Search
Close this search box.

Kako dobiti pismo od Djeda Božićnjaka?

Uradi sam

ajme_portal_post

Ovog Božića postanite Djed Božićnjak na papiru

Božićno vrijeme donosi blještavilo mnoštva lampica, češća obiteljska okupljanja, miris kolača, užurbanost, ali i čaroliju. Čaroliju koja se najbolje doživljava kroz dječje oči. Dobiti pismo od Djeda Božićnjaka je magično iskustvo koje doprinosi duhu blagdana jer će postati nezaboravna uspomena iz djetinjstva. Štoviše može postati predivna blagdanska obiteljska tradicija koja se prenosi s generacije na generaciju.

ajme_bozic-4

Kako da roditelj napiše pismo kao Djed Božićnjak?

Kako bismo vam olakšali ovaj nimalo lagan zadatak, donosimo vam “Ajme” certifikat i pismo Djeda Božićnjaka. Na vama je izbor hoćete li preuzeti, isprintati i popuniti ručno ili ćete preuzeti, popuniti u nekom od online alata (Canva, Adobe express i Picsart su dobar izbor) i potom isprintati.

Ako nemate ideju što napisati, evo nekoliko smjernica:

  • Počnite sa srdačnim i blagdanskim pozdravom poput “Dragi/a [Ime Djeteta],”. Upotrijebite topli i prijateljski ton, koji oponaša karakteristični stil Djeda Božićnjaka.
  • Izrazite svoju ljubav prema djetetu. Naglasite neke posebne trenutke koje ste dijelili tijekom godine i izrazite ponos zbog djetetovih postignuća i truda.
  • Opišite kako Djed osjeća radost donoseći darove djeci. Pripazite na detalje koji čine blagdane posebnima.
  • Pohvalite dijete. Ispričajte neke konkretne primjere kako je pokazalo ljubaznost, pažnju ili brigu prema drugima. Poželjna ponašanja svakako treba istaknuti i pohvaliti.
  • Prebacite se u Djedovu perspektivu i izrazite svoje želje za dijete. To mogu biti želje za sreću u nekom nadolazećem događaju, uspjeh u nečemu što je djetetu bitno i/ili radost zbog nečega.
  • Ako je dijete pisalo pismo Djedici, svakako odgovorite. To će dodati dodir stvarnosti njegovom(vašem) pismu.
  • Završite pismo s toplim izrazima ljubavi i radosti. Možete završiti s nekim prepoznatljivim izrazima koje koristi Djed Božićnjak poput “S ljubavlju i veseljem, Djed Mraz.”

Primjer pisma Djeda Božićnjaka

Da vam još malo olakšamo, evo i jednog primjera kojeg možete prilagoditi svojem djetetu.

“Dragi/a [Ime Djeteta],

U ovo posebno doba godine, dok pahulje plešu na nebu i svjetla okićenih jelki sijaju, stiglo je nešto posebno, samo za tebe – pismo od mene, Djeda Božićnjaka! Sjedim ovdje na Sjevernom Polu, okružen veselim patuljcima, sobovima i šalicama vruće čokolade. Želim i tebi prenijeti malo radosti i topline.

Prvo, želim ti reći koliko sam ponosan na tvoje uzorno ponašanje tijekom cijele godine. Zato sam odlučio ostaviti ovo pismo, jer zaslužuješ posebnu pažnju.

Kako se približavao Božić, patuljci i ja radili smo punom parom kako bismo spakirali sve poklone. Naravno i ovaj tvoj poklon je bio među njima. Tvoja želja za [navesti neku želju] stigla je do mene, i radujem se što ću je ispuniti. 

Uživaj u čarima praznika, provodi vrijeme s obitelji i prijateljima, i ne zaboravi zahvaliti za sve divne trenutke koje dijelimo. Božić je vrijeme ljubavi, radosti i zajedništva, i vjerujem da ćeš ga proslaviti na poseban način.

Nadam se da ćeš osjetiti božićnu čaroliju kada otvoriš poklon. Čuvaj ga pažljivo i sjeti se da te Djed Božićnjak voli više nego što možeš i zamisliti.

S ljubavlju i veseljem,

HO HO HO

Djed Božićnjak”

ajmeportal-pismo-djed-bozicnjak-5

Zašto bi dijete trebalo dobiti pismo od Djeda Božićnjaka?

Pismo od Djeda Božićnjaka nije samo list papira s riječima – to je čarolija koja briše granice između stvarnosti i mašte, ističe ljubav i potiče pozitivne vrijednosti koje čine Božić i božićno vrijeme posebnim. 

Pročitajte dalje u tekstu još nekoliko pozitivnih učinaka koje donosi pisanje pisma svojem djetetu u ulozi Djeda Božićnjaka.

