Search
Close this search box.

Otkrijte svijet prirodne kozmetike iz perspektive kemičarke Sanje Martinović

Lifestyle

ajme_portal_post

on.skin – “Skin is selective, we should be too, when protecting it”

sanja-martinovic-1

Dragi ljubitelji prirodne kozmetike, upoznajte Sanju Martinović,  inženjerku kemije s iznimnom strašću prema ljepoti. Kroz svoj intrigantni svijet na Instagram profilu on.skin i istoimenoj web stranici, Sanja s ljubavlju dijeli svoje bogato znanje o raznovrsnim preparatima, ključnim sastojcima te važnosti uloge kemičara u svijetu kozmetike. 

Sanja će vam također pomoći da pronađete prirodnu kozmetiku koja vam odgovara po najpovoljnijim cijenama. Na njezinoj web stranici ćete saznati gdje možete nabaviti vrhunske proizvode koji će naglasiti vašu prirodnu ljepotu.

sanja-martinovic-2

“Nikad nisam mislila da ću jednog dana pokrenuti web stranicu posvećenu ljepoti. Moram biti iskrena i reći da zapravo ne volim previše kupovati ni eksperimentirati sa proizvodima. Njegu kože promatram iz jednog drugog aspekta, a to je ljubav prema formuliranju organske kozmetike.”  kaže nam Sanja… a cijeli razgovor pročitajte u nastavku. 

1. Draga Sanja, kako je započela tvoja priča?

Moje putovanje započelo je na Kemijsko-tehnološkom fakultetu u Splitu. Na jednom od kolegija smo izolirali eterična ulja iz biljaka našeg podneblja, pa sam počela proučavati njihovu primjenu u kozmetici. U to vrijeme, u Hrvatsku su počeli stizati prirodni sastojci za izradu kozmetike i tako je ljubav prema mojoj struci postala nešto opipljivo. Prirodne formulacije su pasale mojoj koži i htjela sam znati više. Upisala sam fitoaromaterapiju i shvatila koliko svijet eteričnih ulja može biti kompleksan, koliko mu se mora pristupati sa poštovanjem i oprezom. Kako me najviše zanimala njihova primjena na koži, edukacije sam potražila i vani, online i s povremenim odlascima u Veliku Britaniju.

Kako sam fakultet završila u vrijeme najveće recesije kod nas, na stalni radni posao u struci sam se načekala. I onda mi je firma u kojoj radim i danas dala priliku i nimalo lak zadatak. Osnovati laboratorij, uspostaviti kontrolu kvalitete i započeti istraživanje i razvoj u jednom, za mene tada, nepoznatom svijetu premaza. Na početku je bilo stresno i izazovno, odjel i ja smo rasli skupa, ali mogu vam reći da mi ništa ne može zamijeniti ogromno iskustvo koje sam stekla u tom procesu. Bi li vas iznenadilo kad bih vam rekla da svijet premaza i kozmetike imaju toliko toga zajedničkog? Da za postizanje raznih tekstura nerijetko koriste slične aditive, samo drugačije obrađene. Znate li  da vodeći svjetski kemijski giganti baš zbog toga zapravo prodaju sirovine za jedno i drugo? Danas radim isključivo na istraživanju i razvoju, posao koji je zahtjevan, ali ga volim jer uvijek pruža priliku za nepoznato i zanimljivo.

2. Koje teme možemo pronaći na on.skin profilu?

O kozmetici sam sam na svom instagram profilu počela pisati iz gušta, želje za upoznavanjem ljudi koji se bave sličnom tematikom. Pišem o sastojcima, njihovoj ulozi u na koži iz kuta jednog kemičara, kao i o proizvodima koji pašu mojoj koži. S vremenom mi je instagram format postao premali, pa sam otvorila i onskin.hr stranicu na kojoj na dugo i široko pišem o tim temama, a poseban dio (i meni najviše drag) stranice je posvećen razgovoru sa stručnim sugovornicima iz svijeta kozmetike. Željela bih da on.skin stranica i profil bude mjesto edukacije za sve žene koje žele znati više o sastojcima koji se koriste u kozmetičkim preparatima. 

