Etnografski muzej Split bio ispunjen posjetiteljima, mirisom plisnaca i posebnom energijom povodom otvorenja izložbe “Pečat od vrimena”. Izložbom se predstavljaju žene, nositeljice znanja i vještine izrade dalmatinskog tradicijskog jela – plisnaca, prisnaca ili tituša, kojega mnogi nazivaju i „kolačem s ognjišta“.
Izložba otvorena do 10. listopada 2024., rezultat je suradnje portala Dalmacija Danas i Etnografskog muzeja Split. Posebna pažnja posvećena je predstavljanju četiri žene – Ksenije Čirjak, Pavenke Kovačić, Marije Prelas i Tatjane Sovulj – koje su sa svojim znanjem i strpljenjem prenijele tajne ovih jela, pokazujući da tradicija i dalje živi.
Na izložbi, koju su kustosice Ivana Vuković i Vedrana Premuž Đipalo pripremile, predstavljene su fotografije autora Miroslava Lelasa i Milana Šabića, koje dočaravaju priču o ovoj tradiciji.
Sastojci ovog dalmatinskog tradicijskog jela razlikuju se od kraja do kraja. Ponegdje ga nalazimo kao sasvim jednostavnu pogaču izrađenu od brašna i vode, dok manje skromna verzija, uz tijesto, uključuje blitvu i drugo povrće. U sasvim bogatoj varijanti izrađeno je sa sirom i jajima. Plisnac se pekao na otvorenom ognjištu. Varijacije jela govore puno i o samome području odakle potječe, o plodnosti tla i klimatskim uvjetima. No, ovog jela danas ne bi bilo da nema ljudi koji ga još uvijek izrađuju.
Svi posjetitelji imali su priliku uživati u plisnacu i drugim lokalnim delicijama, stvarajući atmosferu koja je podsjećala na stare dalmatinske konobe. Dvor muzeja bio je ispunjen živahnim razgovorima, smijehom i divljenjem prema ovoj važnoj kulturnoj baštini.
Izložba je otvorena do 10. listopada 2024. u Etnografskom muzeju Split, i ne propustite je ako želite osjetiti djelić tradicije koja se čuva kroz generacije.