Search
Close this search box.

Kada, kako i zašto se odlučiti za dadilju?

Lifestyle
ajme_portal_post

Mnogo je razloga zašto bi se roditelji mogli odlučiti angažirati dadilju. Neki roditelji rade dugo ili imaju zahtjevne poslove zbog kojih im je teško brinuti se o svojoj djeci puno radno vrijeme. U tim slučajevima dadilja može pružiti prijeko potrebnu podršku i pomoći da djeca budu dobro zbrinuta čak i kada roditelji nisu u mogućnosti biti s njima. Drugi bi roditelji mogli odlučiti unajmiti dadilju jer žele da njihova djeca imaju individualizirani oblik skrbi. Dadilje mogu pružiti individualnu skrb djeci, što može biti korisno za dječji emocionalni i društveni razvoj.

Osim toga, angažman dadilje roditeljima također može dati fleksibilnost da obavljaju poslove, dolaze na sastanke i obavljaju druge aktivnosti bez brige o brizi za svoju djecu. Nadalje, to bi mogla biti kulturološka sklonost ili jednostavno način na koji su odrasli. U nekim kulturama bake i djedovi žive s obitelji i pomažu u podizanju djece. U drugim kulturama majka ostaje kod kuće s djecom, a otac radi izvan kuće.

Drugim riječima, postoji niz razloga zašto bi roditelji mogli odlučiti unajmiti dadilju, a odluka se obično temelji na specifičnim potrebama i okolnostima svake pojedine obitelji.

Kako se odlučiti na dadilju?

Odluka o angažiranju dadilje veliki je korak za svakog roditelja i važno je uzeti vremena za razmatranje svih uključenih čimbenika prije donošenja odluke. Evo nekoliko stvari koje treba uzeti u obzir kada odlučujete hoćete li unajmiti dadilju:

Vaše potrebe: Razmotrite svoj radni raspored, sve obveze ili aktivnosti koje imate i sve druge čimbenike koji bi vam mogli otežati brigu o djeci. Razmislite o tome kako bi vam dadilja mogla pomoći u rješavanju ovih obaveza.

Vaš proračun: Unajmljivanje dadilje može biti skupo, stoga je važno razmisliti koliko si možete priuštiti potrošiti. Možda ćete morati predvidjeti troškove dadilje, kao i troškove potrebne dokumentacije i poreze koji dolaze s tim.

Potrebe vašeg djeteta: Razmislite kakvu skrb želite za svoje dijete. Neki roditelji više vole individualnu pažnju koju dadilja može pružiti, dok bi drugi možda više voljeli društveno okruženje poput vrtića.

Vaše specifične želje: Kao roditelj, morat ćete odlučiti koju vrstu dadilje preferirate. Biste li više voljeli dadilju koja govori određeni jezik ili ima određeno obrazovanje?

Provjera i intervju: Pronalaženje prave dadilje može zahtijevati vrijeme i trud, stoga je važno biti spreman za temeljitu provjeru kandidata. To su naprimjer provjere prošlosti, osobne preporuke i intervjue. Kandidatima svakako postavite relevantna pitanja, koja možete pronaći niže u članku, kako biste znali jesu li najbolji izbor za vašu obitelj.

Ukratko, zapošljavanje dadilje je značajna odluka i zahtjeva pažljivo razmatranje obiteljskih potreba, proračuna i preferencija, kao i rigorozan proces provjere. Preporučljivo je imati opsežan popis onoga što želite od dadilje i onoga što ste voljni ponuditi.

Koliko ”košta” dadilja?

Trošak angažiranja dadilje može uvelike varirati ovisno o nizu čimbenika kao što su lokacija, kvalifikacije i iskustvo dadilje te specifične dužnosti koje su potrebne. Osim toga, troškovi života i plaće u Hrvatskoj mogu se razlikovati od ostalih zemalja.

Neki čimbenici koji mogu utjecati na trošak angažmana dadilje su:

  • Lokacija: usluga dadilje u većem gradu ili gradskom području obično je skuplja od usluge dadilje u manjem gradu ili ruralnom području.
  • Iskustvo i kvalifikacije: Dadilje koje imaju više iskustva ili specijalizirane kvalifikacije (kao što je certifikacija u obrazovanju u ranom djetinjstvu) općenito će imati više cijene od onih s manje iskustva.
  • Porezi i osiguranja: Ako je dadilja zaposlenica, poslodavac će morati pokriti dio poreza i osiguranja, što može utjecati na konačni trošak.

Koja je cijena dadilje po satu u EU?

U prosjeku, satnica za dadilju u Europi može varirati od 10 do 25 € po satu.

Međutim, važno je napomenuti da plaće mogu uvelike varirati ovisno o zemlji, regiji i gradu. Troškovi života, porezi i sl. također mogu utjecati na satnicu dadilje.

