Search
Close this search box.

Kako jednostavno pripremiti balkon za zimu

Uradi sam

ajme_portal_post

Nekad se pitamo ima li u našim krajevima nešto što se naziva prijelazno razdoblje?

Dugo bablje ljeto u Dalmaciji se odjednom pretvori u prehladne noći i jutra. Gotovo smo uvijek nespremni kada su balkoni u pitanju. Jednako kao što smo nespremni za sadnju i uređenje u proljeće pa se to nekako oduži tik do ljeta. Unatoč tome što se temperatura može činiti prihvatljivom, sada je ključni trenutak za pripremu balkona ili terase za predstojeće hladne mjesece. 

Uglavnom, bablje ljeto je završilo, a zima je već pred vratima. To znači da je vrijeme da svoj balkon pripremite za zimu kako biste očuvali svoje biljke i osigurali im udobnost tijekom hladnih mjeseci.

Samo nekoliko dana izloženosti hladnom vjetru i niskim temperaturama može uzrokovati ozbiljne štete nadzemnim i podzemnim dijelovima biljaka. Biljke u teglama su posebno osjetljive na promjene i zahtijevaju posebnu pažnju.

Ne brinite, uz nekoliko korisnih savjeta i trikova, vaš balkon može ostati funkcionalan i privlačan čak i tijekom zimskih mjeseci.

Priprema biljaka za zimu

Vaše omiljene ljetne biljke ne moraju nužno umrijeti kad temperature padnu. Prije nego što zima stigne, donesite odluku koje ćete biljke prenijeti unutra, a koje ostaviti na balkonu. Sukulenti, kao i neki tipovi ruža i lavande, mogu izdržati hladnije temperature ako su zaštićeni. Biljke koje neće preživjeti zimu trebali biste unijeti u unutrašnjost ili ih presaditi u veće posude s odgovarajućim supstratom kako biste ih zaštitili od mraza.

Spremanje ljetnih stvari

 Pohranite ljetne stvari, poput roštilja, ljetnih jastuka i cvjetnih lonaca, na suhom i sigurnom mjestu dok zima traje kako biste ih očuvali od oštećenja.

Kao što vidite, priprema balkona za zimu nije nužno kompliciran proces, ali zahtijeva pažnju i brigu o detaljima. Sljedeći ove savjete, možete uživati u svom balkonu tijekom cijele godine i očuvati svoje biljke i namještaj.

Zaštita od mraza 

Ako odlučite ostaviti neke biljke na balkonu, razmislite o dodatnoj zaštiti. Koristite termo-izolacijske vreće ili specijalne pokrivače kako biste zaštitili korijenje i nadzemni dio biljaka. Također, držite se dalje od zidova i prozora kako biste izbjegli direktan kontakt s hladnoćom.

Postoje različiti Izolacijski materijali prilagođeni balkonskim biljkama, a najdostupniji na našem tržištu su:

Agrotekstil se iznimno koristi za zaštitu biljaka od mraza, niskih temperatura i insekata. Jedna od glavnih prednosti ovog materijala je njegova propusnost za vodu, što omogućuje da voda brzo otječe s tkanine, čime se sprječava štetno zadržavanje vlage koja bi mogla naštetiti listovima i izazvati truljenje.Ovakvo truljenje se najčešće dogodi kada se biljke pokuša zaštititi obučnom plastikom, najčešće velikim vrećama za smeće.  Dodatno, agrotekstil omogućuje prolazak čak 90 posto sunčeve svjetlosti, što znači da će prekrivena biljka i dalje moći normalno rasti.

Malčiranje

 Prirodni materijali poput slame i lišća također su izuzetno učinkoviti jer debeli sloj malča pomaže zadržavanju topline u tlu. Međutim, za dulje razdoblje mraza i hladnoće preporučuje se kombinacija malčiranja i prekrivanja agrotekstilom kako bi se pružila najbolja moguća zaštita.

Industrijski filc i stiropor također su korisni materijali za zaštitu biljaka na balkonima, posebno onih koje rastu u posudama od terakote ili gline. Tekstilni industrijski filc odlikuje se izvanrednom termičkom izolacijom, izdržljivošću na ekstremno niske temperature (čak do -50 stupnjeva) te je izrađen od prešanih vunenih vlakana s manjim udjelom pamuka. Dovoljno je teglu dobro omotati filcom. Stiropor također može poslužiti kao izolacijski materijal, postavljanjem ispod tegle kako bi se spriječilo prodor hladnoće odozdo, što bi moglo trajno oštetiti korijenje biljke.

