Search
Close this search box.

Jeste li pogledali “Sound of Freedom”?

Lifestyle

ajme_portal_post

Film po istinitom događaju čija tematika nikoga ne ostavlja ravnodušnim

Volim reći za sebe da sam filmoljubac, i kao svaki pravi filmoljubac, nisam mogla ne pogledati „Sound of Freedom“ preveden na naški, “Zvuk Slobode“. Da vas odmah upozorim, težak je to film. Najteži je za one koji se trenutno nalaze u ulozi roditelja male djece. Zašto? Film prati stvarnu priču aktivista protiv trgovine djecom, Tima Ballarda, a tumači ga Jim Caviezel, najpoznatiji po ulozi Isusa u filmu ‘Pasija’ Mela Gibsona.

Zvuk-slobode-3
Foto: IMDb

Film je podijelio kritičare i javnost. Po mišljenju kritičara “Zvuk slobode” ne nudi zrelo i suptilno razmatranje ovog ozbiljnog problema, nego klizi u senzacionalizam. Ja bih to nazvala umjetničkom slobodom i interpretacijom. Za mene ovdje nema dileme. Radi se o duboko potresnom iskustvu i emotivnom prikazu stvarne borbe bivšeg vladinog agenta za spašavanje djece iz trgovine ljudima.

Nedvojbeno, tema trgovine djecom zahtijeva pažnju i osudu. Međutim, Caviezelova povezanost s QAnon teorijama zavjere i izjave o elitama koje navodno upravljaju trgovinom djecom, dodatno  “uzbuđuje” cijenjene filmske kritičare. Nisam pretjerano na “ti” s teorijama zavjere, pa sam iz vlastitog neznanja morala proguglati što je to QAnon? Radi se o teoriji zavjere koja se pojavila 2017. godine, a temelji se na tvrdnjama anonimne osobe ili skupine poznate kao “Q”. Glavna ideja QAnona je da postoji nekakvo tajno društvo koje uključuje ljude koji prakticiraju satanizam, kanibalizam i seksualno zlostavljanje djece. Ova teorija također tvrdi da postoje skrivene sile unutar vlade, društva i medija koje pomažu u prikrivanju ovakvih zlodjela. Često se povezuje s idejama o tajnim svjetskim elitama koje kontroliraju svijet.

Zanimljivo, upravo je sada vrlo aktualna i “Epsteinova lista“, lista imena ljudi povezanih s Jeffreyem Epsteinom, optuženim za trgovinu djecom u seksualne svrhe. To je popis od 150-180 osoba, a mnoga imena su javno poznata. Osim klijenata, na popisu su i žrtve te Epsteinovi zaposlenici. Jesu li teorije zavjere i lista nekako povezani? Ne znam i ne želim znati. 

Navodno, tvrdnje QAnona nisu podržane činjenicama i stručnjaci upozoravaju na opasnosti takvih teorija zavjere zbog njihove štetnosti i poticanja na netočna uvjerenja. Iako se sam film suzdržava od eksplicitnih teorija zavjere, neki trenuci jesu malo neobični. Ja sam, gledajući film, stekla dojam da je kršćanskog karaktera. Bill Camp, koji igra grešnika koji postaje dobar samaritanac (pruža najbolju izvedbu u filmu), Ballardu objašnjava: “Kada vam Bog kaže što trebate učiniti, ne smijete oklijevati.”. Često se ponavlja i rečenica: “Djeca Božja nisu na prodaju”.

Zvuk-slobode-4
Foto: IMDb

“Zvuk Slobode” ne oskudijeva težinom teme, seksualno ropstvo prikazano je s brutalnom iskrenošću. Film započinje snažno, ali dijalozi me nisu oduševili. Scene su nekako prekratke, a glavni lik, unatoč izvanrednoj izvedbi Jima Caviezela, ostaje jednodimenzionalan. Nedostatak dubine u karakterizaciji glavnog lika i brzi rezovi često otežavaju potpuno uranjanje u radnju filma. Iako, ponavljam, film je stvarno težak i emotivan. Meni je bilo nemoguće ne pustiti suzu. Film prenosi jako snažnu poruku. Pohvalila bih izvrsne dječje glumce koji pridonose potresnosti određenih scena, što daje dodatnu emotivnu težinu. Umirujući ton na kraju filma nekima umanjuje ozbiljnost Ballardove misije, dok je meni savršeno odgovarao takav završetak.

Zvuk-slobode-2
Foto: IMDb

 Naravno, morala sam proguglati Tima, pa sam tako saznala da je riječ o poznatom aktivistu, govorniku i autoru, koji se je proslavio kao osnivač i bivši izvršni direktor organizacije Operation Underground Railroad (O.U.R.), koja se bavi suzbijanjem trgovine ljudima. Njegov život doživio je preokret 2023. godine kada je napustio O.U.R. uslijed optužbi za seksualno zlostavljanje, što je rezultiralo nizom tužbi i pozivom guvernera Utaha na kriminalnu istragu. Tužbe je podnijelo pet žena,  tvrdeći da ih je Ballard seksualno manipulirao, zlostavljao i uznemiravao tijekom putovanja u inozemstvo koja su bila osmišljena kako bi privukla i uhvatila trgovce dječjim seksualnim robljem. 

Ballardova karijera započela je osnivanjem neprofitne organizacije Operation Underground Railroad 2013. godine, kojom je spašeno tisuće maloljetnih žrtava. Svjedočio je pred Kongresom, surađivao s vladom i suočavao se s kritikama zbog privatnosti tijekom racija. Godine 2020. Ballard je optužen za promicanje teorije zavjere QAnon, što on negira. Međutim, 2023., u vrijeme izlaska filma “Zvuk slobode”, iznio je neovjerene tvrdnje o raciji u zapadnoj Africi u “tvornici beba”, koje podsjećaju na teorije QAnon. 

Foto: NBC news

Pogledati “Zvuk Slobode“? Definitivno da!

Ocjena publike za film iznosi visokih 4.9 od 5. To ukazuje na izuzetno pozitivnu reakciju gledatelja prema filmu.

“Zvuk Slobode” je nevjerojatno emotivno putovanje koje ostavlja neizbrisiv trag… Ovaj duboko snažan film svjedoči o nevjerojatnoj snazi ljudskog duha i nepokolebljivoj odlučnosti da se pruži pravda onima koji nemaju glas. Svakih 2 minute u svijetu nestane jedno dijete, dok godišnje u Europi nestane oko 250.000 djece. Film nas podsjeća na nužnost i važnost borbe protiv ove užasne stvarnosti, ostavljajući nas s osjećajem duboke odgovornosti prema toj najranjivijoj skupini.


Javite dojmove!

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga s prijateljima!
logo_green

NAJNOVIJI ČLANCI

Wabi-sabi: Umjetnost jednostavnosti koja očarava Instagram svijet

Lifestyle

Kako dobiti povišicu?

Lifestyle

Imaš ideju, nemaš Prostor? Inovativna priča iz Splita

Lifestyle