Search
Close this search box.

Kratki vodič – kako uspješno putovati s djecom?

Putovanja

ajme_portal_post

Priprema Za Putovanje

Putovanje s malom djecom može biti zabavno i korisno iskustvo, ali može biti i izazovno. Evo nekoliko savjeta koji će vam pomoći da vaše putovanje prođe glatko:

Kako isplanirati putovanje s djecom?

Pobrinite se da planirate svoje putovanje što je više moguće unaprijed. To uključuje rezerviranje letova i smještaja, kao i istraživanje aktivnosti koje možete učiniti te mjesta za jelo.

Pitajte svoju djecu za njihov doprinos o tome kamo bi željeli ići, što bi htjeli raditi i što bi htjeli vidjeti. To će im pomoći da se osjećaju uključenije u putovanje i više uzbuđeni zbog njega.

Potražite destinacije i aktivnosti koje će se svidjeti i vama i vašoj djeci. Neke dobre opcije mogu uključivati tematske parkove, vodene parkove, zoološke vrtove, muzeje i parkove prirode. Neke od naših prijedloga možete pronaći na linku.

Kada planirate putovanje, uzmite u obzir vrijeme putovanja i kako bi ono moglo utjecati na vašu djecu. Na primjer, ako putujete s vrlo malom djecom, možda bi bilo najbolje izbjegavati  visoku sezonu kada gužve mogu biti ogromne.

Mnoga odredišta i aktivnosti nude ponude i popuste za obitelji ili grupe. Istražite sve popuste i posebne ponude koje bi vam mogle pomoći da uštedite novac na putovanju.

Provjerite imate li sve potrebne dokumente za svoju obitelj, kao što su putovnice i osobne iskaznice, polica osiguranja i slično. Ako vaša djeca imaju drugačije prezime od vašeg, ponesite kopiju njihovog rodnog lista kako biste dokazali srodstvo.

Iako je važno imati raspored aktivnosti i odredišta, također je važno planirati pauze. To će vašoj djeci dati priliku da se odmore i napune baterije nakon napornog dana u razgledavanju.

Napravite popis stvari koje trebate spakirati. Na ovaj način nećete zaboraviti ništa važno.

Budite spremni na sve potencijalne izazove koji se mogu pojaviti, na primjer, ponesite sve potrebne lijekove, a također svakako spakirajte pribor za prvu pomoć u slučaju manjih ozljeda.

Kako se pakirati za putovanje s djecom?

Ponesite sa sobom sve bitne potrepštine za svoje dijete, kao što su pelene, maramice, presvlaku i putnu ljekarnu. Naravno, ako nešto i zaboravite, uvijek to možete kupiti kada dođete na svoju destinaciju. Također je dobra ideja ponijeti neke poznate igračke ili grickalice.
Budite spremni na kašnjenja i smetnje: putovanja mogu biti nepredvidiva, pa je dobro biti spreman na kašnjenja i smetnje. Spakirajte dodatne grickalice, aktivnosti i odjeću za presvlačenje u slučaju neočekivanih kašnjenja.
Obavezno uzmite pauze: duga putovanja mogu biti naporna i za vas i za vaše dijete, pa se pobrinite za pauze kad god možete. To može značiti zaustavljanje na piknik ručku, posjet igralištu ili šetnju parkom.
Razmislite o najmu opreme: ako letite, razmislite o najmu autosjedalice ili prijenosnog krevetića za svoje dijete. Jeste li znali da možete iznajmiti dječja kolica ili drugu opremu na odredištu. To vas može spasiti od nošenja gomile dodatne opreme i učiniti vaše putovanje ugodnijim.
Budite fleksibilni i imajte strpljenja: Ponekad stvari ne idu po planu, pokušajte se nositi s izazovima i prilagoditi se po potrebi. Također je važno zapamtiti da vaše dijete možda neće imati isti raspored kao vi, stoga pokušajte biti fleksibilni i imati razumijevanja za njihove potrebe.
Isprobajte lokalnu hranu koja je popularna tamo gdje se nalazite. Širite svoje horizonte i po pitanju svjetske gastronomije. Zabavite se i stvarajte uspomene sa svojim mališanima.

Što očekivati na putovanju s djecom?

Kada krećete na putovanje s djecom, morate imati sve potrebne dokumente, kao što su putovnica ili osobna iskaznica. Osigurajte si da imate dovoljno hrane i pića za djecu tijekom putovanja, posebno ako se putuje negdje daleko. Ponesite neophodne lijekove za svako dijete, ali i odrasle, kao što su lijekovi za alergije, probavne smetnje ili neke druge bolesti. Uzmite i koju igračku kako bi zabavili djecu tijekom putovanja, posebno ako se putuje na više dana. Pratite vremensku prognozu pa po potrebi ponesite kišobran, kabanicu i nepromočivu obuću. Ponesite kremu za sunčanje i šešir za svako dijete, kako bi se zaštitili od sunca. Nemojte zaboraviti knjige ili karte za svako dijete, kako bi se mogli uključiti u istraživanje i učenje o novom mjestu.

Kada raditi pauze na putovanju s djecom?

Kada se putuje s djecom, važno je imati dovoljno pauza kako bi se djeca mogla opustiti i odmoriti. 

Preporučena učestalost pauza je svakih 2-3 sata, ovisno o potrebama i dobi djece. Ako putujete automobilom ili autobusom, to vrijeme može biti kraće jer djeca mogu biti manje aktivna u automobilu. Kada se uzmu pauze, bitno je da se djeca mogu kretati i igrati. Ako putujete automobilom, pokušajte pronaći parkove ili igrališta na ruti, a na kojima se djeca mogu igrati.

Također je važno zabaviti djecu i pripremiti ih za put, objasniti im cilj putovanja, objasniti što će raditi, pokazati im slike, karte, itd. Na ovaj način će se nezainteresiranost, ako je ima, pretvoriti u zabavu.

Kako se zabaviti na putovanju s djecom?

Posjetite lokalne, povijesne znamenitosti i idite na izlete pa će tako biti zabavno i obrazovno za djecu. Pronađite parkove ili igrališta na vašem odredištu gdje se djeca mogu igrati, trčati i skakati. Ako ste na odredištu sa bazenom ili morem, omogućite djeci da se kupaju i uživaju u vodi.

Ispričajte im o toj katedrali povijesne činjenice, ako su veći. One manje ćete impresionirati ako im kažete koliko je kamiona, bagera i dizalica bilo potrebno da se katedrala sagradi. 

Zastanite ispred tih plavih vrata i pitajte ih kako misle da su se vlasnici odlučili baš za tu boju? Koju bi oni boju koristili?

Ne zaboravite male stvari. I novi cvijet će djeci biti zanimljiv. Zastanite da pomirišete svaki.

Važan savjet za kraj…

Biti fleksibilan na putu s djecom može biti izazov, ali s nekim AJME idejama i planiranjem moguće je osigurati da je putovanje što ugodnije za sve. Imajte rezervne planove za slučaj nepredviđenih okolnosti, kao što je loše vrijeme ili promjene u planu. Ne budite opterećeni vremenom, nekad se događaju stvari koje ne mogu biti kontrolirane i treba se pomiriti s tim, i uživati u trenucima.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga s prijateljima!
logo_green

NAJNOVIJI ČLANCI

Onkraj svijeta, u Japanu

Putovanja

Top 10 najljepših plaža na Visu: vodič za savršen ljetni odmor

Putovanja

Ovog se tjedna održava sedmo izdanje Thrill Blues Festivala

Događanja