Search
Close this search box.

Jazz koncerti subotom u Koncertnoj dvorani Ive Tijardovića: ciklus Chiaroscuro

Događanja
ajme_portal_post

Nakon uspješnoga prvog dijela jazz sezone s koncertima Vasila Hadžimanova, The Baylor Projecta, Black Coffeea te Davora Križića, Hrvatski dom Split nastavlja s ciklusom koncerata „Jazz subotom“ naziva Chiaroscuro. Splitskoj publici u Koncertnu dvoranu Ive Tijardovića stiže niz uglednih hrvatskih sastava. U ovom mikrociklusu nastupaju Mimika Orchestra, Leon Brenko, Chui, Oridano Gypsy Jazz, Miro Kadoić, Bolling in Split i Pavle Miljenović. Program će pratiti i izložbe umjetnika Vedrana Perkova, Viktora Popovića, Neli Ružić i Lorena Živković Kuljiša. Također, posebno će se obilježiti i Međunarodni dan jazza, 30. travnja.

Hrvatski dom Split pripremio je posebnu pogodnost za učenike, studente i umirovljenike koji sada ostvaruju pravo na kupnju do dvije ulaznice po cijeni od 6 € za svaki koncerte jazz glazbe do kraja sezone u Koncertnoj dvorani Ive Tijardovića. Također, za newsletter pretplatnike i pratitelje, a koji ne ostvaruju pravo na gore navedenu pogodnost, omogućavaju ostvarivanje popusta od 70% na Teserakt paket od 4 koncerta jazz glazbe. Sami odaberite 4 koncerta na koje želite doći. Za sve upite vezane uz nove pogodnosti, možete se obratiti na 091 111 419 ili mailom na info@hdsplit.hr.

Prvi koncert na koje se primjenjuju nove pogodnosti je koncert svestranog pulskog pijanista i skladatelja Leona Brenka, koji će sa svojim triom u Koncertnoj dvorani Ive Tijardovića svirati ove subote 13. travnja s početkom u 20 sati.

Mimika Orchestra jazz-world ansambl 

Jazz subotom u koncertnoj dvorani Ive Tijardovića započinje 6. travnja u 18 i 30 otvaranjem izložbe portreta jazz izvođača pod nazivom „Jazz refleksije“ novinara i fotografa Davora Hrvoja, urednika Hrvatskog jazz portala jazz.hr. Iste večeri, 6.travnja u 20 sati, nastupa Mimika Orchestra. Mimika Orchestra je progresivni, avangardni, konceptualni jazz-world ansambl  koji su 2010. u Londonu utemeljili saksofonist Mak Murtić i pjevačica Maja Rivić.  Murtićeve su originalne skladbe za ansambl pod snažnim utjecajem balkanskih i mediteranskih narodnih tradicija. Njihove specifične modalitete i ritmove koristi za stvaranje suvremenog jazz izraza.

Hrvatski-dom-ciklus-Chiaroscuro

Leon Brenko

Leon Brenko Trio svira 13. travnja. Pulski glazbenik, skladatelj I klavijaturist Leon Brenko, svestran je instrumentalist koji se okušao u izvedbama raznih žanrova. Tijekom dvadesetak godina karijere djeluje kao koncertni i studijski glazbenik i aranžer, surađujući s poznatim hrvatskim izvođačima. Neki od projekata u kojima je sudjelovao osvojili su nagrade Porin.

Sastav Chui

Sastav Chui, koji u Splitu gostuje 20. travnja, jedinstvena je pojava na našoj glazbenoj sceni. Izvodi skladbe klavijaturista Tonija Starešinića, vođe sastava, ili pak one koje je napisao u suradnji s članovima. Chuijevci objedinjuju razne žanrove, od jazza, preko popa i rocka do klupske i elektronske glazbe. U kreiranju svojeg jezika upuštaju se u eksperimentiranje raznim elektroničkim glazbalima, samplovima i programiranjima.

