Search
Close this search box.

Imaš ideju, nemaš Prostor? Inovativna priča iz Splita

Lifestyle

ajme_portal_post

Priča o društvenom poduzetništvu u kulturi

U Splitu je ovog proljeća zaživjela inovativna ideja kojoj je cilj ponuditi građanima, umjetnicima, kreativcima i udrugama prostor za rad i izražavanje. Riječ je o novom pothvatu udruge Culture Hub Croatia (CHC)  koja posljednje tri godine djeluje iz Plančićeve 2. Tu se nalazi njihov kreativni hub PROSTOR u kojem ste se možda već zatekli na nekoj izložbi, radionici, projekciji filma ili nekom drugom kulturnom događanju. Jednostavan naziv novog prostora – T29 već otkriva njegovu adresu – Table 29, u neposrednoj blizini Prostora, na splitskim Skalicama.

Kako je sve počelo?

Sad već davne 2017. godine, Marina Batinić, Jasmina Šarić i Kristina Tešija, nakon prvih profesionalnih iskustava u Hrvatskoj i inozemstvu, odlučile su pokrenuti nešto svoje. Bez sredstava, ali s puno motivacije, krenule su službeno pokrenuvši udrugu pod nazivom Culture Hub Croatia (CHC) – platforma za edukaciju, kreativnost i poticanje razvoja kroz kulturu. 

Željele su kroz eksperiment i nomadsko djelovanje (bez fizičkog prostora) prvo ispitati potrebe lokalne zajednice, okupiti zainteresirane istomišljenike i kreativce oko početne ideje i uspostaviti partnerstva na nacionalnom, ali i međunarodnom nivou. Kroz svoje djelovanje u prvih nekoliko godina reagirale su na probleme u društvu i gradu Splitu poput nekontroliranog rasta masovnog turizma i činjenice da je grad zimi potpuno prazan i većina prostora su zatvoreni dok umjetnici i udruge civilnog društva teško pronalaze prostore za rad. 

prostor-split-t29

Tako su tijekom zimskih mjeseci, tri godine počevši od 2020. prenamjenjivali nekolicinu prostora koji se koriste u turističke svrhe, a zimi stoje zatvoreni i transformirali ih u ateljee za umjetnike, prostore za razna događanja poput radionica i predavanja, a sve na participativan način, tj. kroz aktivno uključivanje lokalne zajednice. U situaciji kada nisu imale vlastiti prostor, ta ideja se činila idealnom da testiraju svoj koncept budućeg kreativnog hub-a, reagiraju na problematiku grada, a ujedno i izgrade svoju zajednicu. 

Kreativni hub: PROSTOR

Upravo su ih ta inicijativa te partnerstva i prvi suradnički projekti kroz programe Europske unije osnažili i omogućili da nakon par godina volontiranja, dobiju i prvu naknadu za svoj rad, a zatim u srpnju 2021. otvore i fizički kreativni hub, jednostavnog naziva “Prostor”. Ta riječ ima za njih puno značenja, stoga i sam vizualni identitet tj. korištenje uglatih zagrada prema uzoru na riječnike, odaje mnogoznačnost te jednostavne riječi. Prostor je to za kreativno izražavanje, umjetnost, kreativnost, učenje, povezivanje i stvaranje alternativnog mjesta u toliko turizmu orijentiranom gradu. 

Činjenica da se radi o poslovnom prostoru u privatnom vlasništvu, riskantan je potez za neprofitnu udrugu u kulturi, no kako nam suosnivačice kažu “najam prostora ne smatramo nužno troškom već investicijom, jer na temelju Prostora u prilici smo prijavljivati se na natječaje za realizaciju programa u njemu pa tako dobivamo sredstva na nacionalnom nivou i natječajima Europske unije koja ne bismo dobili da nemamo fizički prostor. 

Također kroz najam dijela prostora za radionice i coworking, do sada smo uspjeli razvijati i vlastitu gospodarsku djelatnost u svrhu postizanja što veće samoodrživosti s ciljem da ne ovisimo u potpunosti o javnim sredstvima iako smo zbog visine operativnih troškova još prilično daleko od toga, no važno je posvetiti se razvitku društvenog poduzetništva”.

Što se događa u Prostoru?

Prostor se sastoji od male galerije, radnog prostora, prostora za radionice (uključujući i studio za keramiku) te rezidencije za umjetnike_ce u kojoj su do sada ugostili brojne umjetnike_ce i kulturne radnike_ce. Osim tri glavne programske teme koje tim definira za svaku godinu, program Prostora uvelike se oblikuje na participativan način. 

Naime, svake godine u veljači, objavljuje se poziv za “posvajanje Prostora” što znači da svi zainteresirani umjetnici_ce, građani_ke, kolektivi i ostale udruge civilnog društva iz Splita i izvan njega, mogu predložiti aktivnost koju žele besplatno organizirati u Prostoru. Odabrane aktivnosti se zatim raspoređuju tijekom godine, te su također besplatne i otvorene za javnost. 

