Search
Close this search box.

Ljetni kamp za djecu: “A di ću s dicon liti?”

Događanja

ajme_portal_post

Ljetni kampovi za djecu su programi koji se organiziraju tijekom ljetnih mjeseci kako bi se djeca mogla družiti, razvijati nove vještine i doživjeti nova iskustva. Budimo iskreni, ovi kampovi su zapravo spas za zaposlene roditelje. Za one koji nemaju baka/djeda/teta/itd. servis i uvijek žongliraju s godišnjima na kojem jedan roditelj bude s djetetom, dok drugi radi i obrnuto. Želite napokon godišnji provesti zajedno?  U nastavku ovog teksta možete otkriti popis dnevnih i kampova s noćenjem za djecu.

Ljetni kamp – sve što trebate znati

Cilj ljetnih kampova je pružiti djeci zabavne i edukativne aktivnosti tijekom ljetnih praznika.

Kampovi su sjajan način da vaša djeca provedu vrijeme u prirodi, steknu nove vještine i prijatelje, te se zabave u nekom novom okruženju. Kampovi se organiziraju na različitim lokacijama, kao što su različite škole, udruge, ali i na otvorenom u planinama, na jezerima, u šumama i na plažama. Svima im je zajedničko da nude mnoge aktivnosti u kojima djeca mogu uživati u društvu novih prijatelja.

Kampovi za djecu obično traju od nekoliko dana do nekoliko tjedana, ovisno o vrsti kampa i dobi djece koja sudjeluju. Postoje kampovi za djecu mlađe dobi, kao i kampovi za tinejdžere, a aktivnosti se obično prilagođavaju dobi i sposobnostima djece.

Aktivnosti koje se nude na kampovima mogu biti planinarenje, kajakarenje, ribolov, plivanje, sportske aktivnosti, umjetničke radionice, izgradnju skloništa i mnoge druge. Osim toga, kampovi za djecu obično organiziraju i društvene igre, plesne zabave, noćne aktivnosti i druge zabavne događaje kako bi djeca imala priliku upoznati nove prijatelje i stvoriti trajne uspomene.

Djeca se mogu naučiti osnovama preživljavanja u prirodi, održavanju logorske vatre, osnovama prve pomoći i drugim korisnim vještinama. Također mogu ponuditi razne oblike obrazovanja, poput prirodnih znanosti, stranih jezika, umjetnosti i povijesti.

Jedna od nezamjenjivih prednosti kampova jest da pružaju priliku za razvoj samostalnosti, samopouzdanja i odgovornosti. Djeca će morati preuzeti odgovornost za sebe i sudjelovati samostalno u aktivnostima koje se nude na kampu. Ovo iskustvo može biti vrlo korisno za njihov budući život, ali i osobni razvoj.

Ako razmišljate o upisu svog djeteta u ljetni kamp, preporučujemo vam da istražite različite opcije i pronađete kamp koji najbolje odgovara interesima i dobi vašeg djeteta.

Što izabrati? Dnevni ljetni kamp ili kamp s noćenjem za djecu

Dnevni i kampovi s noćenjem su dvije glavne vrste kampova koje se nude djeci tijekom ljetnih mjeseci. Svaki od njih ima svoje prednosti i nedostatke. Oba tipa kampova nude slične aktivnosti i iskustva, ali se razlikuju po trajanju i načinu na koji djeca sudjeluju u kampu.

Dnevni kampovi su kampovi gdje djeca odlaze na aktivnosti tijekom dana, ali se vraćaju kući svaku noć. Ovi kampovi obično traju od nekoliko dana do nekoliko tjedana, a djeca mogu sudjelovati u različitim aktivnostima, kao što su sportske aktivnosti, umjetnički programi, jezični tečajevi i drugo.

