Search
Close this search box.

Kuća od priča: Kako radionice pisanja priča oblikuju maštu školaraca?

Događanja

ajme_portal_post

Radionice pisanja priča za školarce pružaju mnoge koristi koje doprinose razvoju njihovih jezičnih, kreativnih i kognitivnih vještina te otvaraju vrata kreativnosti. Shvatila je to i Jelena Pervan koja je još 2019. godine otvorila Kuću od priča.

Jelenu možda poznajete kao autoricu popularnog fujkastog serijala slikovnica „Mrljek i Prljek“ o zdravlju i higijeni. Njeni naslovi poput “Pjegava Iva”, “Hrkalo”, “Pudingo” i “Tonka će sutra,” nose djecu u raznolike svjetove i priče.

Za djecu piše od srednje škole i kao autorica imala je priliku često posjećivati djecu u školama, vrtićima, rehabilitacijskim ustanovama i knjižnicama te s njima raditi različite literarne radionice. S vremenom je svoje radionice pisanja i programe odlučila staviti pod jedan krov, u jednu kuću – Kuću od priča.

O Kući od priča

U Kući od priča održavaju se radionice pisanja priča za školarce od 2. do 5. razreda i radionice stvaranja priča za predškolce i prvaše. Svaka je radionica tematski različita, suvremena i šašava, prilagođena dječjim interesima. Djeca na ovim radionicama uče strukturirati priču, stvoriti uvjerljive likove, postaviti atmosferu, osjetiti vlastiti stil i pričom riješiti neki problem.

– U Kući od priča ne pišemo da bi popravili ocjenu iz sastavka, ne pišemo da bi se pripremili za Lidrano, već za svoj gušt. Svako dijete u sebi nosi mnoge priče, neke čudesne i neke teške, a ja im pomažem da ih ispričaju i da u tom procesu maksimalno uživaju. Kroz stvaranje priče imamo se priliku upoznati na jednoj posebnoj razini i pogledati i sebe i svijet oko sebe iz različitih perspektiva. – rekla nam je Jelena.

Kuća od priča nije prostor, već živo mjesto gdje svaka priča dobiva svoj dom. Kroz godine, Jelena je usklađivala svoje programe s potrebama djece, uvijek čuvajući jednu konstantu – pronalaziti nove i zanimljive načine kako da djecu zaljubi u priče.

Kuća od priča u Splitu: raspored radionica u veljači

U ljeto 2023., Kuća od priča preselila se u Split, donoseći radionice školarcima u tom dijelu Hrvatske. Radionice se održavaju najčešće jednom mjesečno u Splitu, a povremeno i u drugim gradovima.

U veljači Jelena organizira dvije zanimljive radionice u Prostoru/Culture Hub Croatia. Predškolci i prvašići imat će priliku sudjelovati u procesu stvaranja priče, dok će starija djeca istraživati svijet pisanja na radionici posvećenoj umjetnosti stvaranja priče.

Na radionici Ups! Upao sam u priču” djeca će upoznati dječaka Henryja iz priče Olivera Jeffersa koji je odlučio grickati knjige. Zajedno ćemo istražiti priču o Henryju i njegovim neobičnim avanturama nakon što je pojeo različite predmete. Što se događa kad netko pojede gusjenicu ili čak tavu za palačinke? Hoće li to biti putovanje prema trbuhobolji ili uzbudljiva avantura smještena u priču koju ćemo zajedno stvoriti? – najavljuje zagonetno Jelena.

Raspored radionica pisanja „Ups! Pojeo sam priču“

  • subota, 3.2. od 10.30 do 12 sati stvaranja priče za djecu od 2. do 4. razreda
  • subota, 17.2. od 10.30 do 12 sati stvaranja priče za predškolce (6+) i prvaše

Sve radionice održavaju se u Prostoru / Culture Hub Croatia (Plančićeva 2) u Splitu. Naknada za sudjelovanje iznosi 12 €, a plaća se prilikom dolaska. Prijave su obavezne i vrše se putem e-maila: kucaodprica@gmail.com.

Pričaonice i literarne radionice u Splitu

Jelena se ne zaustavlja samo na pisanju priča, u Splitu i okolici održava pričaonice, organizira senzorne radionice za djecu s posebnim potrebama i druži se s predškolskom djecom na raznim radionicama, koristeći različite tehnike poput stripa i storyboarda.

Mnogi školarci pokazuju otpor prema pisanju, a sve je više djece koja se nose s određenim teškoćama u čitanju ili pisanju pa im ono stvara dodatnu frustraciju.

– Na svojim radionicama djeci nastojim pokazati onu stranu pisanja i stvaranja priča koja nema veze sa zadaćama, školom i moranjem. Naša su druženja opuštena, puno razgovaramo, upoznajemo se i susrećemo se u priči. Taj iskreni susret u kojem su njihove ideje, misli i emocije viđene, poštovane i u kojem su nježno vođeni da ih pretoče u malo umjetničko djelo, daje im snagu i samopouzdanje za svakodnevni život. Budući da su na pragu ulaska u pubertet, svijet u njihovim očima trenutno može izgledati kao prilično izazovno i ponekad strašno mjesto. – naglašava Jelena.

Ugostite Jelenine radionice kod vas

Jelena obožava staviti Kuću od priča na kotače i krenuti u nove pustolovine. Ako želite da Kuća od priča donese čaroliju priča u vašu knjižnicu, školu, vrtić, rehabilitacijsku ustanovu ili vlastiti vrt možete joj se javiti. Pozovite Mrljeka, Prljeka i sve likove iz Jeleninih priča, ili odaberite tematsku radionicu pisanja koja najbolje odgovara vašem okruženju.

–  Za dodatne informacije o radionicama Kuće od priča, posjetite web stranicu ili kontaktirajte putem e-maila: kucaodprica@gmail.com. Roditeljima svaki mjesec šaljem raspored radionica, a mogu se prijaviti i na besplatni newsletter. – zaključno će Jelena.

Kuća od priča je spremna za novu avanturu, a vi ste pozvani biti dio nje!

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga s prijateljima!
logo_green

NAJNOVIJI ČLANCI

Specialty kava koju morate probati: D16 i Amokka pozivaju vas na nezaboravan event u Splitu!

Događanja

Galerija Meštrović domaćin izložbi Petra Dolića

Događanja

Rubix Festival u Porto Montenegru: Spektakl koji ne smijete propustiti

Događanja