Search
Close this search box.

Kako transformirati stan od 32m2 u luksuzni apartman za najam

Uradi sam

ajme_portal_post

Primjer u praksi: apartman na otoku Korčuli

Renovacija malenog stana može izgledati kao izazov, ali uz pomoć stručnjaka i pravilan pristup, možete prostor od 32 kvadrata pretvoriti u pravu oazu udobnosti i stila. Ovaj članak istražuje primjer renovacije stana u Lumbardi na otoku Korčuli, gdje su vlasnici odlučili potpuno transformirati prostor kako bi maksimalno iskoristili svaki kvadrat. 

Pitali smo Niku Tudor, diplomiranu arhitekticu i dizajnericu interijera, koja je zaslužna za nevjerojatnu transformaciju ovog stana, da nam ispriča više o samom projektu.

– Ovdje je zaista velika razlika u iskorištenosti prostora između zatečenog i projektiranog stanja. Soba je bila predmenzionirana u odnosu na ostatak stana, kuhinja bila mala i loše opremljena, blagovaonica zbivena uz zid, a dnevnog boravka u pravom smislu nije ni bilo. Najzanimljiviji trik u ovom projektu je u kupaonici. Zadatak dizajnera interijera je prije svega da svojom intervencijom podigne vrijednost nekretine, a na ovom primjeru to baš jako dolazi do izražaja. – komentirala je Nika. 

Kreativno rušenje zidova za optimalni prostor

Jedan od ključnih koraka u svakom projektu uređenja interijera je pravilna i suvremena organizacija i dimenzioniranje prostorija. Nika se odlučila na pristupila rušenje zidova s vizijom prostranog i povezanog prostora. 

– Nacrtalo se prvo nekoliko tlocrtnih rješenja kako bi se najbolje uskladile želje investirora i mogućnosti prostora. Imala sam sreću da investitori prepoznaju vrijednost ovog rješenja koje sam i sama smatrala najboljim. Naravno da nije bila jednostavna odluka investitoru srušiti sve zidove koje je sam gradio u prošlosti, ali novi trendovi i stil života to danas često traže pri renovaciji. Rušenje zidova je bila hrabra odluka koja se itekako isplatila.  – kaže nam Nika

Prostor je postao fluidan, omogućujući optimalnu iskorištenost i  postavljanje suvremene opreme i tehnologije na koju su ljudi danas navikli. 

– U vrijeme stvaranja ovog izvornog tlocrta, očito je da televizor nije bio prioritet, a mikrovalna se gotovo uopće nije koristila. Danas je to osnovni standard, pogotovo za najam. – dodala je Nika.

Inovativna organizacija kupaonice

Kako bi se maksimalno iskoristio prostor, kupaonica je organizirana kao dio sobe, eliminirajući potrebu za hodnikom. Ovaj pristup ne samo da čuva prostor, već i stvara jedinstven i suvremen doživljaj. Prostorni raspored omogućuje gostima da se odmore i opuste u udobnosti vlastitog kutka za osobnu higijenu, bez ikakvog ometanja.

Umivaonik je postavljen kao dio sobe i koristi se u sklopu prolaza prema sobi. Zbog intime gostiju, tuš i wc školjka su izdvojeni. Na taj način dio koji je prije bio samo hodnik postaje koristan dio kupaonice. Uz pomoć tog trika i optimiziranja dimenzija sobe stvorio se prostor za veliku kuhinju i dnevni boravak. 

Kuhinja kao središte doma

Kuhinjski prostor doživio je značajnu transformaciju. Duljina kuhinje povećana je, a opremljenost je nadmašila prethodno stanje. Kuhinjski otok preuzeo je ulogu stola, čime se stvorio dodatni prostor za dnevni boravak. Tudor naglašava da je ova kuhinja “turbo kuhinja”, s bogatom opremom koja unapređuje funkcionalnost i estetiku prostora.

Njena transformacija stana u Lumbardi na Korčuli pokazuje da čak i mali prostori mogu postati elegantni, funkcionalni i luksuzni. Zahvaljujući predanosti Nike Tudor prostor je gotovo identičan 3D vizualizacijama, a rezultat je prostor koji ne samo da privlači turiste već i dodatno valorizira nekretninu. 

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga s prijateljima!
logo_green

NAJNOVIJI ČLANCI

Uradi sam(a): Buket koji možeš pojesti

Uradi sam

Mislite da je vašoj kuhinjskoj dasci došao kraj?

Sve za kuću

7 rješenja za vašu balkonsku oazu

Slow living