Uz to, u Prostoru se provode brojne suradnje, pa ako imate zanimljivih ideja za CHC tim slobodni ste obratiti im se s prijedlogom. Upravo je posvajanje Prostora idealna prilika za sve one koji žele testirati vlastite ideje, a sama činjenica da je broj zahtjeva za korištenje prostora prilično velik, suosnivačice CHC-a su se odlučile na novi potez – otvaranje dodatnog prostora, T29.

Društveno poduzetništvo na djelu

Ideja o otvaranju T29 kao aneksa Prostoru, nastala je prilično spontano i kao rezultat trenutnog stanja u Splitu kojem zaista nedostaje ugodnih i pristupačnih prostora za razne aktivnosti, a većina osoba koje djeluju nezavisno, manjih udruga, umjetnika i kreativaca, nije u mogućnosti unajmiti vlastiti prostor.

najam-prostora-split

“Uzmemo li u obzir naše iskustvo rada u neprofitnom sektoru u Splitu, gdje je prostorni razvitak udruga (u kulturi) gotovo pa u potpunosti onemogućen, što zbog visokih stanarina privatnih prostora, što zbog nepristupačnosti onih u vlasništvu Grada, svjesne smo da je jedna od ključnih potreba i udruga i pojedinaca upravo prostor za rad. S druge strane, nakon  tri godine upravljanja Prostorom, broj aktivnosti i programa koji se u njemu provode u stalnom je porastu, kao i broj zahtjeva za korištenje prostora, a koje zbog manjka kapaciteta nismo uvijek u mogućnosti prihvatiti. 

To nas je dovelo do ideje za stvaranjem svojevrsnog aneksa Prostoru, koji bi služio upravo događanjima svih onih koji nisu u mogućnosti priuštiti si vlastiti prostor, a žele provoditi aktivnosti poput kreativnih radionica za djecu i odrasle, pa sve do satova yoge i meditacije, buvljaka, photoshootinga pa čak i rođendana i proslava. T29 je prostor u kojem mogu kontinuirano provoditi vlastite programe, kratkoročno ili redovno, prema njihovim potrebama.“ kažu nam osnivačice.

Građani, umjetnici, kreativci i udruge koje nemaju vlastiti prostor,  vrlo lako mogu testirati ideje

“T29 je pothvat društvenog poduzetništva u kulturi; naime, sav prihod od najma ulaže se u kreativni hub Prostor, provedbu besplatnih programa, kao i u pružanje podrške umjetnicima_cama.” T29 je eksperiment jer podrazumijeva prostor za zajednicu koji upravo zajednica održava korištenjem.

prostor-split-ajme-portal

“Svjesne smo i same, pošto smo bile u toj poziciji, koliko je važno dobiti podršku na samom početku djelovanja. Zbog toga građani, umjetnici, kreativci i udruge koje nemaju vlastiti prostor,  vrlo lako mogu testirati ideje, ispitati interes za određenu aktivnost i odaziv publike kroz otvoreni poziv za besplatno posvajanje Prostora u Plančićevoj koji objavljujemo u veljači svake godine.  A  zatim, ukoliko to bude uspješno, dalje nastaviti provoditi svoje programe u T29.”

T29 je modularan i prilagođava se raznim vrstama  aktivnosti koje ne moraju nužno biti vezane za područje kulture i umjetnosti. Otvoren je za sve one koji imaju ideje, a nemaju prostor – za poduzetnike, male obrtnike i freelancere, kao i za one kojima jednostavno treba prostor za sastanak ili prezentaciju ili pak proslavu rođendana. Prostor i T29 povezani su kroz coworking, pružajući mogućnost rada u oba prostora prema dostupnosti.

Budućnost T29

Osnivačice vjeruju da Splitu ne nedostaje ideja, već prostora u kojima  se ideje mogu realizirati. T29 je njihov doprinos nastojanju da osnaže sve koji se usude pokrenuti nešto svoje. Kao što je Prostor dodatna vrijednost kvartu Spinut, tako se nadaju da će i T29 donijeti novi život i energiju obližnjem pazariću na Skalicama te potaknuti sve one koji su do sada možda oklijevali, da se okušaju u različitim poduzetničkim, kulturnim ili društvenim aktivnostima i pothvatima. T29 prvi je ovakav iskorak CHC-a, ali ukoliko eksperiment bude uspješan, sigurni smo, ne i posljednji.

Sve njihove aktivnosti možete popratiti na web stranici i društvenim mrežama. 

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga s prijateljima!
logo_green

NAJNOVIJI ČLANCI

Wabi-sabi: Umjetnost jednostavnosti koja očarava Instagram svijet

Lifestyle

Kako dobiti povišicu?

Lifestyle

Access Bars: Upoznajte Marinu koja će vas odvesti u nove dimenzije

Slow living