Search
Close this search box.

Aktivnosti za djecu – kako izabrati?

Događanja
ajme_portal_post

Kada birate aktivnost za djecu, važno je razmotriti njihove interese i sposobnosti. Ako dijete voli sport, mogli biste ga upisati u neki od sportskih klubova ili programa. Ako dijete voli umjetnost, mogli biste ga upisati u likovnu radionicu ili glazbenu školu. Također je važno razmotriti i praktične faktore poput vremena i mjesta održavanja aktivnosti te financijskih mogućnosti.

Zašto je dobro da djeca imaju hobi?

Djeca koja imaju hobi su više aktivna i zdrava, jer se kreću i razgibavaju. Takva djeca su više društveno aktivna i uspješnija u komunikaciji, jer su prisiljena raditi sa drugim ljudima ili se družiti sa drugim djecom. Hobiji također mogu pomoći djetetu da se opusti i riješi stresa.

Hobiji poput slikanja, glazbe i literarne umjetnosti pomažu djetetu da razvije kreativnost i da se izrazi na različite načine. Također, mogu pomoći djetetu da odredi svoj interes i da se odluči za buduću karijeru.

A najvažnije za mentalno i emocionalno zdravlje, hobiji su dobar način da se djeca opuste i zabave nakon škole ili tijekom vikenda.

Koje su najbolje edukativne aktivnosti za vrtićku djecu?


Postoji mnogo edukativnih aktivnosti koje su odlične za djecu od 3 do 6 godina, a neke od najboljih su:

 • Vodene aktivnosti: Plivanje i druge vodene aktivnosti (veslanje, vaterpolo) odlične su za razvoj motoričkih sposobnosti i koordinacije.
 • Razvoj govora i jezika: Edukativne igre i aktivnosti koje se bave razvojem govora i jezika, poput čitanja i pisanja, mogu pomoći djetetu da razvije svoje komunikacijske vještine.
 • Matematika i logika: Rješavanje slagalica, igra sa brojevima i geometrijskim oblicima, su odličan način za razvoj djetetovih matematičkih sposobnosti.
 • Razvoj socijalnih vještina: Društvene igre i aktivnosti koje uključuju rad u grupi, kao što su igranje uloga ili igranje zajedno, su odličan način za razvoj djetetovih socijalnih vještina i sposobnosti za rad u grupi.

Zašto djeca trebaju sportske aktivnosti?


Postoji mnogo razloga zašto djeca trebaju trenirati sport: poboljšanje fizičke kondicije, razvoj koordinacije i motorike, stjecanje samopouzdanja, socijalizacija i stjecanje pravilnih navika. Preporučljivo je da djeca počnu sa sportskim aktivnostima u ranoj dobi, oko 4-5 godina. Najbolja sportska aktivnost za dijete ovisi o njegovim interesima i sposobnostima, no neke od popularnih aktivnosti su plivanje, kik-boks, nogomet, košarka i ritmička gimnastika. Prosječna europska obitelj izdaje oko 100-150 eura mjesečno na sportsku aktivnost djeteta.

Koje su najbolje edukativne igre za školarce?Najbolje edukativne igre za školarce možemo podijeliti u nekoliko kategorija:

 • Strateške igre – šah, Rizik i druge slične igre su odličan način za razvoj logičkog razmišljanja i strateškog razmišljanja.
 • Igre za razvoj matematike – Igre kao što su Sudoku i druge slične igre su odličan način za razvoj matematičkih vještina.
 • Igre za razvoj jezika – Scrabble, Boggle i slične igre su odličan način za razvoj vještina u pisanju i izgovoru.
 • Razvoj fizičke kondicije – Dance Dance Revolution, Wii Sports i slično.
 • Razvoj socijalnih vještina – Dixit, Codenames (možete ih pronaći u HG Spotu) i druge društvene igre su odličan način za razvoj socijalnih vještina i sposobnosti za rad u grupi.

Svaka igra ima svoje koristi i odličan je način za razvoj različitih vještina.

Kako poticati avanturistički duh djece?


 • Dajte im priliku da istražuju: Pustite dijete da istražuje okolinu, bilo da se radi o šetnji po prirodi ili posjetu novom gradu. Pustite ih da se upoznaju sa novim mjestima i ljudima.
 • Pustite ih da rješavaju probleme: Dajte im priliku da rješavaju probleme i da donose odluke, čak i ako su one manje važne. To će ih naučiti kako da se suoče sa izazovima.
 • Podržite ih u novim aktivnostima: Pustite ih da se bave različitim sportovima, umjetničkim aktivnostima, ili volonterskim radom. To će im pomoći da se upoznaju sa novim ljudima i da razviju nove vještine.
 • Pustite ih da riskiraju: Dajte im priliku da se suoče sa manjim rizicima, kao što su penjanje po stablima ili skakanje sa ljestve. To će ih naučiti da se suoče sa strahovima i da razviju samopouzdanje.
 • Pustite ih da se zabave: Dopustite im da se zabave, bilo da se radi o izazovima ili avanturama, jer to je važan dio rasta i razvoja.
 • Budite uzor: Pokažite djetetu da i vi volite avanture i nova iskustva, podržavajte ga i dijelite sa njima svoja iskustva.
 • Razvijajte njihovu radoznalost: Potaknite ih da se zanimaju za svijet oko sebe, da pitaju, da istražuju, da se igraju, te da se ne boje novog.

