Search
Close this search box.

Plaćamo parfem, a kupujemo toaletnu vodu?

Lifestyle
ajme_portal_post

Parfem, toaletna voda ili kolonjska vodica?

Izabrati parfem nije uvijek jednostavno. Jeste li primijetili, birajući svoj novi najdraži miris, oznake poput EdP, EdT i EdC. Znate li što one znače? Ako je i vama ovo područje enigma, ne brinite – donosimo vam vodič kroz mirisni labirint od svježih toaletnih voda do intenzivnih parfema.

U nastavku saznajte što krije vaša omiljena bočica mirisa!

EAU FRAICHE

Kada pomislite na “svježu vodu”, zamišljate Eau Fraiche. Lagani miris s 1-3% alkohola kratkotrajno osvježava jer se zadržava se na koži manje od sat vremena. Ova formulacija sadrži nisku koncentraciju mirisnih esencija. Eau Fraîche je idealan izbor za one koji preferiraju nježne i svježe mirise, posebno u toplijim vremenskim uvjetima. 

EAU DE COLOGNE

Kolonjska vodica

eau-de-cologne

Kolonjska vodica, najstariji naziv za parfem, priziva osjećaj svježine citrusnih nota. Sadrži 2-4% alkohola i isparava nakon 2 sata. Ovaj naziv potječe od grada Kölna u Njemačkoj, gdje je prvu formulaciju napravio talijanski parfimer Giovanni Maria Farina 1709. godine. Kolonjska vodica je poznata po svojoj laganijoj i osvježavajućoj formulaciji, ispunjenoj citrusnim notama.

Ovo je idealan lagani miris za svakodnevnu upotrebu. Kolonjska vodica je tradicionalno bila popularna za muške mirise, ali danas se koristi i kao ženski miris.

EAU DE TOILETTE

eau-de-toilette

Toaletna voda

Eau de Toilette (EdT) je vrsta parfema koja se nalazi između laganih formulacija poput Eau Fraîche i jačih poput Eau de Parfum.

Oznaka EdT označava da parfem sadrži 4-15% mirisnih esencija, razrijeđenih u alkoholu.

Ovaj tip parfema pruža izdržljivost mirisa od otprilike 3 sata. Eau de Toilette je popularan zbog svog uravnoteženog omjera između intenzivnosti mirisa i lakoće nosivosti. Ovisno o sastavu i vrsti mirisnih nota, EdT može biti prikladan za svakodnevnu upotrebu.

EAU DE PARFUM

Eau de Parfum (EdP) je koncentriranija i dugotrajnija verzija parfema. Oznaka EdP ukazuje na to da parfem sadrži 15-20% mirisnih esencija razrijeđenih u alkoholu. Ova koncentracija čini Eau de Parfum jačim i dugotrajnijim od Eau de Toilette i ostalih lakših formulacija.

Eau de Parfum obično pruža dugotrajan miris koji može trajati od 5 do 8 sati, a ponekad i duže, ovisno o sastavu i vrsti mirisnih nota. Ova vrsta parfema često se preferira za večernju upotrebu ili posebne prigode zbog svoje intenzivnosti.

Eau de Parfum je popularan odabir ljubitelja parfema koji žele snažan i dubok miris.

PERFUME

Perfume opisuje najvišu koncentraciju mirisnih esencija u parfemima.

Ovaj pojam se često koristi sinonimno s terminom “ekstrakt parfema”.

Perfume obično sadrži najviše aromatskih tvari, u rasponu od 20-40%, čime ga čini najjačim i najintenzivnijim oblikom parfema.

S obzirom na visoku koncentraciju, parfem pruža dugotrajan miris, često traje do 10 sati ili čak i dulje na koži. Njegova gusta tekstura zahtijeva vrlo malu količinu nanošenja na kožu za postizanje željenog učinka.

Razne mirise i parfeme raspoznati ćete lako i po cijeni. Primjerice, 100 ml popularnog Versace Eau Fraîche možete pronaći po cijeni od 20-30€. Cijene kolonjske vodice kreću se oko 50-60€, a toaletne vode pronaći ćete već od 80-90€. Eau de parfum pronaći ćemo po cijeni od 160-180€, dok se cijena ekstrakta parfema jako razlikuje od svih ostalih. U prosjeku, bočica pravog parfema košta 300-1500€.

Niche parfumerije

Niche parfumerije postale su izuzetno popularne među ljubiteljima parfema koji traže nešto jedinstveno i posebno. Ove prodavnice često nude selekciju parfema koja se razlikuje od onoga što možete pronaći u klasičnim drogerijama.

Zapamtite da, od svježe toaletne vode do intenzivnog parfema, svaka bočica nosi svoju priču. Miris je vaš osobni potpis, stoga neka bude dobro odabranih nota! 

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga s prijateljima!
logo_green

NAJNOVIJI ČLANCI

ChatGPT – Kako nam umjetna inteligencija pomaže u svakodnevnom životu?

Lifestyle

Mirela Ilenić: Žena koja zna sve tajne svijeta kozmetike

Lifestyle

Grše DALMATINO novi singl najtvrđe ikad

Lifestyle