Search
Close this search box.

Nove berbe First Roses vina obitelji Roxanich

Lifestyle

ajme_portal_post

Iz poznate Vinarije Roxanich stiže nova berba iz kolekcija vina pod nazivom First Roses ili Prve Rože koje ujedno predstavljaju i najmlađa vina njihovog podruma. Ova kolekcija obuhvaća lagana bijela, rosé i crvena vina pod nazivom Venezia, Rovigno, Montona, Portorose, Draga i Mirna.

Ova, kao i ostala vina iz vinarije Roxanich prirodna su vina napravljena od autohtonih i od međunarodno priznatih sorti u skladu s najvišim ekološkim standardima. Fermentiraju na autohtonim kvascima i dozrijevaju s vlastitim taninima ekstrahiranim isključivo iz koštica, kožica i eventualno peteljki grožđa čime se na prirodan način osigurava da su okusi jedinstveni, nezamjenjivi te ekološki prihvatljivi.

„First Roses su posveta ruži koju u svojoj ruci drži vitez na grbu obitelji Roxanich i idealan su uvod u svijet prirodnih vina i spontanih fermentacija. Kada pričamo o vinarstvu, raznovrsnost je osnovni imperativ. Stoga naša selekcija Prvih Roža obuhvaća lagana bijela, rosé i crvena vina vrlo kratke maceracije koja su kao takva savršen uvod u naše druge dvije kolekcije vina Sorelle i Philosophy, kompleksan svijet dugo maceriranih i odležavanih prirodnih vina.“ – izjavila je Lara Rožanić.

O VINIMA IZ LINIJE FIRST ROSES

Roxanich Venezia je svojevrsno priznanje „La Serenissimi”– povijesnoj Venecijanskoj Republici. Kombiniranjem autohtonih i međunarodno poznatih sorti, Merlot, Teran, Refosco i Cabernet Sauvignon, ponekad zasebno vinificiranih, a katkad i zajedno čineći plod berbe istog vinograda, ostvaren je uravnotežen spoj novog života u boci.

roxanich-winery

Roxanich Rovigno predstavlja sjajnu zvijezdu First Roses linije. Kao što ime sugerira, Roxanich Rovigno nastaje spajanjem bijelih sorti posvećenih prepoznatljivom simbolu jadranske obale i Istre – gradu Rovinju. Tri sorte – Malvazija istarska, Pinot bijeli i Chardonnay – kraće macerirane i spontano fermentirane, utjelovljuju sunce, zemlju i dušu Istre u svilenkastom bijelom vinu s delikatnim okusima kruške, sušenih koštica voća te aromom orašastih plodova i notom bijeloga papra.

Roxanich Montona je prava dobrodošlica u svjetove grožđa istarske malvazije i maceriranih bijelih vina. Roxanich Montona svježe je vino koje osvaja intenzitetom i zavodljivim aromama, macerirano nekoliko sati ili nekoliko dana, ovisno o berbi i bez ekstremno produljenog kontakta s kožicom grožđa. Ovo vino koncentrira zrele voćne okuse, uravnotežene dobro raspoređenom svježinom. Note cvjetova bagrema, pčelinjeg voska, kamilice i sušenog voća dominiraju mirisnim spektrom.

Vina za sva godišnja doba

Roxanich Portorose elegantno je rosé vino za sva godišnja doba. Pravi se od autohtonih sorti grožđa Borgonja i Teran, a nazvano je u čast jadranskom ljetovalištu Portorožu. Vino Roxanich Portorose inovativan je rosé koje profinjenom gurmanskom nepcu pruža puni užitak rosé vina. Boja je intenzivno jarka, u skladu s intenzitetom mirisa koji podsjeća na šipak, hibiskus i nar. Iako je ovo vino započelo svoje putovanje kao pitak i osvježavajući rosé, vino koje hladi tijekom ljetnih vrućina, zahvaljujući kvalitetnom sastojku, to je dozrelo vino u kojem se može uživati cijele godine.

Roxanich Draga donosi najbolje od uobičajeno neizražajne sorte Pinot bijeli, a inspiracija za ime dolazi od istarske rječice Draga koja protječe okolicom grada Buzeta duž prekrasnih kanjona i slapova. Spontana fermentacija na autohtonim kvascima i nježna ekstrakcija tijekom dvodnevne maceracije omogućilo je Dragi da iskaže svoju izvornost. Delikatna slamnato žuta boja vina u čaši otvara opojne okuse dunje, breskve i limuna s izrazito nježnim i iznenađujuće dugotrajnim okusom koji ostaje.

Roxanich Mirna je prepoznatljiv Sauvignon Blanc, ali s obilježjem Roxanicha. Naziv vina posvećen je Mirni, najduljoj rijeci u Istri koja prolazi podno Vinarije Roxanich u Motovunu i utječe u Jadransko more kod Novigrada. Mirisi Roxanich Mirne vode nas na putovanje kroz pitoreskan kraj jabuka, mokrog lišća, sijena i cvijeta vanilije, dok na nepcu nudi svježinu i mineralnost Sauvignon Blanca oplemenjenu aromama pčelinjeg saća i ružmarina.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga s prijateljima!
logo_green

NAJNOVIJI ČLANCI

Gdje popiti najbolju kavu u Berlinu? Otkrivamo vam top 20 lokacija 

Putovanja

Život u stresu: Otkrivamo vam tehniku kojom ćete smanjiti stres i povećati koncentraciju

Slow living

Spremite se za izlet: Što sve ponijeti za bezbrižno uživanje?

Lifestyle