Oridano Gypsy Jazz Trio

30. travnja, koncertom Oridano Gypsy Jazz Tria, u Koncertnoj dvorani Ive Tijardovića obilježava se Međunarodni dan jazza. Jedan od naših rijetkih jazz sastava koji njeguju ovaj posebni glazbeni izraz, Oridano Gypsy Jazz Band svojim izvedbama iskazuje poštovanje prema utemeljitelju stila, gitaristu Djangu Reinhardtu. Sastav je uspio uhvatiti ono najvažnije vezano za gypsy jazz – strast i manouche feeling. Pritom ispred virtuoznih improvizacija, kojih svakako ima, stavljaju kolektivno muziciranje.

Miro Kadoić Quintet

Miro Kadoić Quintet na programu je 11. svibnja. Stalni član Jazz orkestra HRT-a i vođa vlastitih sastava, saksofonist i flautist Miro Kadoić jedan je od najaktivnijih i najkreativnijih hrvatskih jazz glazbenika. Kroz svoje stvaralaštvo pokazuje podjednako zanimanje za tradiciju, kao i za inovaciju. Do sad je objavio desetak albuma pod svojim imenom ili kao suvoditelj sastava. Kadoić je dobitnik niza nagrada, među ostalima i za skladateljsko djelovanje.

Hrvatski-dom-ciklus-Chiaroscuro

Bolling in Split

18. svibnja u Koncertnoj dvorani Ive Tijardovića nastupa sastav Bolling in Split. Istoimeni projekt posvećen je obradama djela francuskog pijanista, skladatelja i glumca Claudea Bollinga. Osim što je surađivao s uglednim jazzistima kao što su Lionel Hampton, Roy Eldridge i Kenny Clarke, Bolling je autor glazbe za više od sto filmova, a napisao je i knjigu o jazzu. Osim toga bio je poznat po nizu suradnji s klasičarima i glazbenicima drugih žanrova.

Pavle Miljenović

Ciklus svojim nastupom 25. svibnja zatvara kvintet gitarista i skladatelja Pavla Miljenovića. Sastav je posvećen izvedbama suvremenog, ali razumljivog jazza, onog koji čvrsto stoji na zasadima jazz tradicije. Miljenović je autor svih skladbi kroz koje na iskren i izravan način glazbom dočarava svoje najdublje osjećaje, između ostalih nade, neizvjesnosti, gubitka i ljubavi. Također istražuje nepoznata područja i mogućnosti prožimanja raznih umjetnosti.

Naziv ciklusa Chiaroscuro potječe iz povijesti likovnih umjetnosti, još od renesanse kada se pokušavaju pronaći novi načini ‘modeliranja’ slikarskoga prizora. Kasnije se jazz glazba i likovna umjetnost uvelike prate i prožimaju, zajednički se opirući konvencijama te čvrsto zadanim okvirima, tendirajući improvizaciji i uvažavajući poliritmiju. Program Rakursi, koji je osmislio Dalibor Prančević, nastao je iz te dijaloške prakse.

Ne propustite priliku da uživate u iznimnim izvedbama vrhunskih glazbenika i inspirativnih umjetničkih intervencija. Rezervirajte svoje ulaznice već danas i doživite nezaboravne glazbene trenutke u atmosferi Chiaroscuro ciklusa. Vidimo se na jazz koncertima subotom!

Popusti se ostvaruju prilikom kupnje na prodajnim mjestima:

  • trgovina Dancing Bear na adresi Dioklecijanova 6
  • knjižara Morpurgo na Pjaci (Tisak media, Narodni Trg 16)
  • Tisak Media Centar u City Centru One
  • sat vremena prije koncerta na blagajni Hrvatskog doma Split
  • ured Uprave Hrvatskog doma Split na adresi Tončićeva 1 / 4. kat (za kupovinu paketa od 4 koncerta ili više).

Ulaznice je moguće kupiti i on-line. Popusti se ne primjenjuju za kupnju ulaznica putem interneta. 

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga s prijateljima!
logo_green

NAJNOVIJI ČLANCI

Mirela Ilenić: Žena koja zna sve tajne svijeta kozmetike

Lifestyle

U zagrebačku Arenu stižu najpoznatiji svjetski DJ-evi na STEREOSONIC

Događanja

Kolesterol kod djece: Zdrave navike od najranije dobi značajno smanjuju rizik za razvoj bolesti srca i krvnih žila

Događanja