Search
Close this search box.

Noć muzeja 2024. – Program kulturne noći širom Hrvatske!

Događanja

ajme_portal_post

Hrvatsko muzejsko društvo ponosno najavljuje 19. Noć muzeja koja će se održati u petak, 26. siječnja 2024. U suradnji s brojnim hrvatskim muzejima, baštinskim institucijama te znanstvenim i obrazovnim udrugama ove godine tema je „Muzeji i nova publika“.

Ulaznice za Noć muzeja su besplatne, ali najvažnije je naglasiti da se broj dostupnih ulaznica može ograničiti pa se javite na navedene linkove u tekstu i rezervirajte svoje ulaznice na vrijeme.

Ostala događanja tijekom Noći muzeja bit će objavljena uskoro. Pratite nas i ne propustite priliku istražiti bogatstvo kulturne baštine Hrvatske i uživati u jedinstvenim programima koje pripremaju muzeji diljem zemlje! 

Split
Kaštela
Trilj
Sinj
Drniš
Makarska
Metković
Trogir
Zagreb
Varaždin
Čakovec
Križevci
Lošinjski
Samobor
Umag
Pazin
Rijeka
Gospić
Otočac
Ogulin
Rab
Dubrovnik

SPLIT

Arheološki muzej u Split

Arheološki muzej u Splitu pridružuje se Noći muzeja 2024. s prilagođenim večernjim vodstvom kroz Salonu za najmlađe istraživače (7-14 godina). Polazak je u 17 h ispred Arheološkog muzeja u Splitu (Zrinsko Frankopanska 25, Split). Povratak je u 18:30 h iz Salone. Zbog olakšane orijentacije i uočavanja, preporučuju se ponijeti ručne ili naglavne svjetiljke. Najmlađi moraju biti u pratnji roditelja, člana obitelji ili skrbnika, a sudionici se mogu prijaviti putem obrasca dostupnog na linku.

Od 19:30 u Splitu, s pratnjom, mladi posjetitelji će upoznati spomenike koji svjedoče o antičkoj Saloni i slušat će o drevnim legendama i zanimljivostima koje bude maštu, posebice u kasnim, noćnim satima. 

noć-muzeja-arheološki-muzej

Etnografski muzej Split

Dio najavljenog programa je koncert „Mandolina Moderna“ Gradskog mandolinskog orkestra Sanctus Domnio. Orkestar će izvesti skladbe suvremenih splitskih skladatelja poput M. Katunarića, V. Sunka, I. Božičevića i J. Banića, filmsku glazbu N. Rote i makedonsku narodnu glazbu, priređenu za mandolinski orkestar. Koncert će se održati s početkom u 18:30 h, a više o Sanctus Domnio saznajte ovdje.

Zvjezdano selo Mosor

Program obuhvaća prigodnu izložbu “Marko Marulić 500” suradnji s Gradskom knjižnicom Marka Marulića Split, glazbeni i scenski nastupi učenika OŠ Sućidar i OŠ Kman-Kocunar, predavanja, čitanje pjesama, nastupi književnika te čak i astronomsko promatranje neba.

Zvjezdarnica Zvjezdanog sela Mosor će biti otvorena od 18:00 do 01:00 h.

Muzej Ivana Meštrovića SPLIT

U Splitu, Galerija Meštrović otvara svoja vrata od 17:00 do 23:00, s naglaskom na multimedijalnu instalaciju Ivana Marušića Klifa pod nazivom “Strah od praznine”. Također, za cijelo vrijeme trajanja Noći muzeja posjetitelji mogu sudjelovati u pop-up radionici izrade papirnatih lutaka prema Meštrovićevoj skulpturi ‘Bosanac na konju’. Od 17 do 18 sati najmlađi mogu uživati u dramskoj pričaonici “Priče iz šešira” Jasmine Aleksandre Žiljak.

Gradska knjižnica Marka Marulića

U sklopu Noći muzeja ’24 Košarkaški klub Split i splitski kolekcionari, uz podršku Gradske knjižnice Marka Marulića, otvaraju izložbu “Evo me – 50 godina maskote splitskog sporta”. Izložba je organizirana povodom pedesetogodišnjice maskota “Bili” i “Žutko”, ikona splitskog sportskog svijeta. Organizatori najavljuju ekskluzivno iznenađenje u 20 sati.

Pomorski muzej Split

Za djecu od 7 do 14 godina organizirana je besplatna igraonica “Istraži muzej!” od 17:00 do 18:00 sati. Djeca će imati priliku pratiti tragove, otkrivati zanimljivosti, istraživati jadranske dubine te lansirati torpedo. Na kraju igraonice, djeca će biti nagrađena prigodnim poklonima. S obzirom na ograničen broj sudionika, potrebna je prethodna najava putem e-maila hpms@hpms.hr ili telefona 021/347-346.

