Search
Close this search box.

Jeste li čuli za hrvatsku šetnju kroz krošnje? Nalazi se na 50 minuta vožnje od Zagreba

Putovanja
ajme_portal_post

Za Ajme piše: Ivana Međugorac Imamović

Ovu jesen sam imala najbolju namjeru posjetiti Pohorje i slavnu slovensku šetnju kroz krošnje, ali nikako pogoditi vrijeme, sunčani vikend i uskladiti sve planove. Zato sam se pomirila s tim da taj izlet premještamo na proljeće. Međutim, na 50 minuta od Zagreba potpuno nas je iznenadila hrvatska šetnja kroz krošnje.

Prije par vikenda planirali smo s klincem na Sljeme. Htjeli smo ponovno posjetiti Medvedgrad koji nas je prošle godine oduševio, pogotovo interaktivni sadržaj koji se nalazi u tornju nakon obnove. Međutim, muž je imao problema s koljenom (jer je star, četrdesete su pokucale na vrata) pa smo tražili nešto laganije. Subota je bila sunčana, lišće je izgledalo Instagramski jer je bila kasna jesen i silno smo željeli negdje na izlet jer je klinac od jutra najavljivao da želi u šumu.

Istraživanjem po bespućima Interneta otkrivamo da 50 minuta vožnje od Velike Gorice ima neka lijepa šetnjica kroz krošnje i močvaru… What? Zar imamo šetnju kroz krošnje i močvaru u našim krajevima? Imamo, i nalazi se 15 minuta pješke od centra grada Čazme! Na prvu sam morala ići dodatno googlati, u mojoj glavi kad netko spomene Čazmu – čujem samo autobuse. No to se uskoro promijenilo. Sjeli smo u auto i odmah otišli provjeriti o čemu se tu radi.

setnja-kroz-krosnje-cazma

Poučna staza kroz krošnje duga je 2 kilometra

Poučna staza zbilja je, kako piše na stranicama Turističke zajednice Čazma, 15ak minuta dalje od centra grada. Iako, ne morate do nje pješke. Dovoljno je da slijedite putokaze za „Šetnju kroz krošnje Medjama“ i naći ćete se na velikom parkiralištu koje je odmah pokraj ulaza na drvenu šetnjicu.

Poučna staza kroz krošnje i močvaru duga je 2 kilometra, tj. drveni mostići s ogradom imaju tu dužinu. Cijelom družinom ide kroz šumu i močvaru. Na TZ Čazma piše i da su je otvorili 2022., a prije toga je bila močvarni raj i ribičko mjesto. Ima dosta životinja, neki od šetača taj dan su vidjeli i dabrove! Mi ne, jer smo preglasni. Ono što je poseban plus je i to što je zasad ulaz besplatan. Jesen ovoj šetnji kroz krošnje tako dobro stoji, pa koji god da vam je motiv dolaska – bio to fotosešn za Instagram ili da provedete miran i zabavan dan u prirodi – nećete biti razočarani. Slutim da jednako dobro izgleda i u ostala godišnja doba.

Zašto ova šetnja kroz krošnje nije poznatija?

Dogovor nas tri mušketira je da joj se vraćamo i na proljeće. Klinac se dao u ozbiljnu potragu za dabrovima, ali nismo sigurni što ih je točno otjeralo… njegovo pjevanje ili dozivanje. Uz dabrove, na stazi možete upoznati i druge močvarne biljke i životinje, ovisno u kojem dobu godine ovu šetnjicu posjetite. Trebalo nam je neka 2 sata za temeljito proučavanje svega što piše na tablama i da pokušamo naći sve životinje.

Još uvijek se pitam zašto ova staza nije popularnija? Slovenska je malo razvikanija i čini mi se viša, ova u Čazmi je možda ljepša, ali taj dio ću vam morati potvrditi nakon što posjetim Pohorje.

Zašto trebaš posjetiti grad Čazmu?

Nakon što smo završili sa šetnjom, prošetali smo se i Čazmom. Čazma je inače šarmantan gradić na brdašcu. U centru je romantička Crkva Sv. Marije Magdalene s početka 13. stoljeća koja zaista izgleda očuvano i impresivno. Totalno drugi imidž sada ima u mojoj glavi.

Zgodno je znati da je i na 10 minuta udaljenosti vožnje od Grada Čazme i slavno seosko imanje Kezele. Ako planirate ići vikendom tamo – obavezno rezervirajte ručak prije. Ako samo upadnete kao mi – ništa više od šetnje imanjem nećete dobiti, a vikendom imaju primamljivi švedski stol.

Inače, ovo nije jedina šetnja kroz krošnje u Hrvatskoj. Postoji i jedna kraća, nalazi se u Zagorju i duga je 125 metara te visoka do 5 metara. To je staza kroz krošnje Zelenjak. Ona se nalazi u blizini Kumrovca, tako da ako vas put nanese tamo – nikako je nemojte preskočiti. Mi smo je posjetili na zimu, i zadržali se na njoj malo duže nego smo planirali jer nije loše ponekada imati glavu u oblacima, doslovno.

U slučaju da netko od vas zna za još neku šetnju kroz krošnje u Hrvatskoj, vjerujte da nećete naći zahvalniju osobu od mene ako mi dojavite lokaciju.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga s prijateljima!
logo_green

NAJNOVIJI ČLANCI

Provjerili smo za vas: Što istražiti u Omišu?

Putovanja

Zašto je Fortica poviše Omiša nezaobilazna turistička lokacija?

Putovanja

U ribolov s tatom – Zašto je ovo odlična aktivnost?

Slow living