČLANCI

Provjerili smo za vas: Što istražiti u Omišu?

Putovanja

Zašto je Fortica poviše Omiša nezaobilazna turistička lokacija?

Putovanja

U ribolov s tatom – Zašto je ovo odlična aktivnost?

Slow living