Redovno održavanje biljaka

 Iako zima donosi manje brige o zalijevanju, ne zaboravite na svoje biljke. Povremeno provjeravajte zemlju i zalijevajte biljke umjereno kako biste održali optimalnu vlažnost. Pripazite da ne zalijevate previše, jer višak vode može uzrokovati truljenje korijenja. Ukrasne trajnice koje uzgajamo u posudama na balkonu treba nakon nekog vremena obnoviti jer znatno oslabe u cvatnji ili, pak, izgube na formi, odnosno ogole iznutra. U svakom slučaju, ostarjelim trajnicama pomoći će dijeljenje, a ujedno će se tako dobiti nova biljka bez odlaska u vrtni centar. Sada je idealno vrijeme za dijeljenje vaših biljaka.

 Iako zima donosi manje brige o zalijevanju, ne zaboravite na svoje biljke. Povremeno provjeravajte zemlju i zalijevajte biljke umjereno kako biste održali optimalnu vlažnost. Pripazite da ne zalijevate previše, jer višak vode može uzrokovati truljenje korijenja. Ukrasne trajnice koje uzgajamo u posudama na balkonu treba nakon nekog vremena obnoviti jer znatno oslabe u cvatnji ili, pak, izgube na formi, odnosno ogole iznutra. U svakom slučaju, ostarjelim trajnicama pomoći će dijeljenje, a ujedno će se tako dobiti nova biljka bez odlaska u vrtni centar. Sada je idealno vrijeme za dijeljenje vaših biljaka.

Iako biljke u ovo doba godine miruju, treba dohraniti zemlju organskim gnjovom ili visokokvalitetnim humusom. Dohrana jednom mjesečno će biti sasvim dovoljna. 

Također, biljke u teglama treba unijeti u zatvoreno što je kasnije moguće jer boravak u zatvorenom nije uobičajen za njih pa bi im to moglo naštetiti. 

Zimski ukrasi

Da biste očuvali ugodnu atmosferu na balkonu, dodajte zimske ukrase. Pritom pazite da birate što prirodnije materijale kako bi osigurali osjećaj udobnosti i doma. 

Rasvjeta je najbitniji dio zimske dekoracije. Na ovaj način ćete pružiti potrebnu toplinu vašem vanjskom prostoru. Ako niste ljubitelj lampica, možete postaviti viseće lanterne.

Dekice su vam vjerojatno najbolji prijatelj. Pripremite kutiju ili prostor u kojem ćete držati dekice. Vaši gosti na terasi ili balkonu će vam svakako biti zahvalni, a druženje ugodno. Dekorativni topli i mekani jastuci će dodatno unijeti elemente topline i udobnosti u hladne dane na vašem balkonu. 

I na kraju, tepisi su jako bitna stavka za udobnost u zimskim danima na balkonu. Znamo da kod nas na Balkanu sve ide “od nogu”. Tako će vuneni tepisi stvoriti toplu i ugodnu atmosferu čak i u hladnim danima. Svakako je preporuka postaviti prvo balkonski tepih preko kojeg ćete postaviti topli vuneni tepih.

Održavanje namještaja

Ako imate manje otporan vanjski namještaj na balkonu, preporučuje se da ga čuvate unutar ili pokrijete za vrijeme zime kako biste ga zaštitili od oštećenja uzrokovanih mrazom i vlagom. Drveni namještaj trebao bi se lakirati ili premazati posebnim sredstvima kako bi se produžio njegov vijek trajanja. 

Svi znamo kako su kod nas kvadrati škrti, stoga svakako nije loše razmisliti o opciji prekrivanja namještaja vodonepropusnim navlakama. Na ovaj način ćete zadržati ljetnu funkcionalnost balkona a ujedno i zaštititi balkonski namještaj. 

Provjera i popravci

 Voda uvijek nađe put. Kako bi to spriječili, prije  velikih jesenskih kiša i same zime, provjerite po balkonu ima li pukotina ili oštećenja. Popravite ih kako biste spriječili prodor hladnog zraka i vlage. Također, provjerite stanje brtvi na vratima i prozorima kako biste osigurali da nema propuštanja.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga s prijateljima!
logo_green

NAJNOVIJI ČLANCI

Uradi sam(a): Buket koji možeš pojesti

Uradi sam

Mislite da je vašoj kuhinjskoj dasci došao kraj?

Sve za kuću

7 rješenja za vašu balkonsku oazu

Slow living