Divite li se i vi onim predivnim vijencima na društvenim mrežama? Voljeli bi i sami napraviti jedan takav, ali niste sigurni odakle krenuti? Upravo tome služe radionice koje organizira Lalisia Decor.
Tik pred početak blagdanske sezone, naše Ana i Jelena prisustvovale su jednoj takvoj posebnoj radionici posvećenoj izradi adventskih vijenaca. Radionica se održala u ugodnom ambijentu Splitska coffee&co. Tina i Sanja, sestre koje pod imenom Lalisia decor stvaraju čudesne cvjetne dekoracije za sve prigode, vodile su ovu radionicu i evo što su nas naučile.
Kako izraditi adventski vijenac?
Za početak, pripremite potreban materijal: grane bora, jele i/ili čempresa, škare za granje, slamnati vijenac, žicu za motanje i pištolj za silikonsko ljepilo. Pripremite i ukrasne trake te ukrase koje želite dodati poput šišaka, božikovine, bobica, kuglica za bor, ukrasnih trava… Izbora je mnogo, a sve ovisi kakav vijenac želite napraviti. Ne zaboravite držače za svijeće i svijeće. 4 komada jer ipak radimo adventski vijenac.
Nas je sve to dočekalo na stolovima, spremno da se primimo posla i uživamo u vlastitoj kreativnosti.
Tina nam je objasnila kako krenuti i stavljati zelenilo da vijenac bude pravilnog izgleda i fino “popunjen”. Polaznice su se primile posla i malo po malo nastajali su vijenci. Svaka je kreirala svoje malo remek djelo koristeći različite materijale. Bilo je zanimljivo gledati kako izbor ukrasa, zelenila i boja trakica utječe na krajnji izgled adventskog vijenca.
– Kad gledaš Tinu, sve izgleda jednostavno, ali kad kreneš raditi shvatiš da baš i nije tako lako i da trebaš pomoć.- otkriva nam jedna od polaznica.
Božić je vrijeme kuhanog vina i gina
Dok su učile vještine izrade vijenaca, polaznice su se mogle opustiti uz čašu kuhanog vina ili gina, što je dodatno naglasilo blagdansku atmosferu. Uz pića su se posluživali i razni slasni zalogaji. Ako niste, svakako svratite do Splitska coffee&co. i kušajte sendviče s uljem tartufa, mozzarellom, mortadelom i pistacijom.
– Kombinacija ulja tartufa, pistacija i mortadele u hrskavom tijestu i rastopljena mozzarella je nešto preukusno što ne želite prestati jesti, iako znate da ste siti i da bi trebali stati.- rekla nam je kroz smijeh naša Ana.
Uz sendviče je poslužena i Pinsa Romana s buratom, mortadelom, matovilcem i cherry rajčicama. Desert su bile neizostavne fritule, jedan od simbola Božića u Dalmaciji.
Jesmo li uspjele u izradi vijenaca?
Radionica je imala sve elemente uspješnog okupljanja: kreativnost, ukusnu hranu, piće i, naravno, zabavnu ekipu. Vijence smo uspješno napravile. Neke su uspjele samostalno, a neke uz pomoć Tine i Sanje.
Na kraju radionice, svaka sudionica ponijela je kući svoj vijenac, ali i znanje kako same mogu stvoriti nešto tako posebno.
Što smo naučile na radionici?
Neki se možda sjećaju Uskrsne radionice kojoj smo prisustvovale i što smo naučile, a o tome možete pročitati u članku na ovom linku.
Naravno da su sve polaznice i ovog puta naučile mnogo toga korisnog. Na primjer, jako boli kad se spržiš na pištolj za vruće ljepilo i dobro je imati rukavice da kasnije ruke ne budu pune smole.
Ponekad imaš jednu zamisao, ali te proces odvede u drugom smjeru i tvoj vijenac na kraju izgleda skroz drugačije nego si zamislila na početku.
Iako smo gledale Tinu i bezbroj videa na internetima o vezanju mašne, i dalje izgleda lakše dok se gleda nego kad krenemo raditi.
Naučile smo da prvo stavljamo zelenilo koje vežemo žicom, a kasnije dodatke lijepimo na zelenilo.
Naučile smo i kako popuniti “rupe” koristeći posebne spajalice.
– Naučile smo da smo sposobne napraviti same vijenac uz vodstvo cura iz Lalisia decor, ali i dalje je lakše kontaktirati ih i naručiti gotovi vijenac.- kaže nam Jelena.
Želite i vi Lalisia decor vijenac?
Održane su dvije radionice ove godine. Iduća se planira tek za Uskrs. Za ovakve radionice se uvijek traži mjesto više pa pratite objave na Lalisia decor stranicama i rezervirajte mjesto na vrijeme.