Muzej grada Splita

Muzej grada Splita poziva na muzejsku noć 2024. u Podrumima Dioklecijanove palače, Galeriji Emanuel Vidović i na Srednjovjekovnom vojnom ophodu sjevernim zidom Dioklecijanove palače, 26. siječnja 2024. od 18:00 do 24:00 sata.

Važni događaji uključuju izložbu umjetnika Hrvoja Marka Peruzovića, stručno vodstvo, likovno-književnu večer, stalnu izložbu “Fragmenti prošlosti carske Palače u Splitu”, izložbu posvećenu Jerku Marasoviću, svjetlosnu projekciju, prezentaciju publikacije za djecu i mlade o caru Dioklecijanu, likovnu radionicu, obilazak Srednjovjekovnog vojnog ophoda s vodstvom i besplatan upis u Klub prijatelja Muzeja grada Splita, te prodaju muzejskih publikacija po promotivnim cijenama.

Hrvatski dom Split

Posjetitelji će moći uživati u razgledavanju secesijske arhitekture i izložbe crno-bijelih fotografija “Back to Black” autorice Maje Prgomet u Glazbenom salonu Jakova Gotovca.

Također, bit će prikazane projekcije snimaka koncerata u Koncertnoj dvorani Ive Tijardovića, s uključenim izvođačima poput Stefan Milenkovića, Monike Leskovar, Arcadija Volodosa, Asafa Avidana, Katarine Livljanić, J. R. Augusta, The Baylor Project, Bože Vreće, Hojsak & Novosel, Amire Medunjanin i drugih.

Prirodoslovni muzej u Splitu

Program uključuje otvorenje preuređenog prostora (1. kat muzeja) s novim eksponatima stalnog postava Malakološke zbirke obitelji Bakotić, izložbu “Postani čuvar Jadranskog mora” u suradnji s učenicima Pomorske škole, te izložbu “Vodozemci i gmazovi dalmatinskog krša”.

U 19:00 sati bit će prikazan video filma “Povijest Prirodoslovnog muzeja” povodom obilježavanja 100. obljetnice muzeja. U periodu od 20:30 do 21:30 sati, djeca će imati priliku družiti se s živim kukcima, a mladi terarist Franko Jurić predstavit će raznovrsne kukce poput bogomoljki, paličnjaka i madagaskarskih žohara.

Muzej hrvatskih arheoloških spomenika

Svi zainteresirani pozvani su na stručno vođen obilazak crkvice sv. Jere i pustinjačkog stana na Marjanu od 12:00 do 15:00 sati, uz organizirani prijevoz e-minibusom s polaskom ispred Muzeja. Za sudjelovanje je potrebna prethodna najava na email edukator@marjan-parksuma.hr.

Tijekom večeri, od 18:00 do 23:00 sata, posjetitelji mogu razgledati izložbe poput “Bellatores Chroatorum”, “Knez iz Bojne”, “Numizmatička zbirka MHAS-a”, “Crkvine – Cista Velika” i izložbu fotografija “Crljivica” Zorana Alajbega, te “Ranoromanički natpisi grada Splita” u lapidariju Muzeja.

U sklopu 7. Međunarodnog festivala arheološkog filma bit će prikazana dva filma: “Mehanizam s Antikitere” (30′) i “1001 lica Palmire” (52′). Glazbeni dio večeri obogatit će nastup kvarteta saksofona ENDeM.

KAŠTELA – Muzeja grada Kaštela

Muzej grada Kaštela organizira bogati program za Noć muzeja na tri različite lokacije: kaštel Vitturi, Nadbiskupski kaštel i Dječji odjel Gradske knjižnice u Kaštel Starom. Manifestacija će trajati od 18:00 do 23:00 s besplatnim ulazom na sva događanja.

U kaštelu Vitturi, posjetitelji će moći razgledati izložbu “Izbor iz zbirki moderne i suvremene umjetnosti”. Također, tu će biti i dječja radionica pod nazivom “Odjenimo Rimljane zajedno” od 18:00 do 19:30 sati, dok će se u 19 sati otvoriti izložba “Arheologija iz zraka”. Dodatno, u 21 sat otvara se izložba “Kule stražarnice u zaleđu Kaštelanskog zaljeva u vrijeme osmanskih provala”.

Nadbiskupski kaštel će ugostiti predavanje pod nazivom “Što povezuje tvornicu Dalmatia i NK Jadran” s početkom u 18 sati.

Dječji odjel Gradske knjižnice u Kaštel Starom bit će domaćin “Starih kaštelanskih dječjih igara” od 18 do 20 sati. Tijekom Noći muzeja promotivna cijena obiteljskog upisa u Gradsku knjižnicu Kaštela bit će samo 9€.

