Search
Close this search box.

Mandolina Spalatina: Očaravajući koncert tradicijske glazbe u Dvorani Ive Tijardovića 

Događanja

ajme_portal_post

U sklopu ciklusa tradicijske glazbe – Ad libitum Hrvatskog doma Split, Gradski mandolinski orkestar Sanctus Domnio održao je nezaboravan koncert pod nazivom “Mandolina Spalatina”. Ovaj glazbeni događaj održan je u Koncertnoj dvorani Ive Tijardovića, u ponedjeljak, 4. prosinca 2023. predstavljajući publici predivna djela skladatelja vezanih uz Split. 

– Koncert je bio zaista jedinstveno iskustvo za nas i za našu publiku. Izvesti ova predivna djela splitskih skladatelja pred domaćom i međunarodnom publikom bilo je posebno emotivno iskustvo. Surađivati s mezzosopranisticom Terezijom Kusanović, basom Marijom Krnićem te u pratnji Gradskog mandolinskog orkestra Sanctus Domnio, predstavljalo je pravu glazbenu simfoniju. – rekla nam je koncertmajstorica orkestra Ivana Kenk Kalebić. 

gmd-sanctus-domnio-orkestar

Djela velikana poput Josipa Hatzea, Jakova Gotovca, Ive Tijardovća i Borisa Papandopula oživjela su u novom ruhu, prvi put izvedena u obradama za glas i mandolinski orkestar. Mezzosopranistica Terezija Kusanović, bas Marijo Krnić te Gradski mandolinski orkestar Sanctus Domnio iznijeli su ova neprocjenjiva glazbena djela, jamčeći iznimnu kvalitetu izvedbe i prezentaciju splitskog glazbenog naslijeđa. 

Koncert je obuhvatio djela Jakova Gotovca, Franje Serafina Vilhara, Hatzeove solo pjesme, brojeve iz Tijardovićevih opereta te Papandopulov ciklus “Varoške pjesme iz Splita i Kaštela” (1950.). Osim toga, program je uključivao djela i prerade, Vlade Sunka i Marinka Katunarića, suvremenih skladatelja za mandolinske orkestre koji su doprinijeli očuvanju hrvatske glazbene tradicije. 

– Nastup je bio plod zajedničkog truda i ljubavi prema glazbi, a atmosfera u dvorani bila je prožeta emocijama i strašću prema glazbenom naslijeđu Splita. – dodala je mezzosopranistica Kusanović. 

gmd-sanctus-domnio-orkestar

Gradski mandolinski orkestar Sanctus Domnio, osnovan 1990. godine, pod ravnanjem dirigenta Vladimira Lukasa, izrastao je u jedan od najboljih mandolinskih orkestara u Europi. Njihova predanost mandolini i širenju svijesti o njenom nasljeđu, kao  i niz nagrada, uključujući titulu “najboljeg mandolinskog orkestra u Europi”, svjedoče o izuzetnom doprinosu glazbenoj sceni. 

Nastupajući uz orkestar, mezzosopranistica Terezija Kusanović, prvakinja opere HNK Split, izmamila je oduševljenje publike iznimnom interpretacijom ulomaka iz Tijardovićevih opereta. Bas Marijo Krnić svojim snažnim vokalom i izvanrednom izvedbom Papandopulovih pjesama iz Splita i Varoša proveo publiku kroz splitsku glazbenu baštinu.   

– Posebno smo ponosni što smo predstavili skladbe na nov način, u obradama za glas i mandolinski orkestar, čime smo dodatno obogatili kulturnu scenu grada. Ovaj koncert ostati će nam u trajnom sjećanju, a radujemo se budućim prilikama da dijelimo ljubav prema glazbi s našom dragocjenom publikom. – zaključio je bas Krnić. 

Ovaj spektakularan glazbeni događaj bio je organiziran od strane GMD Sanctus Domnio, uz suorganizaciju Hrvatskog doma Split, pod pokroviteljstvom Grada Splita, Splitsko-dalmatinske županije i Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije. 

Za više informacija budućim događanjima, posjetite stranicu Sanctus Domnio. 

U Koncertnoj dvorani Ive Tijardovića u prosincu nas još očekuju Dora 100. Kajana Pačko i glazbenici Gewandhaus orkestra, ovaj četvrtak 14. prosinca u 19:30. DEVIĆEVCI PJEVAJU ADVENT naziv je svečanog koncerta koji će se održati u ponedjeljak, 18. Prosinca. Novogodišnji bal održati će se u Koncertnoj dvorani Ive Tijardovića 28. prosinca 2023. s početkom u 20 sati. Sve informacije o ovim događanjima i karte možete pronaći na stranicama Hrvatskog doma Split. 

Foto: Maja Prgomet. 

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga s prijateljima!
logo_green

NAJNOVIJI ČLANCI

Preporuka za srpanj: ljeto u Domu mladih

Događanja

“100 lica trogirskih razglednica” u Muzeju grada Trogira

Događanja

Ovog se tjedna održava sedmo izdanje Thrill Blues Festivala

Događanja