Search
Close this search box.

Prednosti i nedostaci putnog osiguranja

Putovanja

ajme_portal_post

Osiguranje na putu: potrebno ili bacanje para? 

Svaki putnik se suočava s rizicima kao što su gubitak prtljage, otkazivanje letova, nesreće i bolesti tijekom putovanja. Kako bi se zaštitili od ovih neugodnih strana putovanja koji nerijetko mogu biti i udar na budžet, većina putnika razmišlja o opciji plaćanja putnog osiguranja. Glavna nadoumica mnogima  je koliko je putno osiguranje (ne)potrebno ili ne. U ovom članku vam donosimo obje strane medalje, prednosti i nedostatke putnog osiguranja kako bi vam pomogli pri donošenju odluke.

Prednosti putnog osiguranja

Jedna od glavnih prednosti putnog osiguranja je zaštita od neplaniranih troškova. Kada putujete s putnim osiguranjem, znate da ste pokriveni u slučaju nesreće ili hitnih situacija, što vam  osigurava bezbrižno putovanje.

Zaštita od medicinskih troškova: Ako se razbolite ili ozlijedite tijekom putovanja, medicinski troškovi mogu biti vrlo visoki, posebno u inozemstvu. Putno osiguranje može pokriti ove troškove, uključujući troškove lijekova, hospitalizacije, operacija i evakuacije u hitnim situacijama. 

ajmeportal-zdravlje-toplomjer2

Pokrivanje gubitka prtljage: Ako vam prtljaga bude izgubljena ili ukradena tijekom putovanja, putno osiguranje može pokriti troškove zamjene vaše prtljage, uključujući odjeću, obuću i osobne stvari. 

Otkazivanje putovanja: Ako se vaše putovanje otkaže zbog nekog nepredviđenog događaja, poput bolesti ili smrti u obitelji, putno osiguranje može pokriti troškove otkazivanja putovanja, uključujući avionske karte, hotelske rezervacije i ture. 

Nedostaci putnog osiguranja

Putno osiguranje može biti prilično skupo, posebno ako putujete u van EU ili na duže razdoblje. Kako bi uštedjeli novac putnici često izbjegavaju kupnju ove vrste osiguranja. 

Osim toga, putno osiguranje ne pokriva sve vrste rizika. Na primjer, neka putna osiguranja ne obuhvaćaju sportske aktivnosti ili avanturističke sportove. Također, neki planovi osiguranja mogu isključiti određene postojeće medicinske uvjete ili se određena osiguranja ne primjenjuju u određenim zemljama. 

skijanje-3

Prije kupnje putnog osiguranja važno je informirati se i pročitati uvjete i odredbe kako biste bili sigurni da ste pokriveni za sve rizike koji se mogu pojaviti tijekom vašeg putovanja. Baš kao i putovanje, polica putnog osiguranja je jedinstvena.

Razlika između putnog zdravstvenog osiguranja i Europske kartice zdravstvenog osiguranja?

Nakon ulaska u Europsku uniju, hrvatski državljani tijekom privremenog boravka u drugoj članici EU imaju pravo na zdravstvenu zaštitu putem Europske kartice zdravstvenog osiguranja (EKZO), poznate i kao European Health Insurance Card (EHIC).

Osnovna razlika između Europskog zdravstvenog osiguranja i putnog zdravstvenog osiguranja leži u činjenici da se temeljem na EKZO-a može ostvariti neodgodiva primarna zdravstvena zaštita u javnom/državnom zdravstvenom sustavu u skladu s opsegom usluga propisanim od strane EU države u kojoj se nalazite. S druge strane, putno zdravstveno osiguranje obuhvaća širi opseg pokrića, uključujući zdravstvenu zaštitu izvan EU.

Drugim riječima, za razliku od EKZO-a, putno zdravstveno osiguranje obuhvaća troškove privatne zdravstvene zaštite, medicinskog prijevoza do najbliže bolnice ili ambulante, troškove spašavanja te prijevoza natrag u Hrvatsku nakon završetka liječenja, uz mnoga druga pokrića.

Kako odabrati paket za sebe?

U doba kada na tržištu ima bezbroj paketa i opcija nije jednostavno donijeti odluku. Dobro istražite i izaberite paket koji odgovara vašim potrebama i mogućim rizicima vašeg putovanja, čak ni sva vaša putovanja ne trebaju uvijek istu policu već ovise o državi u koju putujete, broju noćenja, što namjeravate raditi na putovanju…. Većina osiguranja nudi popuste na godišnja putovanja u određenim mjesecima, pa pratite prilike kako biste iskoristili pogodnosti. Odlučite hoće li vaša polica vrijediti za putovanja u Hrvatskoj ili izvan, a možete je ugovoriti za područje Europe ili cijelog svijeta. 

Ako, na primjer, planirate sudjelovati u sportskim aktivnostima ili avanturističkim izazovima, provjerite pokriva li odabrani paket takve rizike. Također, obratite pažnju na uvjete vezane uz postojeće zdravstvene probleme kako biste bili sigurni da su obuhvaćeni.

Neki paketi putnog osiguranja mogu uključivati i dodatne pogodnosti, poput pokrića za izgubljenu ili ukradenu elektroniku, odgođeni povratak zbog nepredviđenih situacija ili čak pravnu pomoć u inozemstvu. Stoga, pažljivo pregledajte opcije i uvjete kako biste osigurali da odabrani paket odgovara vašim individualnim potrebama.

Putovanja su uvijek uzbudljiva i najčešće im se veselimo, no bez obzira na pažljivu pripremu, neki neugodni iznenađujući događaji mogu pokvariti iskustvo. Nemojte dozvoliti da neplanirane situacije pokvare vaše putovanje. Putno osiguranje vam pruža mir i sigurnost tokom putovanja, kao i  zaštitu od neočekivanih troškova.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga s prijateljima!
logo_green

NAJNOVIJI ČLANCI

Let do Milana za samo 30€: Evo što trebate posjetiti

Putovanja

Gdje popiti najbolju kavu u Berlinu? Otkrivamo vam top 20 lokacija 

Putovanja

Spremite se za izlet: Što sve ponijeti za bezbrižno uživanje?

Lifestyle