TROGIR – Muzej grada Trogira

Središnji događaj trogirske Noći muzeja bit će predstavljanje slikovnice “Lola kola”, planirano u Galeriji Cate Dujšin Ribar u 18:00 sati. Lola, jedan od prvih pasa u Hrvatskoj koji je prošao “EMMETT” terapiju za pse s invaliditetom, će nas upoznati s ovom tehnikom putem izlaganja Teo Radića, humanitarca i fizioterapeuta.

Budući da je Lola pronašla dom kod Mire kao štene od dva mjeseca, nadamo se da će nas inspirirati načinima kako svatko od nas može pomoći životinjama u nevolji, o čemu će nam pričati Nataša Litović iz udruge Animal Aid Dalmatia. Tijekom Noći muzeja, možete pridonijeti svojim dobrovoljnim prilogom hrane za mačiće ili novčanim donacijama.

U 20:00 sati, pozvani ste na stručnu šetnju palačom Garagnin – Fanfogna u pratnji kustosica. Imat ćete priliku da čujete priču o Gradu i njegovim ljudima putem predmeta izloženih u Muzeju grada Trogira. Muzej će biti otvoren od 18:00 do 23:00 sata na adresi Gradska vrata 4.

TRILJ – Muzej triljskog kraja 

Za najmlađe će biti organizirana radionica “Video Lab” koja će im omogućiti izradu kratkih promotivnih filmova uz upotrebu AI tehnologije. Odrasli će imati priliku sudjelovati u sadržajima vezanim uz prirodnu baštinu i avanturizam. Tijekom večeri, bit će priređena projekcija filma “Everest 2009” u prisustvu alpinistice Milene Šijan, osvajačice Mount Everesta, koja će nakon projekcije biti otvorena za pitanja i diskusiju. Cijeli program pronađite ovdje: link.

SINJ

Muzej Sinjske alke

 • 18:00 – 19:00: Predstavljanje knjige “Penjačevi zapisi” autora Stipe Božića
 • 19:10 – 19:30: Glazbeni program u izvedbi učenika Glazbene škole Jakova Gotovca Sinj
 • 19:30 – 20:00: Izložba “Djeca oko nas – To je naše, na to smo ponosni”
 • 20:00 – 20:45: Melani Glavinić, Čitamo u Muzeju: “Tragač” i “Zla zaborav”
 • 20:30 – 21:00: Klapa Hrvace

Muzej Cetinske krajine

 • 19:00 – 23:00: Prigodna izložba “Velesove duše stižu…” s prostornom instalacijom koja integrira tekstualne materijale o pokladnim vjerovanjima, obogaćena dodatnim slikovnim, dokumentarnim i zvučnim sadržajima. Prezentacija uključuje interaktivne multimedijske aplikacije i hologramske projekcije.
 • 19:00 – 23:00: Nastup mladog sinjskog etno metal benda “RADAGAST”.

DRNIŠ

Muzej Ivana Meštrovića OTAVICE

Crkva Presvetog Otkupitelja i Kulturni centar nude raznolike sadržaje od 16:00 do 22:00. Stalni postav crkve, koju je Meštrović izgradio kao svoju grobnicu, bit će otvoren za razgledavanje, dok će u Kulturnom centru posjetitelji moći istražiti izložbu “Zavičaj kao vrelo nadahnuća: Tradicija Dalmatinske zagore u umjetnosti Ivana Meštrovića”. Izložba će ostati otvorena do 3. veljače 2024. od 11 do 15:00 svakog dana, osim nedjeljom i ponedjeljkom.

Gradski muzej Drniš

U Noći muzeja, Gradski muzej Drniš predstavit će Vodič kroz novi stalni postav završen u 2023. godini. U dvorani za povremene izložbe možete razgledati izložbu fotografija “Tajni život skulpture” autora Zorana Alajbega. Glazbeni doživljaj osigurat će Tamburaški orkestar “Krsto Odak” pod ravnanjem dirigentice Milke Tomić.

Detaljan program:

 • 19:00 – 19:30: Predstavljanje Vodiča kroz stalni postav GMD-a
 • 19:30 – 20:00: Tamburaški orkestar “Krsto Odak”, Drniš
 • 19:30 – 21:00: Razgledavanje stalnog postava Gradskog muzeja Drniš
 • 19:00 – 21:00: Izložba fotografija “Tajni život skulpture” Zorana Alajbega

MAKARSKA – Malakološki muzej

Od 17 do 22 sata, posjetitelji imaju priliku razgledati izložbu radova osnovnih i srednjih škola makarske rivijere na temu “More i morski svijet”. U 17:30 održat će se radionica “Zaroni i pronađi školjku” za djecu osnovnoškolskog uzrasta pod vodstvom Tine Divić (45′), uz mini izložbu polaznika RinTinTina likovnih radionica. U 18:30, Ela Puharić će voditi radionicu “Rekonstrukcija školjke” za sve uzraste (60′) s tehnikom kolaža/mozaika. Glazba će se puštati s gramofonskih ploča tijekom cijelog programa.