Zašto su društvene aktivnosti važne za djecu?Društvene aktivnosti kao što su igranje uloga, zajednička igra ili rad u grupi, omogućavaju djeci da razvijaju socijalne vještine kao što su komunikacija, empatija i kooperacija.
Poboljšavaju mentalno i emocionalno zdravlje, pomažu djetetu da se osjeća dio nečega većeg, pomažu u razvoju samopouzdanja, te u razvoju pozitivnih emocija kao što su radost i zadovoljstvo.
Društvene aktivnosti pomažu djetetu da se upozna sa različitim ljudima i kulturama, što im pomaže da razumiju različitosti i da razviju svoj identitet.

Kako potaknuti kreativnost kod djece?Dajte im priliku da eksperimentiraju. Dopustite im da koriste različite materijale i tehnike, kao što su boje, plastelin, glina ili papir, da bi eksperimentirali i razvili svoje kreativne sposobnosti.
Pustite ih da se igraju. Igra je važan dio kreativnosti, dopustite im da se igraju i da koriste svoju maštu, to će ih potaknuti da razviju nove ideje.
Dopustite im da se izraze kroz različite umjetničke forme – slikanje, pjevanje, glumu ili plesanje. Potaknite ih da istražuju svijet oko sebe, da pitaju, da se igraju i da se ne boje novog.
Dopustite im da se zabave i da se bave stvarima koje ih zanimaju, to će ih potaknuti da razviju svoje kreativne sposobnosti.
Pokazujte im svoju kreativnost, dijelite svoje interese i hobi sa njima, te ih potaknite da i oni to rade.
Potaknite ih da se zanimaju za svijet oko sebe.

Kako prepoznati da je dijete umjetnički nastrojeno?


Postoji nekoliko znakova koji mogu ukazivati na to da dijete ima umjetnički talent. To može biti sklonost prema kreativnim aktivnostima poput slikanja, crtanja, modeliranja, glazbenog stvaranja ili plesanja. Dijete može pokazivati zanimanje za umjetničke predstave poput baleta ili glazbenih predstava. Dijete može imati dobar osjećaj za prostor i razmještaj predmeta ili imati dobar smisao za boje i kompoziciju.
Da bi se razvio umjetnički talent djeteta, potrebno je pružiti mu priliku da se bavi različitim umjetničkim aktivnostima, poput slikanja, glazbe, plesanja, dramske umjetnosti ili fotografije.
Važno je pružiti podršku i ohrabrenje djetetu u njegovim umjetničkim nastojanjima, te ga učiti kritičkom mišljenju i samokritičnosti. Potrebno je pružiti priliku djetetu da izlaže svoja djela i da ih predstavlja drugima, što će mu pomoći da se osjeća uspješnim i da se razvija njegov ego.

Kada djeca mogu početi obilaziti muzeje?


Djeca mogu početi obilaziti muzeje već od ranog djetinjstva. Međutim, to ovisi o njihovim interesima i sposobnostima da se fokusiraju. Muzeji su kreativan način da se djeca upoznaju sa svijetom i kulturom, te da se razvijaju njihove intelektualne i estetske sposobnosti.
Većina muzeja ima posebne programe i aktivnosti za djecu, koji su dizajnirani da pruže interaktivna i zabavna iskustva za djecu.

Izbor aktivnosti za djecu je važan korak u njihovom razvoju. Važno je uzeti u obzir njihove interese i njihovu osobnost kako bi im se omogućilo da rastu i razvijaju se na najbolji način. Dajući im priliku za sport, umjetnost, edukaciju, avanture i društvene aktivnosti, potičemo njihovu fizičku, emocionalnu i intelektualnu dobrobit.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga s prijateljima!
logo_green

NAJNOVIJI ČLANCI

Mirela Ilenić: Žena koja zna sve tajne svijeta kozmetike

Lifestyle

U zagrebačku Arenu stižu najpoznatiji svjetski DJ-evi na STEREOSONIC

Događanja

Kolesterol kod djece: Zdrave navike od najranije dobi značajno smanjuju rizik za razvoj bolesti srca i krvnih žila

Događanja