Prednost dnevnih kampova je ta što su obično jeftiniji od kampova s noćenjem, a djeca mogu provesti vrijeme s obitelji nakon što završe s aktivnostima. Također, dnevni kampovi su idealni za djecu koja ne vole/žele spavati daleko od kuće. Međutim, jedan od nedostataka dnevnih kampova je da djeca neće doživjeti neka iskustva, kao što su druženje s drugom djecom izvan aktivnosti ili noćne programe koje kampovi organiziraju.

Kampovi s noćenjem su kampovi gdje djeca spavaju u kampu tijekom cijelog trajanja kampa. Djeca se najčešće grupiraju u kampove s drugom djecom iste dobi i interesa, a provode vrijeme u različitim aktivnostima kao što su sportske aktivnosti, vještine preživljavanja u prirodi, umjetnički programi, i drugo. Ovakvi kampovi se obično održavaju u prirodi, u planinama, na jezerima, u šumama ili uz more. Djeca provode vrijeme u sudjelujući u različitim aktivnostima, poput pustolovina u prirodi, sportskih aktivnosti, učenju stranog jezika, a zatim se vraćaju u svoje mobilne kućice ili šatore za noćni program i odmor. 

Nekoliko je prednosti kampova s noćenjem. Djeca imaju priliku za potpuno novo životno iskustvo, razvijaju prijateljstva s drugom djecom izvan aktivnosti, uživaju u disko večerima, karaokama i sličnim aktivnostima koje se obično ne nude u dnevnim kampovima. No postoje i nedostaci. Jedan od glavnih nedostataka kampova s noćenjem je njihova cijena, jer su obično dosta skuplji od dnevnih kampova. Također, neka djeca se mogu osjećati nesigurno ako su duži period daleko od kuće.

Obje vrste kampova nude slična iskustva i aktivnosti. Uzimajući u obzir sve prednosti i nedostatke, važno je odabrati kamp koji će najbolje odgovarati potrebama i interesima vašeg djeteta.

Tematike i cijene ljetnih kampova

Kampovi za djecu su uglavnom prilagođeni interesima i dobnim skupinama, od sportskih kampova do umjetničkih i znanstvenih.

Sportski kampovi nude djeci priliku da se usavrše u raznim sportovima, npr. nogomet, košarku, plivanje. Mogu biti i “općeniti” kao male sportske akademije u kojima će se djeca upoznati sa više različitih sportova. Ovi kampovi obično imaju stručne trenere i nastavnike koji pomažu  djeci da razviju svoje vještine i povećaju samopouzdanje ne samo u sportu već kroz sport i u svakodnevnom životu.

Umjetnički kampovi su idealni za djecu koja se bave plesom, glazbom, slikanjem ili drugim oblicima umjetnosti. U ovim kampovima djeca imaju priliku da se dodatno upoznaju s raznim umjetničkim tehnikama i još više razviju svoj kreativni potencijal. 

Znanstveni kampovi su odlični za djecu koja su znatiželjna i vole eksperimentirati. U tim kampovima djeca mogu naučiti o raznim znanstvenim područjima, npr. kemiju, biologiju, matematiku i inženjerstvo. 

Cijene su poprilično raznolike. Ovisi o trajanju kampa, radi li se o dnevnom ili kampu s noćenjem, imaju li djeca osigurane obroke itd.

Neki kampovi imaju i više opcija pa samim time i nekakav cjenovni raspon ovisno o programu.

Cijene su od 25 € pa naviše. Najjeftiniji su dnevni kampovi i radionice u kojima dijete može sudjelovati samo nekoliko sati. Dok su najskuplji oni koji uključuju hotelski smještaj, puni pansion te mnogobroje aktivnosti. 

Opsežan popis ljetnih kampova za djecu u Hrvatskoj pronađite na ovom linku.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga s prijateljima!
logo_green

NAJNOVIJI ČLANCI

Preporuka za srpanj: ljeto u Domu mladih

Događanja

“100 lica trogirskih razglednica” u Muzeju grada Trogira

Događanja

Ovog se tjedna održava sedmo izdanje Thrill Blues Festivala

Događanja