*Prijave na: rintintina.d@gmail.com ili 091 511 5974
** Prijave na: elapuharic13@gmail.com ili 091 170 6944

METKOVIĆ – Arheološki muzej Narona

Noć muzeja u Metkoviću u Arheološkom muzeju Narona pružit će raznolik i edukativan program za sve posjetitelje. Pored prezentacije fotografija Narona nekad i sad, radionica za djecu te oslikavanje platnenih torbi, imat će i specijalizirana stručna vodstva na temu “Odnos prema starijima u starom Rimu”. KUD Metković će održati svoj nastup, dok će radionica za odrasle “Zlatovez u slici” ponuditi kreativno iskustvo. 

Prijava nije obavezna, ali možete si osigurati mjesto putem maila: amnarona@gmail.com ili pozivom na broj 092 158 9355 (08:00-16:00). Ovaj bogati program za sve generacije posjetitelja pronađite ovdje.

ZAGREB

Tehnički muzej Nikola Tesla

Muzej će biti otvoren od 18 do 24 sata, a ulaz na sve sadržaje će biti besplatan. Tijekom večeri, posjetitelji će imati priliku razgledati stalni postav muzeja u prizemlju, kabinet Nikole Tesle te Planetarij.

Demonstracijski kabinet Nikole Tesle oživjet će kroz niz predavanja uz pokuse, koja će se održati prema rasporedu tijekom večeri. Na drugoj strani, Planetarij će posjetiteljima pružiti priliku za uživanje u predavanjima o zvijezdama, nebeskim pojavama i fizikalnim karakteristikama poznatih zvijezda.

Važno je napomenuti da je broj mjesta za predavanja ograničen, te je potrebno preuzeti besplatne ulaznice ili rezervacije na blagajni muzeja prethodnog dana. Maksimalno se mogu uzeti četiri ulaznice po osobi, a rezervacije se ne primaju telefonom ili elektronskom poštom.

Muzej grada Zagreba

Posjetitelji mogu razgledati stalni postav te dvije izložbe – “Catino 20. stoljeće” i “Lanterna plinska, tak’ imam te rad’”. Autorica izložbe “Catino 20. stoljeće”, Vesna Vukelić Horvatić, održat će stručna vodstva u 19, 21 i 23 sata.

U 19 sati, predstavljanje knjige “Kibici Purgera” autora dr. sc. Ivice Šutea pruža uvid u fenomen “Građanskog” i njegovih kibica u međuratnom Zagrebu. Broj sudionika je ograničen, pa se preporučuje dolazak ranije.

Muzej grada Zagreba lansira escape igru “Blago Crne Kraljice”, koja će biti dostupna tijekom cijele večeri (18-01 sat). Ova misteriozna escape avantura, koja spaja uzbuđenje igre i legendu o Crnoj Kraljici, omogućuje igračima da pronađu tragove i riješe zagonetke među deset tisuća eksponata izloženih u Muzeju. Igra se može igrati samostalno ili u timu, a cijena iznosi 10€.

Etnografski muzej, Zagreb

Osim stalnih postava posvećenih narodnim nošnjama i izvaneuropskim kulturama, muzej će predstaviti četiri izložbe. Najmlađi posjetitelji moći će uživati u narodnim pričama iz Afrike i drugih dijelova svijeta te sudjelovati u fascinantnoj potrazi kroz izložbu “Intimni prostori svakodnevice”. Za one malo starije organizirana su stručna vodstva. Tijekom večeri, posjetitelji će imati priliku uživati u plesnoj izvedbi Škole suvremenog plesa Ane Maletić te u koncertu Ansambla tradicijske glazbe Muzičke akademije u Zagrebu.

Klinika za psihijatriju Vrapče 

Posjetitelji će imati priliku kroz stalni postav Muzeja upoznati se s poviješću psihijatrije u Hrvatskoj. Muzej otkriva priču o dugovječnosti same Bolnice, stare 144 godine, koristeći stare fotografije koje dokumentiraju njezin život, prikazujući kako je nekada izgledala te prenoseći priče o poznatim osobama koje su se liječile u Klinici Vrapče.

U Galeriji Slava Raškaj bit će postavljena izložba pod nazivom “Žarki um – prihvaćanje mentalnog zdravlja kroz umjetnost”, koja će predstaviti 30 fotografija, crteža i drugih umjetničkih izraza osoba s teškoćama mentalnog zdravlja iz Europe. 

Pozivnicu za događanje možete preuzeti OVDJE.

