Search
Close this search box.

Mislite da je vašoj kuhinjskoj dasci došao kraj?

Sve za kuću

ajme_portal_post

DIY kreme za kuhinjske daske

Vaša drvena kuhinjska daska je spremna za reciklažu? Možda se varate, a evo i zašto.

Daska za rezanje napravljena od drveta, pored svih ostalih koje se nude, najljepši je izbor, ali i poklon nekome za rođendan, posjetu ili useljenje. Vjerujemo da ste do sada bacili nekolicinu dasaka za rezanje jer su bile oronule i stare, pune tragova rezanja, ali i obojane razno raznim povrćem. 

Ajme savjet: Nadamo se da ne koristite plastične daske, te da svojim crijevima niste priuštili direktan unos mikroplastike. 

Drvo je porozan materijal i zahtijeva održavanje. Daske se s vremenom suše, mijenjaju teksturu i pucaju. Ipak, postoji nekoliko rješenja za spas vaše daske. 

Održavanje daske za rezanje

Prvo dasku dobro očistite polovicom limuna i krupnom kuhinjskom soli. Za sve obojane tragove hrane na dasci, svakako možete koristiti alkoholni ocat, koji će izbijeliti i najtvrdokornije i najdublje mrlje. Nakon toga vaša drvena daska je spremna za drugi korak.

Dasku je poželjno premazati jestivim uljem ili specijalnom kremom. Tim premazivanjem nahranite drvo zbog čega je daska dugovječnija. Ulja za premazivanje možete kupiti u specijaliziranim prodavaonicama, ali možete i koristiti ona koja imate u kuhinji. Maslinovo, suncokretovo ili bilo koje biljno ulje je dobar izbor. Specijalne kreme možete kupiti, ali i izraditi sami. U nastavku vam donosimo jedan jednostavan recept za takvu kremu.  Doduše, vjerojatno bi većini dasaka bilo potrebno i prethodno lagano brušenje kako bi se uklonili tragovi rezanja. 

DIY krema za dasku 

Kremu za održavanje drvene kuhinjske daske je vrlo jednostavno izraditi. Trebate samo dva sastojka: kokosovo ulja i pčelinji vosak. Možete dodati eterično ulje naranče. Vosak i ulje rastopite i dobro pomiješajte. Dodajte nekoliko kapi eteričnog ulja naranče.

Prije nanošenja kreme, dasku je potrebno malo ugrijati. Stavite je pored nekog izvora topline ili jednostavno zagrijte sušilom za kosu. U vrućim ljetnim mjesecima dovoljno je dasku ostaviti malo na suncu. Zagrijavanjem drvene kuhinjske daske otvaraju se pore na drvetu i tako drvo upije više kreme.
Kremu ravnomjerno nanesite rukama ili čistom krpicom. Nakon nanošenja kreme  dasku ostavite da se suši preko noći.

Ako vam je i sljedećeg dana na dasci ostalo viška kreme, jednostavno je istrljajte suhom krpom kako bi odstranili višak. Ili, ako je pak daska i dalje presuha,  ponovite postupak nanošenja kreme.

Kremu nanesite svako nekoliko mjeseci, ovisno o vrsti drveta i starosti daske.

Kada se upije, krema sprječava prodiranje vode, sokova i masnoća u strukturu drveta te tako štiti podlogu od štetnih mikroorganizama i razvoja neugodnih mirisa. Pčelinji vosak dat će blagi sjaj i nužnu vodootpornost, a ima i prirodno antibakterijsko djelovanje.

Ovako izrađenu kremu, od prirodnih i neškodljivih sastojaka možete koristiti i za obnovu drugog drvenog namještaja u kući, ali i za obnovu dječjih drvenih igračaka. 

Jeste li sad spremni za zamjenu plastičnih daski onim drvenim?

Ajme savjet: Drvene daske za rezanje, osim što su najjeftinije, imaju i prirodna antimikrobna svojstva. Više o optimizaciji tijela i uma pročitajte ovdje.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga s prijateljima!
logo_green

NAJNOVIJI ČLANCI

Uradi sam(a): Buket koji možeš pojesti

Uradi sam

7 rješenja za vašu balkonsku oazu

Slow living

Uskrsne DIY dekoracije – Inspiracija Instagram kreativki

Uradi sam