Search
Close this search box.

Kako posjetiti Nacionalni park Plitvička jezera za 10€?

Putovanja

ajme_portal_post

Plitvička jezera, jedno od najpoznatijih prirodnih čuda Hrvatske, su mjesto gdje posjetitelji mogu istinski uživati u spekatakularnim prizorima zaštićenim od strane UNESCO-a. Još niste imali priliku posjetiti ova impozantna jezera jer vam je iznos koji morate odvojiti iz budžeta prevelik? Evo kako i kada da planirate kako biste za minimalan iznos uživali maksimalno.

Cijena ulaznica za Plitvice samo 10€?

Ulaznice za Nacionalni park Plitvička jezera mogu se kupiti na licu mjesta na blagajnama ili unaprijed putem interneta. Cijene variraju ovisno o sezoni, najniža je 1.11-31.3. i iznosi 10€, dok je najskuplja u sezoni ljeti i iznosi 40€.  Postoje popusti za djecu, studente i grupe. Zbog ograničenog broja ulaznica preporučuje se online kupnja ulaznica. Ovo naročito vrijedi tijekom razdoblja promocija ( koji su najčešće tijekom travnja i listopada) te ljeti (kada je sezona i turistima su Plitvice nezaobilazno odredište), kako bi se izbjegle gužve i osiguralo mjesto. Dakle ako ne želite platiti najvišu cijenu planirajte posjet tijekom zime ili u travnju i listopadu. Zimi je cijena ulaznica najniža, a snijeg se pobrine za neponovljive prizore s vidikovaca. U travnju i listopadu su najčešće popusti i tada je zapravo idealno jer nije prevruće niti prehladno.

Besplatan parking na Plitvicama

Nacionalni park Plitvička jezera ima dva glavna ulaza, s parkiralištima na oba ulaza. Cijena parkiranja za automobile je 1€ po satu, osim u sezoni (1.6.-30.9). kada je 1,50 €. Automobili s prikolicama, kamperi i autobusi plaćaju dnevnu kartu koja je 10 €, odnosno 15 €  u sezoni. Oba parkinga su besplatna za sve skupine vozila u periodu 1.12.-31.3. Posjetitelji mogu odabrati između Ulaza 1, gdje se nalazi Veliki slap, ili Ulaza 2, smještenog između Gornjih i Donjih jezera. 

Kako odabrati rutu za obilazak Nacionalnog parka Plitvička jezera?

Park nudi različite rute koje posjetiteljima omogućuju magične poglede i potpuno uživanje u ljepoti jezera i slapova. Preporučuje se planiranje rute unaprijed ovisno o vlastitim željama i fizičkoj spremnosti. Sveukupno je osam ruta, od kojih četiri kreću od Ulaza 1, dok preostale četiri kreću od Ulaza 2. Kada odaberete željenu rutu, pogledajte od kojeg ulaza kreće i parkirajte u blizini odbranog ulaza. Duž cijele staze su oznake i nemoguće je izgubiti se. Sve što trebate je pratiti smjerokaze sa imenom rute koju ste izabrali. Moguće je i tijekom obilaska promijeniti rutu pa da krenete rutom A, a završite rutom E. Ne preporuča se baš to raditi, osim ako Park poznajete uistinu odlično. Unutar Parka između Ulaza 1 i Ulaza 2, te određenih punktova se možete voziti električnim vlakom. Neke rute uključuju i vožnju električnim prodom preko jezera. Vožnje vlakom i brodom su uključene u cijenu ulaznice.

AJME SAVJET: Odaberite manje posjećenu rutu kako bi izbjegli gužve.

AJME SAVJET 2: Započnite obilazak od Gornjih jezera jer u tom slučaju imate manje uspona (jer je Gornja jezera na višoj visini od Donjih).

Plitvička jezera idilično mjesto za piknik

Restorani i kafići dostupni su i na ulazima i stajalištima unutar parka za kupnju hrane i pića, ali izbor jela je ograničen, a cijene nešto više, pa se posjetiteljima preporučuje da ponesu vlastitu hranu i piće. Unutar Plitvica ima dovoljno livada kako bi napravili idiličan piknik i uživali.

Sjedeći na zelenim livadama oko jezera, možete uživati u mirnom ozračju, okruženi prirodnim ljepotama i zvucima ptica.

Molimo vas da nakon piknika pažljivo pokupite svoje smeće i odložite ga na predviđenim mjestima za recikliranje. Ovim jednostavnim korakom svaki posjetitelj pridonosi očuvanju ljepote Plitvičkih jezera i osigurava da ovo čarobno okruženje ostane netaknuto za buduće generacije. Ovo je iznimno važno kako bi očuvali prekrasnu prirodu.

ajmeportal-gornja-jezera-plitvice

Praktične informacije

Pratite vremensku prognozu te odjeću i obuću izaberite u skladu s njom. Udobnost je najbitnija, pogotovo ako izaberete rutu koja zahtjeva višesatnu šetnju. Većina terena nije prezahtjevna tako da su udobne tenisice ok izbor. U jesen i proljeće se obucite slojevito jer su jutra i večeri vlažne i hladne, a tijekom dana dok je sunce visoko je dosta vruće.

Nacionalni park Plitvička jezera ima vlastitu aplikaciju putem koje možete istražiti rute, parking, te smještaj i restorane unutar Parka. U aplikaciji možete označiti i svoje parkirno mjesto kako biste lakše pronašli svoj automobil na povratku. Još jedna prednost aplikacije je da imate popis flore i faune te možete saznati više o svim vrstama koje žive na ovom području. Na stazama nema previše informativnih ploča, pa je aplikacija super rješenje za one koji žele znati više.

AJME SAVJET ZA RODITELJE: Nosiljke su praktičniji izbor za roditelje s malom djecom, dok bi vožnja dječjih kolica mogla biti izazovna zbog terena i stepenica.

Jedno je sigurno, posjetitelji Nacionalnom parku Plitvička jezera mogu očekivati nezaboravno iskustvo. Planiranjem unaprijed posjet parku ne treba biti skup i nedostižan, jer kao što ste mogli pročitati u tekstu, uz besplatan parking i cijenu ulaznice od svega 10€ možete uživati u magiji koju nude samo Plitvička jezera.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga s prijateljima!
logo_green

NAJNOVIJI ČLANCI

Onkraj svijeta, u Japanu

Putovanja

Top 10 najljepših plaža na Visu: vodič za savršen ljetni odmor

Putovanja

Ovog se tjedna održava sedmo izdanje Thrill Blues Festivala

Događanja