U Zagrebu, tijekom Noći muzeja, imate priliku posjetiti niz muzeja i kulturnih institucija. Među njima su:

 • Arheološki muzej u Zagrebu
 • Centar za likovni odgoj Grada Zagreba, Memorijalna zbirka Joze Kljakovića
 • Edukativni centar Svijet gljiva
 • Gliptoteka HAZU
 • Gradskoj ljekarni Zagreb
 • Hrvatski državni arhiv
 • Hrvatski muzej arhitekture HAZU
 • Hrvatsko društvo likovnih umjetnika
 • Hrvatsko restauratorsko društvo
 • HŽ Infrastruktura d.o.o. – Hrvatski željeznički muzej
 • Kabinet grafike Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti
 • Lovački muzej HLS-a
 • Memorijalni stan Marije Jurić Zagorke/Centar za ženske studije
 • Museum of Selfies and Memories Zagreb
 • Muzej čokolade Zagreb
 • Muzej Mimara
 • Muzej policije
 • Muzej suvremene umjetnosti
 • Muzej za umjetnost i obrt Zagreb
 • Muzejsko-memorijalni centar Dražen Petrović
 • OŠ Špansko Oranice
 • Osnovna škola Granešina
 • Peroklinika
 • Romski edukacijsko-kulturni centar
 • Strossmayerova galerija starih majstora HAZU
 • Sveučilište u Zagrebu
 • Sveučilište u Zagrebu Fakultet elektrotehnike i računarstva
 • Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
 • Zbirka Politeo
 • Zbirka Richter

Hrvatski Školski Muzej

Od 18 do 24 sata program se odvija na dvije lokacije:

Galerija Hrvatskog školskog muzeja „Školica za 5“, Hebrangova 5, Zagreb:

 • Besplatan razgled izložbe “Pioniri maleni – Crtice iz života pionira kroz zbirke Hrvatskoga školskog muzeja” od 18:00 do 24:00 sata.
 • Besplatna radionica “Zveži rubec kak se šika!” s stručnim vodstvom, početak u 18:00 sati. Prijave na idumbovic@hsmuzej.hr.
 • Stručno vodstvo po izložbi “Pioniri maleni” s početkom u 20:00 sati.

PARIŠKA SOBA (3. kat), Muzej suvremene umjetnosti, Avenija Dubrovnik 17, Zagreb:

 • Stručno vodstvo za građanstvo u Pariškoj sobi Hrvatskog školskog muzeja od 20:30 sati.
 • Muzejska radionica “Pišemo krasopisom” s početkom u 21:00 sat. Prijave na: idumbovic@hsmuzej.hr

VARAŽDIN 

Muzej hrvatskog vatrogastva

Posjetitelji će imati priliku razgledati stalni postav muzeja, prateći razvoj hrvatskog vatrogastva od 19. stoljeća do danas kroz prikaz vatrogasnih pumpi, opreme, odora, dokumenata i fotografija. Moderno vatrogastvo bit će predstavljeno kroz opremu Javne vatrogasne postrojbe grada Varaždina i Prvog hrvatskog dobrovoljnog vatrogasnog zbora u Varaždinu.

Tijekom Noći muzeja, od 17:00 do 23:00 sati, bit će organizirane likovne radionice za najmlađe na temu vatrogastva, kao i izložbe vatrogasnih vozila i opreme. Posebno će se osvrnuti na prethodnih deset godina rada, uz izlaganje i dodjelu priznanja onima koji su doprinijeli muzejskom razvoju. Glavni događaj bit će otvaranje izložbe pod nazivom “Muzej hrvatskog vatrogastva 2014. – 2024.” koje označava desetu obljetnicu obnovljenog postava.

Dvorac Trakošćan

Program počinje otvaranjem izložbe Viktora Šipeka u 18 sati, nakon čega će studenti ‘Music Art Educationa’ i Umjetničke akademije iz Graza zajedno održati trubački koncert. U 20 sati slijedi audiovizualni performans “Suđenice” izvođen od strane “Vuka” i “Ptice”, odnosno Domagoja Vukovića i Ane Salopek. Ovaj inovativni performans istražuje narodnu predaju o vilama te proučava staroslavensku mitologiju, pokušavajući privući novu publiku, što je i tematika Noći muzeja 2024. Kroz živu demonstraciju međusobne komunikacije, introspekcije i veze s narodnom predajom, autori spajaju književnost, glazbu i likovnost, ulazeći u mitološki svijet narodnih priča. 

Nakon toga, slijedi drugi dio koncerta trube, dok će Rotary Club Trakošćan tijekom cijele večeri provoditi humanitarnu akciju “Zalogaj nade”. Dvorac Trakošćan poziva sve zainteresirane da se pridruže, dožive nova iskustva i pridonesu stvaranju nove publike muzeja.