Poticanje mašte

Pismo od Djeda Božićnjaka potiče maštu i vjerovanje u čuda. Djeca vole sanjariti o čarobnim trenucima, a osobno pismo doprinosi očuvanju čarolije Božića. Zamislite samo dječju sreću i sjaj u očima dok zamišljaju kako je Djed Božićnjak razmišljao baš o njima i napisao im pismo.

Kroz ovo pismo Djed Božićnjak postaje stvarna osoba u djetetovom svijetu, a samo pismo postaje most koji povezuje stvarnost i maštu. Djeci odjednom mjesto poput Sjevernog Pola gdje radionica svijetli u bojama, a sobovi čekaju uzbudljivo putovanje u božićnoj noći, postaje stvarno. Ova maštovita slika potiče dječju kreativnost i otvara vrata za različita sanjarenja o Božiću.

Osobno pismo od Djeda Božićnjaka djeluje i kao potvrda vjerovanja djeteta u ono što ne može biti odmah vidljivo ili opipljivo. Ohrabruje djecu da se prepuste čaroliji.

Osjećaj ljubavi i posebnosti

Pismo od Djedice šalje snažnu poruku da su njihovi postupci, trud i jedinstvene osobine uočeni i cijenjeni. Kada pišete kao Djed Božićnjak i kroz pismo izrazite nježne riječi, dijete je ponosno i sretno jer Djedica prepoznaje njegov trud i poželjno ponašanje. Time se djetetu pruža osjećaj da je važno, voljeno i da ima posebno mjesto u srcu Djeda Božićnjaka, potičući dijete da njeguje te osobine i razvija ih dalje, jačajući osjećaj vlastite vrijednost.

Također iznoseći poželjne postupke i posebne osobine, pismo podržava pozitivnu sliku o sebi kod djece, što je ključno za razvoj zdravog samopouzdanja.

Poticanje poželjnih ponašanja

Pišući pismo kao Djed Božićnjak svakako potaknite dijete na pozitivna ponašanja, izdvojite trenutke i pohvalite dijete za neki određeni kada ste i sami bili ponosni na njega. Ovako dijete dobiva pohvalu za dosadašnja ponašanja kroz primjer, a svi znamo da se na primjerima najbolje uči, ali i poticaj da nastavi dalje.

Poticanje radoznalosti

Poticanje radoznalosti kod djeteta koje prima pismo od Djeda Božićnjaka predstavlja priliku za razvoj njegovog intelektualnog potencijala. Pismo, umjesto da bude samo čarobna poruka, postaje ključ za otvaranje vrata dječje radoznalosti i znatiželje prema svijetu oko sebe.

Primivši pismo od Djeda Božićnjaka, dijete se potiče na postavljanje pitanja o prirodi božićne čarolije. Kroz pitanja poput “Kako Djed Božićnjak zna sve moje želje?” ili “Kako sobovi lete?”, dijete razvija svoj kritički misaoni proces.  Ove radoznale misli su sjajna prilika za roditelje i starije članove obitelji da zajedno s djetetom istraže odgovore, koristeći ih kao priliku za podučavanje o različitim područjima znanosti i svijeta oko nas.

Tradicija koja povezuje generacije

Pisanje i čitanje pisma od Djeda Božićnjaka ne treba biti samo jedan blagdanski trenutak, već može postati tradicija koja objedinjuje generacije unutar obitelji. Imajte na umu da zajedničke aktivnosti pridonose radosti i slozi unutar obitelji.

Pisma koja proizađu iz ove tradicije postaju svojevrsna vremenska kapsula koja pamti trenutke radosti, smijeha i ljubavi. Ona nisu samo riječi na papiru; to su svjedočanstva o rastu djece, uspomenama koje su oblikovale obitelj i životne lekcije naučene kroz godine. Čuvajući ta pisma kao dragocjena sjećanja, obitelj stvara svoju jedinstvenu priču, koja se prenosi s koljena na koljeno.

S vremenom, pisanje i čitanje pisma od Djeda Mraza postaju poseban ritual koji obitelj s nestrpljenjem iščekuje svake godine. Djeca koja su jednom primila pismo sada postaju oni koji pišu nova pisma, odgovore na dječje želje, stvarajući kontinuitet i osiguravajući da se tradicija prenese na nove generacije. 

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga s prijateljima!
logo_green

NAJNOVIJI ČLANCI

Uradi sam(a): Buket koji možeš pojesti

Uradi sam

Mislite da je vašoj kuhinjskoj dasci došao kraj?

Sve za kuću

7 rješenja za vašu balkonsku oazu

Slow living