Na primjer, prema Payscale, satnica za dadilju u Ujedinjenom Kraljevstvu kreće se od £7 do £13 po satu. Slično, u Njemačkoj se kreće od 9,50 € do 15 € po satu. Dok se u Francuskoj kreće od 10 do 20 € po satu.

U Hrvatskoj je početna cijena po satu za čuvanje djece 8€.

Koja pitanja postaviti dadilji na razgovoru za posao?

Kada intervjuirate potencijalnu dadilju, važno je postaviti razna pitanja kako biste stekli uvid u kvalifikacije, iskustvo i osobnost kandidatkinje. Evo nekoliko primjera pitanja koja biste mogli postaviti dadilji tijekom intervjua:

  • Možete li mi ispričati svoje iskustvo s brigom o djeci?
  • Možete li dati preporuke od prethodnih obitelji za koje ste radili?
  • Kako postupate u hitnim slučajevima, kako s djetetom tako i kod kuće?
  • Možete li opisati svoj pristup stvaranju sigurnog i poticajnog okruženja za djecu?
  • Jeste li spremni obavljati neke od kućanskih poslova vezanih uz djecu, poput pranja rublja i pripreme obroka?
  • Možete li podijeliti neke primjere aktivnosti ili projekata koje ste radili s djecom u prošlosti?
  • Kako podnosite promjene rasporeda i zahtjeve u zadnji čas?

Također je važno promatrati kako dadilja komunicira s vašim djetetom tijekom razgovora. Promatrajući njihovo ponašanje, ton glasa i način na koji se igraju ili druže s djetetom, možete steći uvid u njihove vještine odgajanja i poučavanja.

Važno je zapamtiti da je ovo dvosmjeran proces, dadilja bi također trebala imati pitanja za vas. To pokazuje da je iskreno zainteresirana za posao i obitelj.

Što sve dadilja radi?

Specifične dužnosti dadilje mogu varirati ovisno o potrebama pojedine obitelji, ali neke uobičajene odgovornosti su: brigu o djeci, obrazovanje i razvoj, pripremu obroka i čišćenje te prijevoz.

Dadilja je odgovorna za pružanje osnovne skrbi za djecu, kao što je hranjenje, oblačenje i mijenjanje pelena. One također mogu biti odgovorne za nadgledanje higijene djece, uključujući kupanje, pranje zuba i češljanje kose. One često pomažu u obrazovnim i razvojnim aktivnostima, kao što je čitanje djeci, podučavanje osnovnih matematičkih i jezičnih vještina i planiranje aktivnosti primjerenih dobi. Mogu biti odgovorne za pripremu obroka, grickalica i pića za djecu, kao i za održavanje čistoće i urednosti dječjeg igrališta i sobe. Dadilje mogu biti i odgovorne za prijevoz djece u i iz škole, na sastanke i izvannastavne aktivnosti.

Važno je napomenuti da dadilje rade u obiteljskom domu i pružaju skrb u okruženju jedan na jedan, a ne u grupnom okruženju poput vrtića ili predškolskih ustanova. To im omogućuje da se usredotoče na potrebe i razvoj određene djece o kojoj skrbe.

Koje su negativne strane kod zapošljavanja dadilje?

Postoji nekoliko mogućih nedostataka kod angažiranje dadilje, npr:

Trošak: Unajmljivanje dadilje može biti skupo, pogotovo ako tražite nekoga s puno iskustva i kvalifikacija.

Povjerenje: Može biti teško pronaći dadilju kojoj vjerujete da će se brinuti o vašem djetetu. Važno je intervjuirati više kandidata prije donošenja odluke.

Ograničena fleksibilnost rasporeda: dadilja može biti dostupna samo u određeno vrijeme tijekom dana, što možda neće odgovarati vašem rasporedu.

Ograničena socijalizacija: Ako je vaše dijete jedino dijete o kojem se brine dadilja, ono bi moglo propustiti prilike za socijalizaciju koje bi imalo u vrtiću ili predškolskom okruženju.

Stalne promjene: Ako dadilja nije angažirana na puno radno vrijeme, dijete se mora suočiti s čestim mijenjanjem skrbnika što može biti emocionalno teško za dijete i otežati izgradnju povjerenja.

Prije nego što donesete odluku o angažiranju dadilje, važno je pažljivo odvagnuti prednosti i mane kako biste osigurali najbolje rješenje za svoju obitelj.


Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga s prijateljima!
logo_green

NAJNOVIJI ČLANCI

Mirela Ilenić: Žena koja zna sve tajne svijeta kozmetike

Lifestyle

Grše DALMATINO novi singl najtvrđe ikad

Lifestyle

Kako sam napustila struku i siguran posao, da bi pronašla SEBE

Kolumne