ČAKOVEC – Muzej Međimurja Čakovec

Posebne aktivnosti za najmlađe posjetitelje počinju već u jutarnjim satima kroz niz edukativno-kreativnih radionica. U večernjem dijelu programa, manifestacija će započeti otvorenjem izložbe “Obiteljski fotospomenar” te nastaviti tribinom “Žene u sportu – međimurska priča”. Viša kustosica Ana Šestak će održati uvodno predavanje, nakon čega će razgovarati s gošćama na tribini. Ovo je prilika za istraživanje stalnih postava Riznice Međimurja, Muzeja nematerijalne baštine Međimurja, postava u palači te izložbe “Odgajani za uspjeh – obitelj Legenstein” u Izložbenom salonu MMČ-a.

Svi zainteresirani mogu uživati u besplatnom razgledavanju i participirati u bogatom programu koji Muzej Međimurja Čakovec priprema za Noć muzeja 2024.

KRIŽEVCI – Gradski muzej Križevci

Izložba “Marijan Detoni: Od skice do matrice”, koja istražuje grafike međuratnog razdoblja, socijalnu empatiju te svakodnevni život ljudi između dva svjetska rata, bit će predstavljena u Likovnoj galeriji Gradskog muzeja Križevci, rodnom gradu istaknutog hrvatskog grafičara i slikara Marijana Detonija.

Likovna galerija Gradskog muzeja Križevci bit će domaćin izložbe do 10. veljače 2024. godine.

LOŠINJ – Lošinjski muzej

U Galeriji Fritzi, izložba “Zdravica povijesti! Baština vina i vinogradarstva” autorice Branke Reljac, pružit će uvid u bogatu baštinu vinogradarstva na otocima Susku, Unijama, Iloviku i Lošinju. Posjetitelji će se kroz sjećanja kazivača i artefakte upoznati s tradicionalnim metodama rada u vinogradima, procesima proizvodnje vina te kratkom poviješću vina i vinove loze u Hrvatskoj. Program će obuhvatiti i predavanja stručnjaka o vinogradarstvu.

U Muzeju Apoksiomena, izložba “Božanska veza, pijenje i želja: priča o vinu u umjetnosti” autorice Martinele Mužić, rasvijetlit će priču o vinu kroz povijest umjetnosti, od egipatske umjetnosti do modernog doba. Izložba pruža zanimljive informacije o značaju vina kroz stoljeća, prikazujući razvoj umjetničkih motiva povezanih s vinom.

noć-muzeja

SAMOBOR

Galeriji Prica

Ulaz na sve programe je besplatan, a posjetitelji će imati priliku doživjeti raznolike aktivnosti:

17h Kino Samobor: „Drevna mišologija“  – animirani, komedija, avantura, sinkronizirani film
18h Mala dvorana Galerije Prica: Jože Šubic „Glorious Twelfth“  – gostujuća izložba Galerije KIBLA iz Maribora koja ostaje otvorena do 25. 2.

19 – 21h Galerija Prica: Likovne PRICAonice „Auto-portet“ – likovne radionice za osnovnoškolski uzrast
18 – 23h Galerija Prica i Centar za mlade Bunker: „Potraga za sovom“ – interaktivna zabava za sve posjetitelje, traženje najveće sove u gradu, poklon iznenađenja za sve sudionike
18 – 23h Galerija Prica: „Zlatko Prica“ i „Pricin atelje u našoj Galeriji“ – izložba stalnog postava

18 – 23h Hol Galerije Prica / Kina Samobor: Druženje uz čaj, kavu i kuhano vino uz glazbeni program DJ-a

Centar za mlade BUNKER

18 – 23h Centar za mlade Bunker i Galerija Prica: „Potraga za sovom“ – interaktivna zabava za sve posjetitelje, traženje najveće sove u gradu, poklonom iznenađenja za sve sudionike

19:00h Art room: Ivan Šivak „Ajla: skriveno – inicijacija”- izložba stripa. Izložba je otvorena do 9. 3.
19:30 – 20:30h Art room: Nagradni kviz: strip junaci i starohrvatska mitologija

18 – 23h Caffe bar Sway: Druženje uz glazbu i piće

UMAG

Ovogodišnja Noć muzeja u Umagu obećava nezaboravno iskustvo s posebnim “okusom mora i soli”.  Glavni fokus događanja je prezentacija internetske stranice i kuharice koja integrira sve aktivnosti prošlogodišnjeg europskog projekta “S okusom mora”. Gastro tim Prijatelja muzeja dodatno će upotpuniti doživljaj pripremivši delicije s okusom mora.

Posjetitelji će imati priliku međugeneracijski sudjelovati u interaktivnim edukacijama. Program obuhvaća virtualno istraživanje baštinskih lokaliteta s tradicionalnim drvenim dizalicama, radionice za djecu poput “Šivanja crteža” i obiteljsku radionicu “Sagradi batanu”.

