Search
Close this search box.

Prednosti i nedostaci prirodnog i umjetnog bora

Lifestyle
ajme_portal_post

Došao nam je Badnjak, s toga je ponovo, pred nama, odluka koja svake godine iznova izaziva rasprave: prirodna ili umjetna božićna jelka? Otkrivamo vam danas prednosti i nedostatke oba izbora, pa ako se još niste odlučili koji bor izabrati, sada je zadnja prilika! 

Koje su prednosti i nedostaci prirodnog bora za Božić?

Prirodan miris: U domu ćete osjetiti prirodan miris zelenog bora, stvarajući pravu božićnu atmosferu.

Svježa kupnja: Možete odabrati bor u tegli i nakon blagdana ga posaditi, pridonoseći očuvanju prirode.

Autentičnost: Borovi i jelke vežu se isključivo za Božić, pridonoseći osjećaju autentičnosti.

Nedostaci:

Cijena: Pravi borovi su, dugoročno gledano, skuplji od umjetnih. Ali imamo savjet, prirodan bor kupite točno na Badnjak, tada im pada cijena. ☺ 

Opadanje iglica: Toplina prostorije može uzrokovati opadanje iglica.

Unošenje i iznošenje: Transport može biti nespretan, kao i unošenje i iznošenje iz doma.

Odlaganje:

Nakon upotrebe, pravi bor završava na otpadu. Iako bi mnogo osoba moglo na prvu pomisliti da se ovdje radi o ekološkom problemu, to zapravo i nije tako. Božićne jelke i borovi, u većini gradova, prikupljaju se zasebno, pretvaraju u malč i koristite kao gnojivo. Zapravo je najekološkija opcija kupiti bor kod lokalnog prodavača borova da se smanji emisija CO2 za dostavu tih borova.

Koje su prednosti i nedostaci umjetnog bora za Božić?

Čistoća i urednost: Umjetni bor je lakše održavati i čišći je izbor. Nema otpadanja dosadnih iglica.

Ponovna upotreba: Može se koristiti iz godine u godinu, čime štedite novac. Kvalitetan umjetni bor trebao bi trajati i do 15 – 20 godina.

Prilagodljivost: Možete prilagoditi veličinu bora prema prostoru u kojem ga postavljate.

Savršeni oblik: Umjetni bor uvijek zadržava svoj savršeni oblik.

Nedostaci:

Bez mirisa: Nedostaje prirodni miris bora, Tome možete doskočiti tako da u difuzer stavite eterično ulje sibirske jele ili bijelog bora, koja ne samo da daju miris Božića, već su dobra i za dišne puteve, a pogodna su i za bebe starije od 6 mjeseci.

Estetski izgled: Savršeni bez mana, ali ne pružaju istu toplinu kao pravi.

Cijena: Kvalitetni umjetni borovi često su skupi. Ako želite umjetni bor koji će trajati godinama trebate izdvojiti veći iznos.

Miris plastike: Neki umjetni borovi, pogotovo oni jeftiniji, mogu imati neugodan miris plastike. Ako se odlučite za takav, savjet je držati ih neko vrijeme na otvorenom da se malo “prozrače”.

Ekološki aspekt: Mnogi se proizvode od jeftine plastike koja šteti zdravlju i okolišu. Takav proizvod ne može se reciklirati. Birajući umjetni bor svakako je poželjno pripaziti da nakon godina i godina korištenja može ići na reciklažu. Vodite računa da umjetni bor trebate koristiti barem 15 godina kako bi njegov utjecaj na okoliš bio jednak prirodnom stablu.

Što kaže tradicija?

U tradiciji koja seže unatrag sve do 7. stoljeća, kićenje jelke uoči Badnjaka postalo je neizostavan običaj obilježavanja Božića diljem svijeta. Tradicija ne postavlja strogi izbor između prirodnog i umjetnog bora. Ipak, bez obzira na vrstu bora, ukrašavanje ostaje poseban trenutak obiteljskog okupljanja, isprepleten s tradicionalnim vrijednostima i blagdanskim entuzijazmom. Zašto bor kitimo baš na Badnjak – saznajte ovdje. 

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga s prijateljima!
logo_green

NAJNOVIJI ČLANCI

ChatGPT – Kako nam umjetna inteligencija pomaže u svakodnevnom životu?

Lifestyle

Mirela Ilenić: Žena koja zna sve tajne svijeta kozmetike

Lifestyle

Grše DALMATINO novi singl najtvrđe ikad

Lifestyle