Search
Close this search box.

Kliško polje: Mjesto za izlet u blizini Splita

Putovanja
ajme_portal_post

Kliško polje je zelena oaza koja se nalazi u blizini grada Solina i podno Klisa, a nadomak Splita, idealna za izlet i šetnju. Ako ste iz okolice, jeste li znali da se ovo izletište nalazi u vašem stražnjem dvorištu?

Renovirana 2019., ova šetnica pruža nezaboravno iskustvo sa mnoštvom mostića koji se protežu uz potok i prekrasnim pogledom na okolne brežuljke i Klišku tvrđavu. Idealno je mjesto za šetnju sa djecom ili bicikliranje. Dozvoljeno je i psima. Ponesite dekicu pa napravite piknik ili jednostavno lezite na travu i uživajte u zvukovima prirode. U ovom članku ćemo detaljno istražiti što sve Kliško polje nudi i zašto biste trebali posjetiti ovaj skriveni dragulj.

Kako doći do Kliškog polja?
Što možete očekivati na Kliškom polju?
Što je još u blizini Kliškog polja?

Kako doći do Kliškog polja?

Do Kliškog polja možete doći na dva načina: starom cestom koja vodi prema Tvrđavi Klis ili iz Solina. U oba slučaja koristite Google Maps, al nemojte mu baš 100% vjerovati. Slijedite svoju intuiciju ili pogledajte na YouTube videu.

Ako idete starom cestom prema Tvrđavi Klis, Google Maps će pogoditi skretanje s nje u desno. Međutim jednom kad skrenete počne se gubiti. Pratite malo cestu, malo Google i vozite nizbrdo. Doći ćete do makadamske ceste i nakon 300 metara parkirajte na nekom od ugibališta. Nastavite nizbrdo. Načulite uši, otvorite oči i brzo će vam se ukazati šetnica.

Druga opcija, i po nama bolja, je iz Solina i na ovoj cesti vas GPS vodi jako dobro, sve do sve do posljednjih 100 metara. Kada krenete serpentinama prema Klisu, trebate skrenuti lijevo između stijene i bankine na dobro uređen makadamski put. Problem nastaje jer se ljudima to skretanje čini kao prolaz u provaliju. Nije. Ako ste došli do velikog oštrog skretanja na glavnoj cesti, tada ste propustili ovo skretanje i morate se vratiti nazad.

Na makadamskoj cesti na nekoliko mjesta možete parkirat, a kraju tog puta nalazi se okretište za automobile (osim ako se neki pametnjaković nije parkirao na tom mjestu).

Što možete očekivati na Kliškom polju?

Šetnica od 2 kilometra je nedavno renovirana i sadrži bezbroj mostića koji se protežu uz potok. Šetnica prilagođena i za dječja kolica, ali na nekim mjestima je izazovno pa preporučamo klokanicu.

Idealna je za ljubitelje pasa, jer je dopušteno da vaši psi budu s vama na stazi. Ali, molim vas, vodite računa da su okolo djeca pa pazite da su vaši ljubimci uvijek negdje blizu vas. Također, dio je biciklističke staze pa je odlična za bicikliranje. Biciklisti su oduševljeni ovom stazom od 7 km koja nije zahtjevna, a okružena je prekrasnim krajolikom.

Šetnica više nema nijednu klupu, iako je incijalno postavljeno, pa preporučamo ponijeti opremu za piknik. Ovisno o vašim preferencijama, možete ponijeti hranu i piće, posuđe, pribor za jelo, tanjure, čaše, stolnjak, dekicu za sjedenje, sredstva za zaštitu od insekata, igračke za zabavu i naravno, smeće vrećice za odlaganje otpada nakon piknika.

Ostavljanje otpada u prirodi predstavlja ozbiljan problem za okoliš, životinje i ljude. Stoga je važno voditi računa o odlaganju otpada na odgovarajući način, ponesite svoj otpad sa sobom i odložite ga na za to predviđena mjesta.

Što je još u blizini Kliškog polja?

Prošetali ste se Kliškim poljem i željni ste još avanture? Odmah iznad vas, na vrhu brda nalazi se Tvrđava Klis. Radno vrijeme Tvrđave je svaki dan od 9 do 17 sati. Cijena ulaznice za odrasle je 10€, dok djeca do 15 godina plaćaju 3€. Ulaznica uključuje posjet Muzeju Maslina i posjet tvrđavi Klis. Tvrđava je jedna od najvažnijih turističkih atrakcija u ovom području i preporučujemo ju posjetiti u kombinaciji sa šetnjom Kliškim poljem.

Nedavno je otvoreno izletište Jadro s raznim sadržajima za sve generacije. Uz rijeku se nalazi uređeni park s klupama, stolovima za piknik i roštiljem, dječje igralište i balote što ga čini idealnim mjestom za opuštanje u prirodi i uživanje u čistom zraku.

Pored prirodnih ljepota, tamo ćete pronaći i prezentacijski centar za mekousnu pastrvu. Centar i ima uređenu multimedijalnu dvoranu i podrum s mrjestilištem mekousne pastrve. Dječji kutak obogaćen je s interaktivnim sadržajem prilagođen edukaciji o ekologiji i očuvanju prirode.

Na nekoliko minuta vožnje nalazi se i antički grad Salona, nekadašnji glavni grad rimske pokrajine Dalmacije. Danas se u Saloni mogu vidjeti ostaci antičkih građevina, poput amfiteatra, termi, foruma i katakombi, što ga čini popularnom turističkom destinacijom za ljubitelje povijesti i arheologije.

Mjesto za odmor možete pronaći i u Solinu, na Gospinom otoku. Na lijepom travnjaku okruženom rukavcima rijeke Jadro možete vidjeti patke kako radosno plivaju, a najbolje mjesto za njihovo promatranje i hranjenje je ispod mosta, pored Gradskog kafića.

Solin-patkice

Kombinirajući posjet Kliškom polju s Tvrđavom Klis i Salonom imate odličan jednodnevni izlet. Očekuje vas mnoštvo avantura, od razgledavanja povijesnih znamenitosti do istraživanja divljine. Budite spremni i ponesite sa sobom ne samo dobru volju i zanimljivu ekipu, već i nešto za jesti i piti. Ako ste zaboravili košaru za piknik, ne brinite. U blizini Kliškog polja ima nekoliko restorana i konoba gdje se može dobro jesti. Uz dobru organizaciju, ova ruta pruža nezaboravan doživljaj te je savršena za obiteljski izlet ili druženje s prijateljima.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga s prijateljima!
logo_green

NAJNOVIJI ČLANCI

Provjerili smo za vas: Što istražiti u Omišu?

Putovanja

Zašto je Fortica poviše Omiša nezaobilazna turistička lokacija?

Putovanja

U ribolov s tatom – Zašto je ovo odlična aktivnost?

Slow living