Search
Close this search box.

Otkrijte tajanstvenu Jamu Baredine

Putovanja
ajme_portal_post

Jama Baredine,
Gedići 55, 52446, Nova Vas, Istra

Za one željne malo tajanstvenije atmosfere, tu je Jama Baredine, skrivena ispod zemlje, oduševljava i najmlađe istraživače, ali one malo starije. Smještena u mirnom selu Nove Vasi pokraj Poreča, Jama Baredine predstavlja pravu podzemnu oazu, pružajući bijeg od ljetne vrućine i priliku za istraživanje njenih skrivenih čuda.

Magična Tura: pet dvorana i podzemno jezero

U pratnji vodiča, koračat ćete stazama koje se protežu kroz labirint, otkrivajući tajanstvene priče svake dvorane. Prva dvorana poziva vas s bljeskom svjetla na kristalima koji se sijaju poput zvijezda, dok druga nudi očaravajući pogled na fascinantne geološke formacije koje krase podzemni svijet. Spremite se na pravo čudo prirode koje uključuje stalaktite i stalagmite, ove iznimne formacije koje su rezultat tisućljetnih procesa taloženja minerala. Svaka dvorana ima svoju priču, nešto što će vas ostaviti bez daha i ostati urezano u sjećanju.

Osim stalaktita i stalagmita, u Jama Baredine možete očekivati vidjeti i druge geološke čuda poput siga, koje su posebne vrste kamenih zavjesa koje prekrivaju zidove jame.

Ali to nije kraj avanture. Vodič će vas voditi stepenicama sve do podzemnog jezera, smještenog na nevjerojatnih 60 metara dubine. Dok se spuštate, osjećat ćete uzbuđenje otkrivanja nepoznatog, uz blagi povjetarac koji dodatno oživljava vaša čula.

jama-baredine-1

Čovječja Ribica: tajanstveni stanovnik podzemlja

Kad se susretnete s čovječjom ribicom, doživjet ćete susret s pravim čudom prirode. Čovječja ribica (Proteus anguinus) endemična je vrsta koja se prilagodila životu u potpunoj tami podzemnih voda. Ova mala, blijeda stvorenja, koja podsjećaju na nešto između ribe i guštera, žive u vodi tekućih pećinskih potoka.

Jama Baredine pruža iznimnu priliku za promatranje ove rijetke vrste u njihovom prirodnom okruženju. S osvijetljenim jezerom, posjetitelji mogu promatrati čovječje ribice kako plivaju kroz vodu, otkrivajući tajanstveni svijet koji se krije ispod površine. Osim što su biološki čudo, čovječje ribice su i simbol povezanosti s prošlošću, jer su preživjele brojne promjene kroz stoljeća.

  • Obilazak Jame Baredine traje 40 minuta.
  • Staza je dugu 300 metara.
  • Unutar jame je ugodnih 14 stupnjeva C.
  • Staza je pažljivo osvijetljena i postoje rukohvati kako bi se posjetitelji sigurno spustili.
  • Djeca se, uz pratnju roditelja, mogu (oprezno) spuštati i penjati.
  • Cijena ulaznice je 10 eura za odrasle osobe.
  • Djeca ispod 5 godina se ne naplaćuju.

Nakon podzemne avanture, posjetitelje čeka izložba koja otkriva fascinantne činjenice o regiji. Ako ste umorni od uspona, predahnite uz kavu ili sladoled na uređenom prostoru, dok se djeca zabavljaju na ljuljačkama i toboganima.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga s prijateljima!
logo_green

NAJNOVIJI ČLANCI

Provjerili smo za vas: Što istražiti u Omišu?

Putovanja

Zašto je Fortica poviše Omiša nezaobilazna turistička lokacija?

Putovanja

U ribolov s tatom – Zašto je ovo odlična aktivnost?

Slow living