3. Koju kozmetiku biraš za sebe i zašto?

Volim prirodne sastojke i zato najčešće biram kozmetiku baziranu na njima. Najviše zbog toga što želim znati kako mogu djelovati na kožu i koliko formulacije bazirane na njima mogu biti primamljive. Ako eterična ulja pašu vašoj koži, kozmetika bazirana na njima vas može odvesti u skroz jedan drugi svijet, jer ona imaju i aromaterapijsko djelovanje koji skincare ritual može pretvoriti u neku vrstu meditacije.  Često me takva kozmetika naučila novim filozofijama njege kože, skroz različitim od zapadnih, s kojim smo odrasle. Istočnjačka filozofija njege kože kreće iznutra, a završava tehnikama masaže lica i tijela. Benefiti za kožu su tako puno veći nego što nam mogu pružiti sami proizvodi iz bočica.

Moram spomenuti da na kozmetiku ne gledam kao dva svijeta, prirodnu vs. konvencionalnu. Marketing prirodne kozmetike je znao i dalje zna biti nepravedan prema toj podjeli. Mislim da svatko treba koristiti kozmetiku koja mu paše i ne osjećati grižnju zbog toga.

4. Možeš li podijeliti s nama neke od svojih omiljenih formulacija i procesa izrade?

Kroz edukacije i eksperimentiranje sa sastojcima probala sam napraviti skoro sve formulacije za njegu kože. Najviše sam fokusirana na njegu kože lica jer to je ono na što smo, valjda svi najslabiji. Kod kuće posjedujem homogenizator i ostalu potrebnu opremu i tu stvaram razne formulacije.

sanja-martinovic-6

Moji prvi koraci u svijetu izrade kozmetičkih proizvoda bili su sapuni. Ta vještina mi je donijela veliko zadovoljstvo i kako sam se dalje educirala, počela sam eksperimentirati s različitim sastojcima i tehnikama. Sapuni su postali svojevrsno umjetničko izražavanje, u njima kombiniram gline, prirodna bazna i eterična ulja, kako bih stvorila proizvode koji istovremeno njeguju kožu i pružaju aromaterapiju pod tušem.

5. Gdje će svijet kozmetike biti za pet godina?

Svijet kozmetike se stalno mijenja. Prije nekih sedam, osam godina prirodna kozmetika je doživljavala svoj vrhunac. Nikad nije bilo više malih proizvođača i niche brendova koji su svoju iskrenu strast pretakali u boce. Danas niche brendovi jedan za drugim zatvaraju svoja vrata ili se iz više razloga prodaju konglomeratima. Smatram da je trend prirodne kozmetike trenutno u padu, ali raste trend kozmetike bazirane na recikliranim sastojcima, nedavno sam naletila na jedan dobar brend sa recikliranim sastojcima, My Skin Feels. Tako da će u fokusu svijeta kozmetike i dalje ostati održivost i transparentnost, nove generacije to traže, ali na jedan drugi način. One žele proizvode sa sastojcima dokazane efikasnosti, provjerene kvalitete i da ljepota bude potkrijepljena znanošću. Osim toga u pandemiji smo se okrenuli kućnom wellnessu i korištenju raznih beauty uređaja za masažu ili regeneraciju kože kod kuće. Njihova proizvodnja će u idućim godinama rasti, kao i proizvodnja beauty suplemenata.

6. Imaš li savjete za čitatelje koji biraju prirodnu kozmetiku?

Prije svega savjetujem im da se opuste i da prirodnu kozmetiku koriste ako rezoniraju s njom, a ne iz straha. Mnoge žene prirodnu kozmetiku koriste upravo straha, premda im mnogi proizvodi ne odgovaraju i time si stvaraju još veći stres.

Ako je ipak koriste sa ljubavlju, super, jer formulacije prirodne kozmetike nikad nisu bile bolje. Teksture, mirisi, mazivost i funkcionalnost su dovedeni na zavidan nivo sa sirovinama prirodnog porijekla. U Europi ima jako dobrih proizvođača prirodne kozmetike, kod nas još nije dostupna velika većina njih, ali na primjer u berlinski dućan Amazingy ima skoro sve potrebno, sa niskim cijenama dostave. Na mojoj web stranici, u kategoriji SHOP također za početak možete potražiti inspiraciju.

sanja-martinovic-3

I mi vas pozivamo da posjetite on.skin Instagram profil i web stranicu, te da istražite svijet njege kože ispričan na jednostavan ali stručan način, s ljubavlju i strašću prema prirodnim sastojcima. 

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga s prijateljima!
logo_green

NAJNOVIJI ČLANCI

Specialty kava koju morate probati: D16 i Amokka pozivaju vas na nezaboravan event u Splitu!

Događanja

Kakve veze imaju krokodili i parfemi?

Lifestyle

Wabi-sabi: Umjetnost jednostavnosti koja očarava Instagram svijet

Lifestyle