Raspored za Noć muzeja uključuje koncert Simplesmente (duo Vjekoslav Crnobori, Ervis Pintar) koji će zaokružiti večer. 

PAZIN

U Pazinu, Kaštel/Spomen dom, 26. siječnja 2024., od 17:00 do 22:00 sati, svoj fokus stavlja na razvoj nove publike, inovativne programe, te pozitivne muzejske prakse. Etnografski muzej Istre/Museo etnografico dell’Istria i Muzej grada Pazina zajedno sudjeluju kako bi publici približili svoje djelovanje u srednjovjekovnom pazinskom Kaštelu. Program se odvija na dvije lokacije, u Kaštelu i Spomen domu, pružajući raznovrsne aktivnosti za posjetitelje.

Pazinski Kaštel:

17:00: Otvorenje izložbe: “Očima djece i studenata: kreativnost inspirirana fundusom MGP-a”
18:00: Predstavljanje projekta “Coming Out Museum (COME)” s Mario Buletićem i Janom Franjulom
19:00: Predavanje Igora Dude o slobodnom vremenu u industrijskom društvu
20:00: Predstavljanje kataloga izložbe: “Ča delamo kad ‘niš’ ne delamo – o slobodnom vremenu istarske svakodnevice”

Spomen dom:

21:00: Projekcija filma “Pazi(n), punk!” u Velikoj dvorani
22:00: After party pod nazivom “Pazi(n), punk!” uz nastup benda The Bills iz Rovinja

Ulaz na sve programe je slobodan, pružajući posjetiteljima priliku da istraže, nauče i uživaju u kreativnom okruženju muzeja te da dožive različite aspekte istarske kulture i povijesti.

RIJEKA

U sklopu Noći muzeja, Palača šećera u Rijeci poziva posjetitelje na nezaboravno iskustvo. Očekuju vas dvije besplatne radionice koje su namijenjene kako djeci tako i odraslima.

Prva radionica, “Lica kao platna”, vodit će je Beadrana Rošer u Fumijevoj dvorani od 19:30 do 21:30 sati. Sudionici će se moći posvetiti oslikavanju lica koristeći boje na vodenoj bazi. Radionica je otvorena za sve zainteresirane, a prijave nisu potrebne.

Druga radionica nosi naziv “Ja ne znam crtati” te će se održati na polukatu Palače šećera pod vodstvom Tanje Blašković. Ova radionica potiče sudionike na pomjeranje granica tradicionalnog crtanja, potičući ih na eksperimentiranje s motivima, tehnikama i drugim načinima ostavljanja traga na papiru. Sudionici se mogu prijaviti putem obrasca dostupnog na LINKU.

Ovi programi održat će se u Palači šećera, dok će zgrada “Kockica” biti zatvorena zbog pripreme nove izložbe. Palača šećera će u subotu, 27. siječnja, biti zatvorena, dok će se u nedjelju, 28. siječnja, vratiti uobičajenom radnom vremenu.

GOSPIĆ – Muzej Like

Muzej Like Gospić pripremio je zvjezdani program pod nazivom „Filmska noć u Noći muzeja“ na dvije lokacije, u Gospiću i Smiljanu. Program počinje u 18 sati, a posjetitelji će moći uživati u projekcijama dva filma. 

U Memorijalnom centru u 18:30 sati prikazivat će se dokumentarni film „Tower for the People – Tesla’s Dream at Wardenclyffe Continues“ redatelja Josepha Sikorskog, dok će se hrvatski film „Illyricvm“ redatelja Simona Bogojevića Naratha prikazivati u kinu Korzo s početkom u 20 sati.

Izložba Josipe Starčević Prpić o Teslinom laboratoriju i tornju na Long Islandu pruža priču o genijalnoj želji Tesle da čovječanstvu daruje bežični prijenos. U predavanju, zakazanom za 22 sata, redatelj Simon Bogojević Narath i stručni savjetnik za ilirsko oružje i nošnju, dr. sc. Ivan Drnić, otkrit će sve detalje koji su se odvijali na filmskom setu iza kamere. Predavanje će se održati u Malom salonu Muzeja uz izloženi dio odabrane filmske kostimografije koja prati zbivanja prije više od 2000 godina.

Stručna vodstva u Muzeju Like Gospić i Memorijalnom Centru „Nikola Tesla“ Smiljan planirana su za 18:30 i 20:00 sati. Ulaz na sve događaje u Noći muzeja je besplatan, te Muzej Like poziva na zajedničko druženje pod zvjezdanim nebom u „Filmskoj noći u Noći muzeja“.

OTOČAC – Muzeju Gacke

Noć muzeja u Muzeju Gacke održat će se 26. siječnja 2024. od 18 do 22 sata, s jutarnjim edukativnim programom namijenjenim predškolcima i osnovnoškolcima. 

