Jestivi papir – tajni sastojak Instagramičnih torti i kolača
Jestivi papiri su oduvijek postojali na tržištu, uglavnom poznati kao hostije koje se stavljaju na torte. Međutim, dogodio se trend u svijetu slastičarstva sa novim, unaprijeđenim verzijama papira pa tako od nedavno imamo na tržištu i fondant jestivi papir.
Sve je krenulo prije nekoliko godina kada se netko dosjetio ukrasiti tortu sa Portugalskim azulejo pločicama i limunima te pokrenuo trend koji i danas viđamo po internetu. Naša sugovornica Jelena Šundov je nailazila na slike takvih torti na Instagramu i divila im se. Krenula je istraživati kako je moguće da netko tako nešto nacrta rukom. Ubrzo je shvatila da se radi o kvalitetnim jestivim papirima s printom koji nisu baš zastupljeni kod nas i odlučila sama taj trend dovesti u Hrvatsku.
Kako je nastao Oh la la cake decor?
Dok sam bila na porodiljnom, rekla sam mužu da želim pokrenuti nešto svoje, nešto zanimljivo gdje ću moći izraziti svoje ideje i kreativnost. Njegova najvrjednija rečenica koju mi je uputio i koju neću nikada zaboraviti je bila “Nema problema, imaš moju podršku, ali nađi nešto što nitko ne radi ovdje u Splitu i okolici”.
U tom trenutku mi se to činilo nemogućom misijom.
Nakon dugo razmišljanja i pomnog promatranja Instagrama i raznih torti, praćenja svijeta slastičarstva, event industrije, cvjećarstva i istraživanja – najviše me zaintrigirao slastičarstvo, jestivi papiri i mogućnosti koje pruža, a s kojima Hrvati još nisu bili upoznati.
Vizualan sam tip, kreativka i imam određenu estetiku što se primjeti iz dizajna koji radim i profila koje vodim. To je presudilo da krenem u ukrašavanje torti i proizvodnju jestivih papira sa skroz drugačijim slikama i vizualima nego ikad prije viđenim u Hrvatskoj.
Prvo sam dizajnirala tortu sa Azulejo pločicama za prijateljicu, kasnije personalizirani omotač za rođendan svog sina, zatim sam krenula sa topperima na keksima. Tako je sve krenulo i evo uspješno se razvija do danas.
Keksi su mi oduvijek bili vizualno dosadna slastica. No, s jestivim personaliziranim topperima i oni su dobili novo, zanimljivo, personalizirano ruho. Na njih i tu transforamciju sam najviše ponosna jer su postali neozaobilazan detalj na dječjim rođendanima, ali i na pričestima, krizmama i vjenčanjima kao poklon gostima. Ovo je uistinu toliko novo i drugačije da su reakcije klijentica i povratne reakcije bile, i još uvijek su, impresivne. Djeca obožavaju kekse s jestivim papirom!
Najbolje od svega je što vam zaista za ukrašavanje s jestivim papirima ne treba nikakvo predznanje i posebno iskustvo u slastičarstvu. Apliciranje papira je toliko jednostavno da doslovno i djeca mogu lijepiti te male jestive toppere na kekse.
Kome su namjenjeni jestivi papiri i koja je njihova prednost u odnosu na druge metode ukrašavanja slastica?
Jestivi papiri su namjenjeni amaterima i homebakerima, ali i vrhunskim slastičarima. Žene koje primjerice povremeno peku torte za svoju obitelj i prijatelje, najčešće imaju problem s vještinama ukrašavanja. Tu mi uskačemo i vrlo uspješno ukusnu domaću tortu dignemo na jedan viši nivo s personaliziranom dječjom pokrivkom ili šarenim Božićnim dizajnom. Tako i njihove slastice zasjaju na stolu i budu drugačije i zanimljivije nego inače.
Ako pričamo o profesionalnim slastičarima, oni u današnje vrijeme imaju jako težak i zahtjevan posao. Moraju biti slikari, arhitekti, kreativci, matematičari, moraju znati razne tehnike, metode dobivanja raznih boja i nijansi, moraju pratiti trendove, pohađati obuke, usavršavati se… Plus moraju biti trgovci, marketinški stručnjaci, a poželjno je i da znaju snimati i montirati videa za društvene mreže. Tu im jestivi papiri uvelike štede vrijeme i pomažu kod specijalnih narudžbi klijenata!
Pokretanje obrta se također poklopilo s rođenjem vašeg drugog djeteta. Kako uspijevate uskladiti posao i majčinstvo?
Oduvijek sam se divila ženama koje pokrenu biznis dok su na porodiljnom i dok su im djeca mala. Tada se valjda poslože prioriteti. Dobije se neka nova dimenzija života, snaga, odlučnost i hrabrost da se krene u nepoznato i dinamično razdoblje poput pokretanja vlastitog posla. Pitala sam se kako je to moguće, kako nađu vremena za sve. No onda se i meni to isto dogodilo. Uistinu nije lako. Već godinama radim u večernjim satima-u trećoj smjeni i kada su djeca u vrtiću i školi. Mislim da je presudna ogromna želja, volja i strast prema nečemu da tako nešto uspijete izvesti. Također i nezaobilazna podrška supruga i obitelji koju imam.
Ovo nije jedini biznis koji ste pokrenuli. Nedavno smo bili na prvoj radionici uskrašavanja slastica na otvorenom uz piknik druženje. Koja je priča iza “Picnic with Monet” vašeg drugog brenda?
U vrijeme covid-a sam dobila još jednu ideju, a to je pokretanje malih luksuznih piknika. Naime, kako se nije moglo ići u restorane neko vrijeme i boraviti u zatvorenim prostorima, druženja i proslave su se počele odvijati na otvorenom. Taj trend se najviše isticao u Americi i Australiji. Vidjevši to, odlučila sam krenuti u još jednu avanturu jer sam oduvijek obožavala predivno sređene stolove, staro posuđe sa pričom i elegantne set up-ove. Taj posao uspješno vodim već 3 godine. Predivan je osjećaj kada organiziramo piknik iznenađenja ili zaruke i sudjelujemo u nečijem životu na tako lijep način. Lokacije su najčešće park Sustipan ili privatni maslinik. Najneobičnija lokacija je možda bio stadion.
Radionica na otvorenom je bila moja velika želja već neko vrijeme. Ne volim kalupe, klasiku i ponavljanje, pa sam odlučila da umjesto klasične radionice u unutarnjem prostoru ipak napravimo iskorak i da to bude na otvorenom, u prekrasnom parku sa borovima i pogledom na more.
Reakcije su divne, cure su oduševljene, misija ispunjena i evo nadam se da ćemo još koju uspjeti realizirati kada bude proljeće i sunčanije vrijeme.
Gdje vas klijenti mogu pronaći i kako vas mogu kontaktirati?
Instagram profili Oh la la cake decor i Picnic with Monet su mi baza kao i web stranice. Sve upite i narudžbe zaprimam e-mailom. Veselim se svakom novom klijentu i mogućnosti da zajedno stvaramo čaroliju bilo sa jestivim papirima ili piknikom iznenađenja za vama dragu osobu.
Na kraju, vrijedi spomenuti da je Jelena uredila posebne kolačiće za sudionike naše Ajme, ja sam roditelj konferencije i ostavila trajan dojam na sve prisutne.