Search
Close this search box.

Povratak autentičnosti: Nova artisan pekarnica u Splitu – La feta

Lifestyle

ajme_portal_post

Split je bogatiji za još jedno artisan mjesto koje odiše autentičnošću. Malu pekarnicu zanimljivog imena- La feta. U današnjem svijetu brze hrane i masovne proizvodnje, kada je kvaliteta daleko niže na ljestvici od zarade, mjesta poput artisan pekarnica su pravo blago. Ističu se svojom autentičnosti i visokom kvalitetom stvarajući, tradicionalnim recepturama, proizvode koji su visoko iznad standarda industrijske proizvodnje. Ručni radi je posebniji i kvalitetniji u svim branšama, pa tako i u pekarstvu.

 Ovdje je svaki zalogaj simbol pažljivo izrađenog proizvoda i posvećenosti majstora pekara.

Prvo za prijatelje, sada za Split

Željko Đuričić, vlasnik La feta i kuhar po struci, je zaljubljenik u kuhanje otkad zna za sebe, pa je La feta zapravo oduvijek postojala u njemu. Ozbiljnije joj se posvetio prije nekoliko godina, kada su količine kruha, koje je spremao dok je uživao istražujući recepture, postale tolike da ga je dijelio obitelji i prijateljima.

– Znate kako to onda krene dalje. Prijatelji prijatelja kušaju kruh, pa požele i oni i tako se taj krug samo širi. Vrlo brzo La feta je imala narudžbe sa svih strana kako od prijateljevih prijatelja tako i od restorana. – otkriva nam Željko.

Dobar glas daleko se čuje i brzo se širi. Službeno, La feta postoji pola godine kada su ozbiljnije krenuli u veleprodaju. Logičnan korak je maloprodaja kako bi kruh bio dostupan svima. 

Svako ime ima svoje zašto. Nas je zanimalo koja priča stoji iza imena La feta.
Željko nam odgovara kroz smijeh: – Ime se nametnulo samo. Svi smo u obitelji veliki kruhojedi i uvijek se nešto maže, naravno, na fetu.

Zašto birati La feta artisan pekarnicu?

Izraz “artisan” potječe iz francuskog jezika i označava ručni rad, majstorsku obradu i tradicionalnu tehniku. Artisan pekari su umjetnici svog zanata, stručnjaci koji su se posvetili umijeću pečenja i oblikovanja kruha i peciva na način koji se prenosi kroz generacije.

Ono što čini artisan pekarnice posebnima je njihova predanost kvaliteti. Ovdje se sastojci pomno biraju, tako je Željko za La fetu dugo isprobavao recepture i tražio idealno brašno kako bi kvaliteta uvijek bila najbolja. Svaki korak u procesu proizvodnje podrazumijeva i ručnu obradu što, uz  pažljivo odabrane sastojke, rezultira proizvodima koji su svježi, ukusni i hranjivi.

Artisan pekarnice su obično mali obiteljski biznisi, a La feta je zapravo “one man show” jer Željko sve radi sam. Birajući proizvode ovakvih pekarnica, birate kvalitetu i autentičnost, ali i podržavate domaću proizvodnju i lokalno stanovništvo. Mnoge artisan pekarnice također su posvećene održivom poslovanju, koristeći reciklirane ili biorazgradive ambalaže te minimizirajući otpad.

Što možete pronaći u La feta ponudi?

Artisan pekarnice nude širok izbor proizvoda koji zadovoljavaju različite ukuse i prehrambene potrebe. Međutim, u La feti, kako smo već naveli, Željko je za sada jedini zaposlenik pa su u njegovoj ponudi dvije vrste kruha od kiselog tijesta, focaccia, te ciabatta. Saznajemo da ponudu planira proširiti sa nekoliko novih proizvoda od kiselog tijesta, ali i slatkim zalogajima. 

 – Veliko zadovoljstvo mi je kada vidim da usrećujem druge ljude svojim radom, a veliki izazov i želja mi je lisnato tijesto. – otkriva nam Željko.

Važno mu je da kvaliteta ne oscilira i da je sve uvijek jednako kvalitetno i svježe. Zbog toga su i količine ograničene, pa ako trebate veće količine bilo bi dobro naručiti unaprijed. Slobodno mu se javite, otvoren je za dogovore.

La fetu možete posjetiti na adresi Alojzija Stepinca 8, točno između crkve Sv.Petra i OŠ “Gripe”. Pekarnica radi od utorka do subote u periodu 10-15h.


– Iskoristio bih priliku i pozvao sve zainteresirane za rad u ovakvoj vrsti pekarnice da mi se jave, jer želim proširiti poslovanje, a to je moguće samo uz dodatni par ruku. – kaže Željko za kraj.
Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga s prijateljima!
logo_green

NAJNOVIJI ČLANCI

Specialty kava koju morate probati: D16 i Amokka pozivaju vas na nezaboravan event u Splitu!

Događanja

Kakve veze imaju krokodili i parfemi?

Lifestyle

Wabi-sabi: Umjetnost jednostavnosti koja očarava Instagram svijet

Lifestyle