U 19 sati bit će predstavljena nova knjiga “Legendarica: Usmena predaja Gacke, Like, Krbave i Senja”. U 20:30 bit će otvorena skupna izložba autora iz ciklusa “Likovni umjetnici u Muzeju”.

Muzej Gacke dočekat će posjetitelje s tradicionalnim slasticama, među kojima će se istaknuti ukusni uštipci i masnica. Program Noći muzeja završit će stručnim vodstvom kroz stalni postav Muzeja Gacke, koje će pružiti nove uvide u povijest naseljavanja Gacke i Otočca, etnografske posebnosti te predstaviti lokalne likovne umjetnike. Stručno vodstvo počinje u 21 sat, a Muzej Gacke ostaje otvoren do 22 sata.

OGULIN

Zavičajni muzej Ogulin

Muzej poziva posjetitelje da se preruše i posjete ih kao “netko novi, netko drugi”. Program počinje dječjim radionicama izrade maski u 13:00 i 14:30 sati s učenicima produženog boravka ogulinskih osnovnih škola. U 18:00 sati očekuje vas otvorenje izložbe radova Umjetničke rezidencije “Three Little Birds” na I. katu.

U 20:00 sati održat će se tradicionalni “Muz-kviz” – kviz znanja o muzejskim i nemuzejskim temama u petom izdanju. Posjetitelje očekuju krafne, tradicionalna pokladna poslastica. Za one koji zaborave maske, Muzej priprema mali foto kutak s dodacima za maskiranje.

Ivanina kuća bajke

Detaljan program:

 • 19:00 – 20:00: Obilazak stalne izložbe uz kostimirano pripovjedno vođenje Posjetitelji će u pratnji vodiča doživjeti interaktivnu izložbu koja približava lik i djelo Ivane Brlić-Mažuranić, istražujući bajke kao književni žanr te drugačije perspektive drugih bajkopisaca. Doživite čarobnost bajki kroz priče i čuda.
 • 17:00 – 22:00: Zakorači u bajku Iskoristite priliku za ulazak u svijet bajki i osjetite čaroliju Ivanine kuće bajke uz VR naočale koje će vam približiti bajku Regoč na posve novo i uzbudljivo iskustvo.

RAB

Rapska Noć muzeja donosi bogat program:

 • Edukativna šetnja Frux projekta Rab Archaeological (T)races, vođena dr.sc. Anom Konestrom, s informativno-edukativnim panelima i interaktivnom mobilnom aplikacijom.
 • Razgled novog Interpretacijskog centra Čovik i more u Loparu, poticaj za očuvanje loparske kulturne i prirodne baštine.
 • Galerija tradicijskih nošnji Ive i Anica u Loparu, izložba odjevnih predmeta s pričama koje sežu kroz generacije.
 • Noćni razgled povijesne jezgre grada Raba “Šetnja kroz stoljeća” u organizaciji Udruge turističkih vodiča Raba.
 • Otvaranje zbirke Udruge rapskih samostreličara, koja promovira rapsku i hrvatsku kulturnu baštinu kroz viteške turnire.
 • Virtualni muzej Juxta Mare s 13 lokacija koje pričaju o povijesti i tradiciji rapske obale, vožnja biciklima uz vodstvo BK Mag.
 • Izložba i predavanje Mirka Paparića “Druga strana kamena – što je to kamen i od kuda dolazi?” u predvorju Kina Rab.

Dubrovnik

U Dubrovniku su vrata otvorili Atelijer Pulitika, Dom Marina Držića, Dubrovačka baština, Dubrovački muzeji – Arheološke izložbe u tvrđavi “Revelin”, Dubrovački muzeji – Etnografski muzej u žitnici “Rupe”, Dubrovački muzeji – Kulturno-povijesni muzej u Kneževu dvoru, Dubrovački muzeji – Pomorski muzej u tvrđavi sv. Ivana, Galerija Dulčić Masle Pulitika, Love Stories Museum, Muzej crvene povijesti, Muzej Domovinskog rata Dubrovnik, Prirodoslovni muzej Dubrovnik i Umjetnička galerija Dubrovnik.

Cilj nam je na jednom mjestu pružiti što više informacija o Noći muzeja. Ako imate dodatne informacije gdje i kako se održava Noć muzeja u vašem gradu slobodno nam javite! Možete nam se javiti e-mailom na info@ajme.hr ili nas kontaktirati putem društvenih mreža, poput Facebooka ili Instagrama. Hvala vam! 

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga s prijateljima!
logo_green

NAJNOVIJI ČLANCI

Donosimo veliki vodič ljetnih festivala

Događanja

Rođendanski party #girlsonlyputovanja o kojem će se još dugo pričati

Događanja

Burger fest ide na godišnji odmor

Događanja