Search
Close this search box.

Vintage trgovina iz Splita osvaja srca zaljubljenika u retro stil

Slow living
ajme_portal_post

Održiva moda mijenja pravila igre

U svijetu ultra brze mode trendovi se munjevito mijenjaju, a nekvalitetna odjeća često ne traje duže od jedne sezone. Ipak, još uvijek postoje pojedinci koji se prisjećaju vremena kada je odjeća pratila svog vlasnika kroz gotovo cijeli život, a poslije se prenosila i na nove generacije.

Takve komade nastoje sačuvati i držati u njihovoj funkciji i dalje Maja Golem i Luca Ninčević – vlasnice Bumbaka, malog vintage obrta iz Splita.

Vintage kutak iz Splita

Bumbak je osnovan 2019. godine u Splitu iz strasti prema prikupljanju vintage i retro predmeta, posebno odjeće, te želje da se ta strast dalje širi. Djeluju kao online trgovina, a u svom vlasništvu imaju golemu kolekciju vintage i retro komada. Dijelom su ih pronalazile po buvljacima, dijelom naslijedile, a dijelom su im poklonjeni.

Ipak, Bumbak se ne svodi samo na prodaju odjeće – to je posvećenost davanju novog života zaboravljenim komadima. Vjeruju kako održiva i spora moda i dalje mogu pružiti kvalitetu i ljepotu.

Bumbak kao ambasador spore mode

Jedan od ključnih aspekata Bumbaka jest promicanje svijesti o održivoj modi i važnosti promjene konzumerističkog mentaliteta. Za sebe često kažu kako su ambasadorice spore mode.

– Posljednjih se godina razvija kolektivna svijest o činjenici da su lanci brze mode jedni od najvećih zagađivača okoliša. Ta neutaživa potreba za konzumiranjem upravo je nešto od čega se želimo odmaknuti. Stoga se trudimo ne pratiti trendove, već nuditi proizvode koji su klasični i vječni. Bumbak su komadi već preživjeli i nekoliko desetljeća, a mi vjerujemo kako mogu krasiti svog vlasnika barem još toliko. – naglašava Luca.

Kako bi tu svijest njegovale od malih nogu, u suradnji s neprofitnom organizacijom Culture Hub Croatia organizirale su razne radionice prenamjene odjeće za djecu.

– Organiziranjem radionica prenamjene tekstila za djecu htjele smo im pokazati kako i stara i potrgana odjeća može biti savršen materijal za kreativan rad i podloga za maštu. Od stare smo robe izrađivali igračke, lutke, kostime i tako dokazali kako ne trebamo nužno kupovati novo i kako o predmetima možemo promišljati i ponovno ih iskoristiti i čak onda kada se čini da im je došao kraj. – objašnjava Maja.

Lov na vintage blaga u Splitu

Bumbakovo sjedište nalazi se u Splitu pa dio Bumbak kolekcije često možete pronaći na lokalnim sajmovima i buvljacima.

– Već smo redoviti sudionici Pazariuma koji se u pravilu održava svake prve nedjelje u mjesecu u Klubu Zona na Šperunu u Splitu. Osim vintage odjeće mogu se pronaći i razni modni dodaci i rukotvorine drugih vrijednih lokalnih obrtnika. – dodaje Luca.

ajme_bozicni_buvljak

Ako ste propustili ovomjesečni Pazarium, ne brinite! Dio njihova asortimana bit će dostupan u sklopu PROSTOR Holiday Partya organizacije Culture Hub Croatia od 12:00 do 18:00 na adresi Plančićeva 2, Split. Osim Bumbaka, možete očekivati i druge brendove: EiE Vintage, Horderice, Kali’s kukičanu odjeću, Kolet, Meraki, Mirawool, Volareva i Volga.

Prigrlimo održivu modu i podržimo male poduzetnike

Bumbak nije samo modna marka – to je izraz ljubavi prema prošlosti, očuvanju okoliša i promicanju svijesti o održivosti. Svojim pristupom odjeći, Bumbak poziva sve nas da razmislimo o našim potrošačkim navikama i prigrlimo održivu modu koja ima srce i dušu. Stoga posjetite njihov web-shop, zapratite ih na Facebooku i Instagramu ili ih podržite uživo 21. prosinca u Prostoru.

Fotografije: Maja Golem i Glorija Lizde

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga s prijateljima!
logo_green

NAJNOVIJI ČLANCI

Mirela Ilenić: Žena koja zna sve tajne svijeta kozmetike

Lifestyle

Grše DALMATINO novi singl najtvrđe ikad

Lifestyle

Kako sam napustila struku i siguran posao, da bi pronašla SEBE

Kolumne